DE KAPITAALROUTE VOOR DE STARTER

Waar kunnen starters kapitaal vinden om hun businessidee uit te bouwen tot een bedrijf?

1 Eigen geld

Eigen middelen blijven de belangrijkste financieringsbron voor starters. Negen op de tien ondernemers doen bij de oprichting van hun bedrijf een beroep op hun eigen vermogen. Dat straalt ook meteen vertrouwen uit naar de andere geldschieters. Zou u investeren in een bedrijf waar de oprichter zelf niet in participeert?

2 Friends, fools and family

Marketing begint in uw nabije omgeving. Kunt u vrienden, familie of kennissen overtuigen van uw project, dan bent u goed vertrokken om ook professionele geldschieters en klanten in te palmen. Informeer die friends, fools and family wel goed over de risico’s die met een start-up gepaard gaan.

3 Banken

De crisis en de strengere kapitaalvereisten hebben de banken niet guller gemaakt. Maar wie een goed businessplan en de nodige garanties kan voorleggen, kan er zeker nog terecht voor een lening. Dat je een zakelijke relatie hebt met de instelling en je zeggenschap over je onderneming behoudt, maakt dat een bank voor velen nog altijd een aantrekkelijke optie is om financiering te vinden.

4 Crowdfunding

Crowdfunding, dat is overgewaaid uit de artistieke sector, biedt nu ook een financieringsalternatief voor klassieke ondernemingen. Bij crowdfunding investeren veel investeerders hoofdzakelijk kleine bedragen in een bedrijf via een internetplatform. Je haalt er geld op in ruil voor aandelen, obligaties of zelfs een product. Bekijk wel aandachtig de opties, want elk platform heeft andere regels.

5 Publieke financiering

“Jullie grootste durfkapitalisten zijn Kris Peeters en Rudy Demotte”, zei de voormalige ambassadeur Howard Gutman onlangs in Trends. Onderzoek dus welke mogelijkheden de overheid biedt. Bij het Vlaamse overheidsagentschap Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) kun je subsidies aanvragen. De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en de investeringsmaatschappij Gimv werken veeleer via leningen en kapitaaldeelnames.

6 Private equity

‘Private equity’ is een verzamelnaam voor kapitaalinvesteringen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Daartoe behoren durfkapitalisten, andere fondsen en businessangels. België biedt voor die investeerders een interessant regime door de gerealiseerde meerwaarde bij verkoop niet te belasten.

Een durfkapitaalfonds zoals Hummingbird Ventures investeert zaai- of startkapitaal in jonge, risicovolle bedrijven die nog geld verbranden en nog geen positieve cashflow hebben. Meestal is aan het hoge risico een groot potentieel verbonden, in sectoren zoals ICT of biotechnologie. Het team is daar minstens even belangrijk als het product.

Groeifondsen nemen een minderheidsbelang in een vrij matuur bedrijf, om een belangrijke gebeurtenis in de levensloop van dat bedrijf te financieren, zoals een expansie naar het buitenland of een overname. Ook leveraged buy-outs (LBO’s) komen voor in gevestigde bedrijven met een positieve cashflow. LBO-fondsen gebruiken geleend geld om bedrijven over te nemen. Een voorbeeld daarvan is het groeifonds Riverside Capital.

Businessangels zijn ondernemers die een vermogen hebben opgebouwd en optreden als geldschieters. Hun motivatie, stijl en betrokkenheid verschillen sterk. De ene doet het voor de uitdaging, de andere voor de financiële return en een derde uit genegenheid voor de ondernemer. Het komt erop aan een businessangel te kiezen met geld en toegevoegde waarde: iemand die als het nodig is, zijn tijd en ervaring kan wijden aan de start-up zonder je op de vingers te kijken.

Vaak verenigen businessangels zich in een private equity- of durfkapitaalfonds dat wordt gerund door een professioneel managementteam. Voorbeelden zijn Pentahold (125 miljoen euro, met Marc Saverys, Philippe Vlerick, Filip Balcaen, Paul Thiers en Edmond Müller) en Vendis Capital (111,5 miljoen euro, met de familie Colruyt, Emiel Lathouwers, Rudi Mariën en Luc Geuten). Meer persoonlijke initiatieven zijn Saffelberg van Jos Sluys (250 miljoen euro), Duval Union van André Duval of Strike4 van Toon Van Parys.

SIMON VAN DORPE

Eigen middelen blijven de belangrijkste financieringsbron voor starters. Zou u investeren in een bedrijf waar de oprichter zelf niet in participeert?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content