De Luikse liefde voor logistiek
Ze zweren tegenwoordig bij logistiek in Luik. Zonder de staalnijverheid daarom af te schrijven.
Luik, de stad waar bijna twintig jaar geleden minister van Staat André Cools werd vermoord en waar een burgemeester moest opstappen door een schandaal met parkeermeters. Luik, dat de bijnaam ‘Palermo aan de Maas’ kreeg… De inwoners van de ‘vurige stede’ – in groot Luik toch 600.000 – werken naarstig om de situatie om te buigen. Voor Pierre Neuray van de kamer van koophandel Luik-Verviers begon de heropstanding ergens rond de eeuwwisseling.
De stad een nieuw en beter imago geven, gebeurt bijvoorbeeld met het nieuwe station Guillemins en de Médiacité, een stadsvernieuwingsproject van 6,5 hectare. Médiacité opent in de herfst, net zoals het vijfsterrenhotel ‘Crowne Plaza Liège’. En er is het nieuwe museumcomplex ‘Grand Curtius’, dat de grandeur van Luik toont.
Staalnijverheid en logistiek
De recente strubbelingen in de staalnijverheid verhevigen het debat over de toekomst van de sector. Er bestaan twee scholen: de ene, waar Agoria deel van uitmaakt, houdt vast aan een staalsector die “een grote knowhow heeft en moderniseert”. De andere wil voluit inzetten op toekomstgerichte sectoren. Haar aanhangers denken in de eerste plaats aan de logistiek.
De haven van Luik bouwt aan ‘Liège Trilogiport’. De havenautoriteiten zien de Trilogiport als de mogelijkheid voor Antwerpen om er de containercongestie te verminderen door containers via het Albertkanaal naar Trilogiport te vervoeren en vandaar verder te verdelen.
Wie logistiek en Luik met elkaar verbindt, komt onwillekeurig uit bij de luchthaven van Bierset. De grote jongen daar is TNT, zoals Ryanair dat is voor Charleroi. Er bestaan plannen om op Bierset ‘Liège biologistics’ uit de grond te stampen. Het platform is bedoeld om biologische preparaten uit te wisselen tussen bedrijven, ziekenhuizen, laboratoria en onder-zoekscentra. Het initiatief zou zo’n veertig bedrijven moeten aantrekken – honderd miljoen buitenlandse investeringen – en duizend jobs opleveren.
Verviers en Eupen
Volgens Pierre Neuray dankt Verviers zijn dynamiek aan de vele bedrijvenparken in de omgeving. De stad heeft het gemakkelijker dan Luik om haar industriële reconversie tot een goed einde te brengen omdat de textielnijverheid van weleer bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor huisvesting biedt.
Het dient gezegd dat de industrie nog een grote plaats heeft in Duitstalig België en er goed is voor ruim 22 procent van de werkgelegenheid. Eupen is het administratieve centrum van de Duitstalige gemeenschap.
‘Liège biologistics’ moet honderd miljoen buitenlandse investeringen aantrekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier