De kracht van verandering
India en Japan blijven aantrekkelijk voor beleggers, om totaal tegenovergestelde redenen. Eén ding hebben ze gemeen: er staat een sterke figuur en hervormer aan het hoofd van de regering.
2017 was een uitstekend jaar voor fondsen die beleggen in Aziatische aandelen. Twee blikvangers van het afgelopen jaar zijn landen die bijna in alles elkaars tegenpolen zijn: het jonge, dynamische India en het rijke, vergrijzende Japan. De meeste fondsen die zich richten op de Indiase markten hebben een rendement van meer dan 25 procent gehaald over de afgelopen twaalf maanden. Ook over vijf jaar bekeken hebben de meeste fondsen sterk gepresteerd, met een gemiddelde jaarlijkse stijging van ruim 10 procent.
Dat is te danken aan de verkiezing van Narendra Modi in mei 2014 tot minister-president, en in het bijzonder aan het hervormingsprogramma dat hij meteen zou doorvoeren. Die maatregelen geven de Indiase markt ongeëvenaarde economische vooruitzichten. Het land profiteert van een gunstige demografische situatie (65 % van de bevolking is jonger dan 35 jaar), waardoor het in de eerste plaats kan steunen op de binnenlandse consumptie om zijn economie te doen groeien.
Toch vindt Wolfgang Fickus, een lid van het beleggingscomité van Comgest, het voorbarig te denken dat de Indiase markt dezelfde weg opgaat als de Chinese. “India is nog maar pas begonnen aan de uitbouw van een infrastructuur. Die moet de productiviteit verhogen, terwijl technologische innovaties vandaag bepalend zijn voor de prestaties van de Chinese beurs. De afgelopen drie jaar heeft India 21 plaatsen gewonnen in de concurrentie-index van het World Economic Forum. Dat moet Narendra Modi als muziek in de oren klinken, nu de helft van zijn mandaat achter de rug is.”
Betere woning
“In de waarderingen van de Indiase bedrijven is al een groot deel van die ontwikkelingen verrekend. Toch denken we dat er nog altijd mooie kansen liggen”, onderstreept Andrew Ness, portfoliomanager Global Emerging Markets van Martin Currie, een filiaal van de vermogensbeheerder Legg Mason. “De digitalisering is zowel doorgedrongen bij de Indiase autoriteiten als bij het publiek, met een snelle penetratie van smartphones en een agressieve digitale agenda van de overheid.” Sinds 2011 is het aantal internetgebruikers gestegen van 100 miljoen tot meer dan 450 miljoen, en het dataverbruik is vervijfvoudigd sinds midden 2016. “Door die snelle ontwikkeling wordt India de belangrijkste markt voor technologiereuzen zoals Google.”
India wordt de belangrijkste markt voor technologiereuzen zoals Google
Een andere sector die Andrew Ness kan appreciëren, is die van het residentiële vastgoed en de hypothecaire kredieten. De verbetering van de levensomstandigheden zet veel Indiërs ertoe aan een woning van betere kwaliteit te zoeken. “De overheid wil 50 miljoen sociale woningen bouwen tegen 2022, om de schaarste te lijf te gaan.”
Wolfgang Fickus wijst op de hoge waarderingen van de Indiase markt. “Onze portefeuille zet in grote mate in op infrastructuur, maar ook op telecombedrijven, die kunnen profiteren van de sterke stijging van het mobiele dataverbruik. Daarnaast spelen we onrechtstreeks in op de stijging van de binnenlandse consumptie via groepen die actief zijn in financiële diensten.”
Japanse technologie
Als Japan en India één ding gemeenschappelijk hebben, is het dat in beide landen een sterke figuur en hervormer aan het hoofd van de regering is gekomen, die heeft gebroken met de tradities. De impact van Shinzo Abe op Japan is even bepalend als die van Narendra Modi op India. De modernisering van de Japanse financiële markten heeft voor een positief sentiment gezorgd, ondersteund door het soepele monetaire beleid dat constant druk heeft uitgeoefend op de yen. De afgelopen vijf jaar zijn de meeste fondsen die beleggen in grote Japanse kapitalisaties gemiddeld gestegen met meer dan 15 procent per jaar.
Volgens Kwok Chern-Yeh, een beheerder van Aberdeen Standard Investments, zal die positieve trend doorzetten in de komende kwartalen. De macro-economisch omgeving is gunstig. “De economie is de jongste zeven kwartalen gegroeid, wat niet meer gebeurd is sinds 2001”, weet Kwok. “Op sectorniveau staan we positief tegenover de automatisering en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in woningen en fabrieken.”
Corporate governance
Tegelijk waardeert Kwok Chern-Yeh aandelen waarvan de resultaten extreem voorspelbaar zijn, al zijn die vaak heel duur. “Groepen waarvan de resultaten sterk voorspelbaar zijn, zijn ook geneigd hun dividend te verhogen in de toekomst. Kwaliteitsaandelen zijn zelden goedkoop.”
Voor Daisuke Nomoto, een specialist in Japanse aandelen van Columbia Threadneedle Investments, waren de afgelopen weken gunstig voor Japanse bedrijven, met kwartaalresultaten die aangenaam hebben verrast. “Wij zijn optimistisch om drie redenen: de hervorming van de corporate governance heeft een positieve impact op de rentabiliteit, de stijging van de vrouwelijke participatie op de arbeidsmarkt tot hetzelfde niveau als in de Verenigde Staten, en de verbetering van de concurrentiekracht van de bedrijven.”
‘De inhaalbeweging zet door’
Carlos Hardenberg, een expert in de frontiermarkten bij Franklin Templeton, is vrij optimistisch over de vooruitzichten van de opkomende markten voor 2018. “Na een perfecte storm van vijf jaar geleden staan de opkomende markten aan het begin van een normalisatiefase. Het politieke klimaat is in de meeste grote landen gestabiliseerd. De aandelenmarkten noteren met een korting van 25 procent tegenover die van de ontwikkelde landen. Bovendien blijft de blootstelling van de grote Europese institutionele groepen aan de opkomende markten nog zeer klein. Op lange termijn is dat niet vol te houden.”
Hardenberg verwacht dat de rentestijging in de Verenigde Staten dat positieve scenario niet zal ondermijnen. “De geschiedenis toont aan dat de opkomende markten doorgaans goed presteren in zo’n situatie. Bovendien zijn de overheidsfinanciën in de groeilanden gezonder dan tien jaar geleden, en zijn die markten veel meer gediversifieerd, met een grote technologische component.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier