De kunst van het sigaren roken

Achteroverleunend in een massieve leren clubzetel, een mojito binnen handbereik, genieten van een heerlijke havannasigaar: sigarenwinkel Mike’s Havana House brengt een stukje Cuba naar Antwerpen.

Mike’s Havana House, Ernest Van Dijckkaai 11, 2000 Antwerpen, tel. 03 234 02 02, www.mikeshavanahouse.be

Samen met Marc Saverys, voorzitter van de Compagnie Maritime Belge (CMB), stampte sigarenliefhebber, bedrijfsleider en rechter in handelszaken Michel Permeke vier jaar geleden Mike’s Havana House uit de grond. Een beetje bij toeval. De Antwerpse zaak waar Permeke steevast zijn sigaren kocht, sloot de deuren. “Lachend zei ik tegen mijn vriend Marc Saverys: ik zal dan maar mijn eigen winkel moeten beginnen,” blikt Michel Permeke terug.

De grap werd ernst toen hij enkele maanden later een ruimte zag vrijstaan aan de Antwerpse Van Dijckkaai. “We hadden geen financieel plan, we hadden alleen maar zin om een stukje Cuba in Antwerpen te brengen,” vertelt Michel Permeke. “Het is een stormachtig avontuur geweest, maar sinds de opening in 2001 loopt het als een trein.”

Ook vrouwen en jongeren ontdekken de sigaar

Een bezoek aan het Antwerpse sigarenhuis is een belevenis voor wie van een heerlijke havannasigaar houdt. Je kan er kiezen uit meer dan honderd soorten, je neervleien in een massieve leren clubzetel, snuisteren in de uitgebreide lectuur van het sigarensalon en… op de soepele tonen van son of salsa genieten van een havannasigaar.

Sigaren roken wordt hier tot een kunst verheven. “Een sigaar degusteer je met al je zintuigen,” legt Permeke enthousiast uit. “De keel en de longen zijn geen zintuigen, inhaleren is dus uit den boze. Het degusteren begint al bij het zien van de kist. Daarna voel je de sigaar, ruik je eraan en rol je ze even dicht bij je oor, om zeker te zijn dat ze vochtig genoeg is. Ik zeg opzettelijk degusteren, omdat we verstandiger willen leven en genieten. Er zijn mensen die een sigaar opsteken tijdens een verkoopgesprek of een zware discussie, maar dat is zonde van de sigaar. Je moet er voor gaan zitten en bewust roken.”

Wat vindt hij van de antirookcampagnes? “Ik vind mezelf geen roker. Maar we worden wel over dezelfde kam geschoren als de sigarettenrokers. Nochtans is er een groot verschil. Onder de juiste omstandigheden kan roken wél gezond zijn, net als een glas wijn. Ik ben daarover nu informatie aan het verzamelen.”

In ons land zit de verkoop van havannasigaren al sinds begin de jaren negentig in de lift. “De kwaliteit is verbeterd en de havanna is beter bekend bij het grote publiek,” verklaart Permeke. “Havanna’s werden lange tijd geassocieerd met oude en rijke mannen, dat klopt intussen niet langer. De goedkoopste havannasigaar kost zowat 85 eurocent, de duurste 25 euro. Er zijn ook veel jonge mensen die roken, zelfs twintigers. Ze roken misschien niet frequent, maar ze roken wel beter. En ook vrouwen ontdekken de havanna’s. Niet verwonderlijk, want vrouwen hebben dikwijls betere smaakpapillen en genieten even graag. Er zijn genoeg bekende vrouwen waarvan bekend is dat ze graag een sigaar roken: Demi Moore, Angelica Houston, Sharon Stone, Betty Davis en bij ons Kristien Hemmerechts.”

Sigaren roken is als de liefde

Volgens Michel Permeke zijn er net zoals bij wijn drie ingrediënten nodig om een goeie sigaar te maken: de grond, het klimaat – veel zon en niet veel regen – en de man die de sigaren maakt. “En voor een havanna komen er nog eens drie voorwaarden bij,” vervolgt hij. “Het binnengoed, het bindblad en het dekblad moeten uit dezelfde streek van Cuba komen: de Vuelta Albajo. Daarnaast moet het een longfiller zijn – geen resten van tabaksbladeren, maar echte tabaksbladeren – en moet de sigaar volledig handgemaakt zijn.”

Het grote verschil tussen wijn en sigaren is dat er volgens Permeke helemaal geen etiquette komt kijken bij het degusteren van een sigaar. “Het is zoals bij de liefde: als je er plezier aan beleeft, ben je goed bezig. Er zijn alleen twee dingen die je absoluut niet mag doen: een sigaar mag je niet uitstompen, zoals een sigaret. Je laat ze waardig uitsterven in de asbak. Ook totaal fout is de achterkant van de sigaar in een glas cognac doppen. Daarmee verknoei je zowel de smaak van de cognac als die van de sigaar. Dat is twee keer een doodzonde.” Dominique Soenens

Dominique Soenens

“Een sigaar degusteer je met al je zintuigen. Dat begint al bij het zien van de kist. Daarna voel je de sigaar, ruik je eraan en rol je ze even dicht bij je oor, om zeker te zijn dat ze vochtig genoeg is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content