“De lange termijn, de enige echte manier!”
Warren Buffett heeft in zijn lange beleggerscarrière altijd volgens een en dezelfde strategie gehandeld: aandelen kopen voor een zo laag mogelijke prijs en ze heel lang in portefeuille houden.
Warren Buffett, die zijn kapitaal altijd vooral op de aandelenmarkten heeft belegd, heeft een heel eenvoudige beleggingsstrategie die berust op twee centrale pijlers:
– Kwaliteitsaandelen kopen op hun laagste punt. Buffett heeft veel belegd tijdens de beurscrisis van 2008/2009 en heeft zich tijdig teruggetrokken uit de markt ten tijde van de internetzeepbel in 2000. Hij heeft altijd geweigerd om dotcombedrijven tegen hoge prijzen te kopen. Zijn ideale koopjes zijn aandelen waarvan de beurswaarde een pak lager ligt dan de werkelijke waarde van het bedrijf. Deze strategie vergt uiteraard veel geduld. Maar daaraan heeft Warren Buffett geen gebrek. Zo heeft hij in 1969 zijn eerste beurs-portefeuille volledig geliquideerd omdat hij niets koopwaardigs meer vond. Hij is daarentegen altijd enorm actief geweest op de beurs tijdens beurscrisissen, wanneer er tientallen koopjes te rapen zijn.
– Beleggen op lange termijn: periode van vijf jaar of zelfs langer. ‘Day trading’ of beursopportunisme, dat bestaat uit het kopen en verkopen van aandelen op zeer korte termijn, kan het Orakel van Omaha niet bekoren. Zijn visie: “Op korte termijn is de beurs een stemmachine, op lange termijn een weegschaal.” Met andere woorden: op korte termijn fluctueren de aandelenkoersen op geheel willekeurige manier, terwijl ze op lange termijn de echte waarde van bedrijven weerspiegelen. Spaarzaam als hij is, onderstreept hij ook het belang van beleggen over lange periodes teneinde de transactiekosten te drukken.
Uit deze twee basisprincipes vloeit een hele reeks aanbevelingen voort die vanzelfsprekend kunnen lijken, maar die goed voor ogen moeten worden gehouden bij het samenstellen van een portefeuille.
– Beleg altijd in een bedrijf dat winst maakt. Warren Buffett heeft nog nooit belegd in een verlieslatend bedrijf, zelfs niet wanneer het bedrijf een gouden toekomst beloofd leek. Een van de vele uitspraken van de multimiljardair luidt: “Beter één verloofde op je sofa dan tien in je adresboek.”
– Liever kwaliteit dan kwantiteit. In tegenstelling tot wat beleggers doorgaans wordt aanbevolen om de risico’s inherent aan hun portefeuille te beperken, geeft Warren Buffett de voorkeur aan concentratie veeleer dan diversificatie van zijn financiële activa. Hij belegt slechts in een beperkt aantal bedrijven die hij door en door kent. Volgens hem maakt een beperkte diversificatie het mogelijk om de transactiekosten te beperken en vooral om hogere rendementen te behalen doordat de prestaties van de portefeuille niet worden afgevlakt. Deze strategie impliceert uiteraard een hogere risicograad.
– Een doordachte aandelenselectie. “Prachtige kastelen omringd door een diepe, gevaarlijke gracht, waarvan de bewoner een integer en eerlijk persoon is. De waarde van het kasteel schuilt in het genie dat het kasteel bewoont. De grachten zijn permanent en fungeren als een krachtig afschrikmiddel voor wie een aanval zou overwegen. Binnen in het kasteel maakt de bewoner goud, maar hij houdt niet alles voor zichzelf. Ruw vertaald: wij houden van fantastische bedrijven met dominante posities, een moeilijk te kopiëren knowhow en met duurzame activiteiten. ”
De beperkingen van deze strategie
Hoewel de strategie van Warren Buffett hem de afgelopen jaren duidelijk geen windeieren heeft gelegd (gedurende 45 jaar is de portefeuille jaarlijks met gemiddeld 20 % in waarde gestegen), heeft ze ook haar beperkingen. Ten eerste is ze redelijk risicovol omdat ze alleen belegt in de aandelenmarkt en bovendien slechts in een beperkt aantal aandelen. Het is geen toeval dat het fortuin van de miljardair na het uitbreken van de beurscrisis van 2008-2009 met ruim 40 % geslonken is (van 65 miljard naar 37 miljard dollar volgens Forbes Magazine).
Er weerklinkt ook kritiek op het principe van langetermijnbeheer dat totaal ongeschikt zou zijn in een tijd waarin de beurscrisissen elkaar in sneltempo opvolgen. Bovendien neemt het rendement van een portefeuille sterk af wanneer aandelen die voortdurend blijven dalen in portefeuille worden gehouden. In feite loont de langetermijnstrategie alleen de moeite als de begininvestering een goede zaak is.
Warren Buffett heeft ook vergissingen gemaakt in zijn carrière. Een daarvan was zijn beslissing om te beleggen in een luchtvaartmaatschappij: US Airways, een sector met een zeer hoge prijsconcurrentie. Verder was er ook zijn omstreden belegging in de Amerikaanse bank Goldman Sachs op het diepste punt van de crisis in 2008 voor een bedrag van 5 miljard dollar.
Ondanks deze paar smetten op zijn blazoen, blijft Warren Buffett veruit de meest succesvolle belegger aller tijden! (C)
Door Karine Huet
“Beter één verloofde op je sofa dan tien in je adresboek.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier