De link tussen K3 en Vondel
Vroeger heette Boek.be de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen. Veel muffer kon niet. Een jaar later heeft René Van Loon de organisatie grondig afgestoft.
Met René Van Loon zit er duidelijk vaart in Boek.be, de nieuwe naam voor de Verenigingter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen. Zijn eerste jaar als algemeen directeur ging niet ongemerkt voorbij. “We profileren ons duidelijker,” zegt Van Loon met een understatement. “Tot voor enkele jaren was onze vereniging synoniem met de jaarlijkse Boekenbeurs, maar daar bleef het bij. We gaan vandaag veel breder, we profileren de rijkdom en de variatie van de boekenwereld.”
De 54-jarige Van Loon is immers een commerciële man, die vóór zijn huidige functie dertig jaar aan de slag was bij uitgeverij Dupuis. Zijn meest opvallende wapenfeit van het voorbije jaar was de verspreiding van 40.000 gratis exemplaren van Vuur, de debuutroman van Bart Koubaa. Het hoge ‘ Bert Anciaux-gehalte’ van het inititatief onder de hoede van de cultuurminister kreeg bakken kritiek. Samen met de roman werden 50.000 rode badges uitgedeeld, zodat toevallige passanten met elkaar aan de praat zouden raken over het boek. Het werd een flop. Van Loon: “Ik blijf het idee van die badge heel goed vinden. Maar je mag het niet aan één enkel boek ophangen.”
De Boekenbeurs daarentegen bleek dit jaar weer een voltreffer, zowel qua publieksopkomst als qua verkoop. En René Van Loon doktert met Boek.be aan nog meer evenementen: zoals de Week van het Jeugdboek, de Zomer van het spannende boek, of de Gedichtendag. Zolang het maar marktverruimend werkt.
Ook de Boekenbrief past in dat kader: een nieuwsbrief op maat gesneden van diverse lezers, die zich op die manier een weg kunnen banen door het oerwoud van nieuwe publicaties. Via de elektronische weg krijgen ze nog alleen informatie over nieuw werk dat binnen hun interessesfeer ligt. “Mijn leden hebben geen moeite met die marktverruiming, ook al zijn ze zeer divers. Ik verdedig zowel de belangen van de uitgever van strips over de meiden van K3 als die van een kleine uitgever die Jefta van Joost van den Vondel herdrukt. Ik ben dus duidelijk een consensusmaker. Als ik dat niet was, had ik het hier geen jaar volgehouden.”
Boek.be is immers een conglomeraat van 40 importeurs, 300 boekhandelaren en 110 uitgevers. Die besteden samen 2,48 miljoen euro voor de promotie van het boek in Vlaanderen.
Die gemeenschappelijke lijn wordt ook gezocht bij een standpunt over de vaste boekenprijs. Van Loon profileerde zich het voorbije jaar geregeld als een fervent voorstander. “Dat thema is nu even heel hot,” zegt Van Loon, verwijzend naar de strubbelingen in de Kamercommissie Bedrijfsleven medio januari. “Maar die problematiek is zeer oud. Tijdens mijn tweede werkdag, in 1971, werd er al over gepraat. Iedereen heeft er wel een standpunt over. De meerderheid van onze leden is voor een vaste boekenprijs. Of noem het voor mijn part een GGP: een goed gereglementeerde Boekenprijs.”
W.R. [{ssquf}]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier