De Kristalijn

Gastronomie tegen een verteerbare prijs met uitzicht op het golfterrein.

Golfclubs zijn grote groene speelparken voor volwassenen. Zij vormen de basis voor menig succesvolle horeca-exploitatie. In Nederland, waar de golffederatie zo’n 230.000 leden telt, zijn er voorbeelden genoeg: denk maar aan het Friese Lauswolt van de Bilderberg-groep of het kasteel Engelenburg in de buurt van Nijmegen.

In België telt de golffederatie slechts 50.000 leden. Het land is dunner bezaaid met golfterreinen en er zijn slechts enkele voorbeeldige golfrestaurants. Golf en Polo Club Bossenstein in Broechem biedt leden en buitenstaanders horecafaciliteiten op niveau. Om de zaak verder te verbeteren, werden recent interieurspecialiste Walda Pairon en haar kokende echtgenote Roger Souvereyns aangetrokken. En dan is er Ré- sidence Stiemerheide en het restaurant De Kristalijn, waar ‘s avonds nagenoeg altijd alle tafels zijn ingenomen. Niet alleen golfers of hotelbezoekers komen trouwens naar hier: ook de lokale bevolking kent de vele merites van het restaurant (meer dan 40 % van de restaurantbezoekers komt uit de regio).

Résidence Stiemerheide ligt te midden van door bossen omzoomde golfterreinen in de Limburgse Kempen. Het complex telt zeventig hotelkamers, een restaurant, conferentieruimtes en een binnenzwembad. Het werd eind jaren tachtig in cottagestijl gebouwd. De exploitatie ging drie keer over de kop, voordat Eric Bullens, van de nabijgelegen Hostellerie La Butte aux Bois, zich over de noodlijdende zaak ontfermde.

De succesvolle horecaondernemer wordt bijgestaan door Jos Schols. Deze professionele horecamanager zorgt er onder meer voor dat in De Kristalijn alles op wieltjes loopt.

Wij kwamen ‘s avonds en parkeerden de auto tussen de breaks van Nederlandse golfers. Onze noorderburen houden van het licht glooiende Limburgse landschap. Als je bovendien voor een redelijke prijs goed kan eten en drinken en bovendien nog vriendelijk wordt bediend, is zo’n uitstap meer dan de moeite waard.

Chef-kok Koen Somers kreeg een gedegen opleiding, werkt uitsluitend met verse producten en stelde een kaart samen met gastronomische bereidingen. Visitekaartjes zijn het dagmenu van drie gangen (32,50 euro) en het gastronomische seizoensmenu, dat in driegangenuitvoering 37,50 euro kost en in viergangenversie 46,50 euro. De wijnkaart is gevarieerd en er is keuze uit een vijftal huiswijnen.

Wij kozen het gastronomische menu in korte versie en vroegen de sommelier om een gepaste karakterwijn te zoeken. Het werd een Spaanse Mestizaje 2004, van Bodega Mustiguillo (28 euro), een modern gemaakte intens rode wijn (50 % bobaldruif). Als voorgerecht kwam er een frisse, zomerse salade met prinsessenboontjes, olijf, limoen, ansjovis en gegrilde zeebarbeel. Het hoofdgerecht was een duet van in ganzenvet gekonfijte kwartel met Fine-Champagnesaus en verzorgde seizoensgroenten en kalfszwezerik op bed van mangochutney met warme perzik. Aan de overkant van de tafel verscheen in limoenolie gebakken gamba met risotto, Romeinse tomaat en knapperige tempura van inktvis (meerprijs 5 euro). Als inleiding tot het nagerecht was er een frisse granité van bosvruchten met vanille, gevolgd door parfait met mascarponecrème en karamelijs met vanillesaus.

KAART

RéSIDENCE STIEMERHEIDE/RESTAURANT DE KRISTALIJN

Wiemesmeerstraat 105

3600 Genk

tel. 089 35 58 28

Dagelijks geopend.

Zakenlunch 28,50 euro.

70 hotelkamers vanaf 76 euro. Diverse arrangementen.

Zondagse brunch (reserveren is aanbevelenswaard).

www.stiemerheide.be

Kader: complex in cottagestijl op het golfterrein.

Onthaal: vriendelijk en professioneel.

Keuken: smakelijke Belgische en Franse gastronomie tegen eerlijke prijzen.

Beoordeling : positief

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content