De kracht van Europa

Europese aandelen blijven aantrekkelijk, vindt Victoire de Trogoff, de beheerder van het Fidelity Fund – European Fund.

De korting waartegen Europese aandelen noteren tegenover Amerikaanse waarden is overdreven, vinden de experts van het beurshuis Fidelity. De vooruitzichten van de Europese beurzen blijven volgens hen aantrekkelijk. Bovendien wijzen ze erop dat de sterke euro de Europese bedrijven ertoe heeft verplicht performante kostenstructuren in te voeren. Daardoor zullen ze als eerste profiteren van een economische heropleving.

Zo bekeken is het Fidelity Fund – European Fund, dat vooral belegt in grote Europese kapitalisaties, een interessant product voor beleggers. Het haalde over de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarrendement van 12,7 procent.

Drie soorten waarden

“Wij zoeken naar drie soorten waarden”, onderstreept Victoire de Trogoff, die sinds 2007 verantwoordelijk is voor de samenstelling van de portefeuille. “Ten eerste zijn er groeibedrijven zoals Iliad en Smith & Nephew, waarvan we vinden dat de markt de duurzaamheid van de marges onderschat. Ten tweede zijn er cyclische ondernemingen zoals Infineon, Lanxess en Schindler, die zich na een conjunctuurdip doorgaans snel herstellen. Ten slotte selecteren we bedrijven die in een herstructurering zitten zoals Panalpina en TUI. Hun koers is teruggevallen, maar de markt heeft het toekomstige groeipotentieel nog niet opgemerkt. We beleggen telkens omstreeks 30 procent van de portefeuille in die drie categorieën.”

Farmaceutische aandelen

De financiële sector is een belangrijke sector in de portefeuille. “Onze voorkeur gaat uit naar Britse retailbanken, BNP Paribas en KBC”, zegt De Trogoff. KBC is vooral interessant voor het potentiële herstel van het dividend, zodra de groep weer op kruissnelheid komt. Een andere pijler van het fonds is de farmaceutische sector. Novartis, Roche, Sanofi en GlaxoSmithkline zitten in de top tien van de grootste posities.

De portefeuille bevat daarnaast ook midcaps, zoals Imerys, de Franse industriegroep die gedeeltelijk in handen van GBL is. “Dat bedrijf heeft zijn kosten op een ongelooflijke manier gerationaliseerd. De resultaten zullen in de hoogte schieten zodra de economische situatie de activiteiten opnieuw positief beïnvloedt.”

Regelmatige prestaties

De portefeuille bevat tussen zestig en tachtig aandelen. De grootste positie heeft een gewicht van minder dan 3,5 procent. “We selecteren alleen waarden waarvan de volatiliteit kleiner of gelijk is aan die van de referentie-index. Met onze aandelenselectie proberen we de index regelmatig te verslaan”, stelt Victoire de Trogoff.

Fidelity Fund – European Fund Isin-code: LU0238202427

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content