De lelijke Amerikaan

De VS is een reïncarnatie van Europa en de Britse democratie. Wij kunnen van het Amerikaanse dynamisme, optimisme en economisch gezond verstand veel leren.Op de Top van Lissabon in maart 2000 publiceerden de Europese premiers een plan over de kenniskloof, innovatie en dynamische economie. Men zou de VS ooit de loef afsteken. Vijftien maanden later blijkt Lissabon de zoveelste schuimslagerij te zijn. Ondertussen heeft Europa onder druk van de Duitsers een vernieuwende overnamewetgeving verworpen, en de dreigende economische neergang drijft de EUûlidstaten weer naar interventionisme, staatssteun en budgetaire laksheid. Tony Blair en Gordon Brown eisen de jongste dagen publiek dat de EU verdergaat met de liberaliseringen en de hervorming van de gemeenschappelijke landbouwpolitiek. Zoniet zullen ze sterker tegenstribbelen bij de keuze voor de euro. Blair gispt daarbij zijn socialistische “vriend” Lionel Jospin, die de religie van de Franse elite belichaamt: toujours l’antiûaméricanisme. Is de houding van Blair en Brown toeval? Het Verenigd Koninkrijk weet dat er voor de Europese Unie een alternatief bestaat: een Angelsaksisch wereldverbond. Een eenheid in verscheidenheid die voor de Britten even aanlokkelijk is als de eenheid in verscheidenheid die de EU pretendeert te zullen blijven.Gui de Vaucleroy, voorzitter van het VBO en voorzitter van Delhaize Group, heeft een bijzondere opdracht: het antiûAmerikanisme in België bestrijden.Zijn concern verdiende vorig jaar 75,6% van de omzet en 84,7% van de bedrijfscashflow bij Delhaize America. Hij kent de ongerijmdheid van het nieuwe antiûAmerikanisme. De Belgische vakbonden bekennen kleur over Genua. Wanneer de werkgeversleiders? Beperken zij zich naar onloffelijke gewoonte tot geneuzel dat 24 uur later vergeten is?De Vlaamse regering heeft eveneens een bijzondere opdracht. De federale bewindslui zijn verdoofd door het EUûcredo en volgen elke zucht die door EuroûBrussel waait. De Vlaamse politici moeten hun traditie herontdekken en ernaar handelen. Jacob Van Artevelde, de Wijze Man van Gent (de kiesomschrijving van de huidige voorzitter van de EU) verbond Vlaanderen en Engeland politiek en economisch. Romantiek? Neen. Realpolitik voor de 21ste eeuw.

De VS is een reïncarnatie van Europa en de Britse democratie. Wij kunnen van het Amerikaanse dynamisme, optimisme en economisch gezond verstand veel leren.

Op de Top van Lissabon in maart 2000 publiceerden de Europese premiers een plan over de kenniskloof, innovatie en dynamische economie. Men zou de VS ooit de loef afsteken. Vijftien maanden later blijkt Lissabon de zoveelste schuimslagerij te zijn. Ondertussen heeft Europa onder druk van de Duitsers een vernieuwende overnamewetgeving verworpen, en de dreigende economische neergang drijft de EU-lidstaten weer naar interventionisme, staatssteun en budgetaire laksheid. Tony Blair en Gordon Brown eisen de jongste dagen publiek dat de EU verdergaat met de liberaliseringen en de hervorming van de gemeenschappelijke landbouwpolitiek. Zoniet zullen ze sterker tegenstribbelen bij de keuze voor de euro. Blair gispt daarbij zijn socialistische “vriend” Lionel Jospin, die de religie van de Franse elite belichaamt: toujours l’anti-américanisme. Is de houding van Blair en Brown toeval? Het Verenigd Koninkrijk weet dat er voor de Europese Unie een alternatief bestaat: een Angelsaksisch wereldverbond. Een eenheid in verscheidenheid die voor de Britten even aanlokkelijk is als de eenheid in verscheidenheid die de EU pretendeert te zullen blijven.

Gui de Vaucleroy, voorzitter van het VBO en voorzitter van Delhaize Group, heeft een bijzondere opdracht: het anti-Amerikanisme in België bestrijden.

Zijn concern verdiende vorig jaar 75,6% van de omzet en 84,7% van de bedrijfscashflow bij Delhaize America. Hij kent de ongerijmdheid van het nieuwe anti-Amerikanisme. De Belgische vakbonden bekennen kleur over Genua. Wanneer de werkgeversleiders? Beperken zij zich naar onloffelijke gewoonte tot geneuzel dat 24 uur later vergeten is?

De Vlaamse regering heeft eveneens een bijzondere opdracht. De federale bewindslui zijn verdoofd door het EU-credo en volgen elke zucht die door Euro-Brussel waait. De Vlaamse politici moeten hun traditie herontdekken en ernaar handelen. Jacob Van Artevelde, de Wijze Man van Gent (de kiesomschrijving van de huidige voorzitter van de EU) verbond Vlaanderen en Engeland politiek en economisch. Romantiek? Neen. Realpolitik voor de 21ste eeuw.

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content