De kracht van de acht
De Macintosh krijgt een nieuw besturingssysteem, MacOS 8, dat hem stabieler maakt en vooral sneller in het gebruik, met ingebouwde toegang tot het Internet. Twee miljoen gebruikers hebben de overstap al gemaakt.
Ondanks alle problemen van het bedrijf en de radicale verandering van de directie, heeft Apple zijn lancering van nieuwe producten niet vertraagd. Het meest recente besturingssysteem, MacOS 8, bewijst dat. Een besturingssysteem dient om de verschillende elementen van de computer te doen werken en zo goed en praktisch mogelijk te gebruiken. MacOs 8 wordt geleverd bij de nieuwe Macintosh-computers zowel de portables als de desktops die momenteel in de handel zijn. Het kan ook geïnstalleerd worden op oudere modellen, op voorwaarde dat ze voldoende centraal geheugen bezitten (minimum 16 Mb, liever 32).
Apple heeft er vrij lang over gedaan om zijn beroemde besturingssysteem te moderniseren. Bij zijn debuut in 1984 introduceerde de Macintosh nieuwigheden als de muis, het venster en de pop up-menu’s. Vandaag is er meer nodig om indruk te maken op de gebruiker. De nood aan vernieuwing was trouwens zo groot dat sinds het verschijnen van het programma, in het midden van de zomer, al 2 miljoen exemplaren zijn verkocht.
SNELLER WERKEN.
MacOS 8 mikt op twee troeven : enerzijds versnelt het de werking van de computer, anderzijds integreert het alle elementen die nodig zijn om op het Internet te surfen. Op het vlak van de snelheid is de meest spectaculaire vernieuwing de mogelijkheid om verscheidene bestanden tegelijk te kopiëren terwijl men een toepassing opent. Dat betekent heel wat minder stress voor wie met grote bestanden, zoals beelden, moet werken.
De toegang tot het Internet is handiger dan vroeger. Om de juiste instellingen voor een verbinding te vinden, heeft men geen programma’s van derden meer nodig (zoals MacPPP of FreePP, die niet altijd foutloos werkten). Apple levert ook een mailprogramma ( Claris Emailer Lite) en een Webbrowser ( Netscape Navigator, binnenkort misschien ook Microsoft Explorer). Men heeft dus niet langer een aansluitingskit van de toegangsleverancier nodig ; de basisgegevens volstaan (telefoonnummer, identificatie, paswoord, adres). Meer heeft men niet nodig om op het Internet te gaan (hoewel de eerste instelling ons toch bijna 20 minuten heeft gekost).
DRIEDIMENSIONAAL.
De algemene presentatie is eleganter geworden dankzij een nieuwe 3D-look : de vensters, menu’s en mappen worden in reliëf getoond. Eigenlijk is dat geen echte nieuwigheid, want het kon al met een sharewareprogramma van Aaron. Je moest die kleine utility natuurlijk wel te pakken krijgen en het risico nemen om hem te installeren. Een ander gadget zijn de pop up-vensters. Wie de meest gebruikte mappen binnen handbereik (of beter : muisbereik) wil houden, kan ze in venstertjes veranderen die onmiddellijk toegankelijk zijn en met hun naam onderaan het hoofdscherm gerangschikt staan.
MacOS 8 beschikt over een aantal nieuwe functies die we al kennen van zijn belangrijkste concurrent, Microsoft Windows 95. Eén van de troeven van Windows is de contextgebonden hulp : een druk op de tweede muisknop opent een menu met de eigenschappen van een bestand (omvang, aard, datum van aanmaak en wijziging). MacOS 8 doet dat nu ook. Op de pc kan men het scherm gemakkelijk een gepersonaliseerde achtergrond geven. MacOS 8 beschikt nu eveneens over die mogelijkheid. In dezelfde geest blijven de pop up-menu’s op het scherm wanneer men de muisknop loslaat, terwijl ze vroeger onmiddellijk verdwenen.
STABIELER ?
Volgens Apple zou MacOS 8 stabieler zijn en beter presteren dan zijn voorgangers (7.5 en 7.6). Wij hebben het systeem niet lang genoeg kunnen testen om daarover te oordelen : we hadden niets aan te merken op de stabiliteit, maar in de praktijk komt die pas na verloop van tijd tot uiting, na veel veranderingen van programma’s en bestanden. MacOS 8 is eigenlijk een overgang naar Rhapsody, een totaal nieuw besturingssysteem dat beduidend robuuster zal zijn en volgend jaar op de topmodellen van Apple zal verschijnen. Het werkt onder meer met een beschermd geheugen, wat betekent dat verschillende programma’s niet meer dezelfde geheugenplaatsen kunnen aanspreken een conflict dat vaak verantwoordelijk is voor het vastlopen van de computer. De multitasking, die bij MacOS 8 al uitgebreid is, zou bij Rhapsody volledig moeten zijn. Tot nu toe kan men wel verscheidene bestanden tegelijk kopiëren, maar kan de computer geen andere taken aan wanneer hij een schijfje aan het formatteren is.
DICHTER BIJ WINDOWS 95.
Geen enkele eigenschap van MacOS 8 geeft het systeem een echt overwicht op Windows 95, behalve dan de kwaliteit van de kleuren, die Apple sterk heeft verbeterd. MacOS 8 lijkt vooral bedoeld om de Mac-fans die bekoord werden door Windows 95 opnieuw te veroveren.
Alles is trouwens gedaan om de samenwerking met de pc-wereld te vergemakkelijken. Het nieuwe systeem beschikt over een conversieprogramma, MacLinkPlus, dat buitengewoon veelzijdig is en in alle toepassingsprogramma’s werkt.
RVA
EEN ACHTERGROND OP MAAT Eén van de kenmerken die meteen aan Windows 95 doen denken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier