De kandidaat-ambassadeurs

In elke provincie kozen we drie kandidaat-ambassadeurs, bij de grote, middelgrote en kleine bedrijven. In elke categorie wordt vanavond de Trends Gazellen Ambassadeur aangewezen. We stellen de kandidaten nog eens kort voor. Daarnaast bekroont Trends ook de Starter van het Jaar. De drie genomineerden vindt u vanaf blz. 83.

GROTE BEDRIJVEN Sarens Vlaams-Brabant

Sarens is uitgegroeid tot een wereldspeler met meer dan 3000 werknemers en een omzet van 420 miljoen euro. Het bedrijf uit Wolvertem produceert kranen en voert overal ter wereld hijsklussen uit. De aandelen zijn voor 80 procent in handen van de familie. In 2011 nam ook het Nederlandse private-equityfonds Waterland voor 100 miljoen euro een participatie van 15 à 20 procent. Op 23 februari overleed Jan Sarens, de neef van CEO Ludo Sarens, in Mexico, waar hij de activiteiten van het bedrijf leidde.

NHV West-Vlaanderen

Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) verhuurt wereldwijd zijn typische gele helikopters met bijbehorend personeel voor de meest diverse opdrachtgevers, van boorplatformen tot ziekenhuizen. De 700.000 euro omzet van het eerste, gecumuleerde boekjaar in 1993, evolueerde naar 60 miljoen euro in 2012. CEO Eric Van Hal en zijn twee partners van het eerste uur, pleegbroer Jef De Kinder en William Wilford, werden in het aandeelhouderschap bijgestaan door het Nederlandse private-equityfonds Finco.

Houben Limburg

Het familiebedrijf Bouwteam Houben uit Paal (51 miljoen euro omzet in 2012) werkt op grote werven, zoals kantoorgebouwen of scholen, en bouwt vooral in opdracht van de overheid. “De focus van het bedrijf is nu energiezuinig bouwen. Daarvoor is het Airdeck-systeem, waarvan al meer dan 350.000 vierkante meter werd aangebracht, een van de grote troeven. Met een structuur van holle kubussen in breedplaatvloeren bespaart Airdeck zowel grondstoffen als energie”, zegt bedrijfsleider Ewald Houben.

V! go Oost-Vlaanderen

V! go produceert zijn op maat gemaakte orthopedische hulpmiddelen in de eerste plaats voor de brede bevolking, maar werkt ook samen met topsporters als de broers Borlée of RSC Anderlecht. Via zijn netwerk in universitaire ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en orthopedische winkels, verkoopt V! go orthesen, prothesen, orthopedische schoenen en rolstoelen. V! go, dat tot stand kwam na een reeks fusies en overnames, is voor 50 procent in handen van het investeringsfonds Pentahold.

Distrilog Antwerpen

“Overnemen of overgenomen worden.” Leo Sallaerts (62), de CEO van Distrilog, koos voor de eerste optie in de snel consoliderende logistieke sector. Vorig jaar nam het familiebedrijf nog Incodis Logistics in Geel over, met zijn 45 werknemers. Distrilog biedt nu werk aan meer dan 600 mensen. Het levert vooral aan doe-het-zelfzaken als Brico, Hubo of Gamma of aan warenhuizen, in de sector van de fast moving consumer goods, zoals wasmiddelen of cosmetica.

IPT Group Brussel

In 2012 realiseerde het callcenterbedrijf IPT Group, dat volledig in handen is van de West-Vlaamse zakenman Christian Dumolin, een omzet van 54 miljoen euro. De groep stelde 1514 medewerkers te werk, in vergelijking met 1040 het jaar voordien. Met de Nederlander Jac Vermeer, die IPG Group eind januari als CEO binnenhaalde, wil IPG verder internationaliseren. IPG Group heeft al voet aan de grond in Nederland en Marokko.

MIDDELGROTE BEDRIJVEN Carbomat Vlaams-Brabant

De verdeler van hernieuwbare energie Carbomat Group uit Buizingen draaide in 2012 een omzet van 80 miljoen euro, waarvan 65 miljoen in België en 15 miljoen in Engeland, Nederland en Marokko. In 2007 was de omzet van het bedrijf van CEO Eddy Mespreuve nog geen 2,5 miljoen. Zonnepanelen vertegenwoordigen ruim de helft van dat omzetcijfer. Daarnaast zijn zonneboilers en warmtepompen erg in trek, en verkoopt Carbomat onder meer ook laadpalen en carports.

FP Metal West-Vlaanderen

Fritz Walcarius richtte in 2006 met zijn neef Piet Vantieghem FP Metal op, dat metalen platen bewerkt tot toepassingen voor de machinebouw, elektronica, verlichting en interieur. In 2011 nam de rooimachinebouwer Dewulf uit Roeselare, dat ook klant is van FP Metal, een participatie van 50 procent in het bedrijf. In 2012 realiseerde FP Metal met 35 medewerkers een omzet van circa 6,35 miljoen euro. Dit jaar wil het ongeveer 5 miljoen euro investeren in een nieuw gebouw van 6000 vierkante meter.

DHZ Limburg

DHZ is een onderdeel van Hubo’s grootste franchisenemer, Groep Heeren. De zeventien Hubo-winkels van die groep zijn verdeeld over zes dochtervennootschappen van Limboma NV, waar Tom Heeren gedelegeerd bestuurder is. In DHZ zitten de Hubo-winkels in Genk, Bree, Hasselt en Sint-Truiden. DHZ kon zijn omzet optrekken van 2,8 miljoen euro in 2007 naar 12,7 miljoen in 2011. Het personeelsbestand groeide in die periode van 22 naar 48.

De Bonte Betonfabriek Oost-Vlaanderen

CEO Gerard De Bonte (62 jaar) geeft een pluim aan de derde generatie, die tien jaar geleden in het bedrijf is gestapt. “Ik heb het bedrijf nationaal uitgebreid, de jongeren internationaal.” Twee derde van de omzet van De Bonte Betonfabriek (vorig jaar 16,5 miljoen euro) komt van dwarsliggers voor de spoorwegbouw. Daarnaast legt het bedrijf ook grote putten voor rioleringen of waterzuivering. Binnenkort stelt De Bonte een nieuw product voor: thiocrete of zwavelbeton.

Maes (Easy-M) Antwerpen

Na de overname van Mac Line eind vorig jaar mag Easy-M zich de grootste Apple-dealer van België noemen. De acht vestigingen van Mac Line maakten deel uit van de failliete Franse groep eBizcuss. Easy-M verkoopt naast Apple- en gerelateerde producten ook kantoormeubelen en -machines. Kort na de overname kocht Easy-M ook drie winkels van Spector-dochter Photo Hall. Het familiebedrijf, gerund door CEO Annick Maes, telt nu 18 vestigingen, 165 medewerkers en een omzet van 80 miljoen euro.

Bezoom Brussel

Bezoom, begin 2007 opgericht door Proximedia en ex-RTBF journalist Thierry De Bock, maakt bedrijfsfilmpjes, web-tv en videomail (e-mail met een link naar een videoboodschap). De bedrijfsfilmpjes zijn goed voor meer dan 95 procent van de omzet. Bezoom zorgt er ook voor dat de video’s tevoorschijn komen via zoekacties op Google en biedt een webpagina aan waarop de video gehost kan worden. Met Bizbook heeft het ook een platform waarop het de video publiceert.

KLEINE BEDRIJVEN Carconnex Vlaams-Brabant

Carconnex is een van Belgiës grootste onafhankelijke spelers in de internationale automarkt. Het werd opgericht door autohandelaar Steven Lismont, die ook aan de wieg stond van het onlineveilingplatform CarsOnTheWeb. Carconnex koopt nieuwe en tweedehandse wagens om ze over heel Europa door te verkopen aan professionele handelaars. De aangekochte wagens vinden een onderdak in de gigantische showroom van het bedrijf in Tienen, waar plaats is voor meer dan 1000 vierwielers.

Zargal West-Vlaanderen

Zargal maakt strapping voor de verpakkingsindustrie, spuitgiet kunststoffen en recycleert korrels. In 2006 zag het bedrijf het licht toen ondernemer Luc Decraemer (Fitco) de afdeling technisch garen overnam van de Roeselaarse spinnerij Dumont-Wijckhuyse. Het bedrijf verhuisde in 2009 naar een 22.000 vierkante meter grote nieuwbouw naast zusterbedrijf Fitco, goed voor een investering van 15 miljoen euro. In 2011 namen beide bedrijven nog 25 werknemers over van de Oostendse afdeling van Bonar Xirion.

Jean Moors Cultura Limburg

De appel-, peren- en aardbeienkweker Jean Moors ontwikkelde onder meer de Belgica-appel, waarvan al meer dan 300.000 boompjes geplant zijn. Ook de meer dan één miljoen vorstresistente Isaura-aardebeiplanten zijn vruchten van Moors’ werk. In 2010 won de kwekerij de Innovatie-award land & tuinbouw. Maar de zeventigjarige Moors ging niet op zijn lauweren rusten. Vorig jaar lanceerde hij met de Joly Red een zoete, rode appel die beantwoordt aan de smaakvoorkeur in heel wat zuiderse landen.

EBN-Tech Oost-Vlaanderen

Erol Mergen staat op zijn dertigste aan het hoofd van een kmo met 50 werknemers en een omzet van 7 miljoen euro. EBN-Tech begon in 2007 met aansluitingen van elektriciteits- en gasleidingen. Een jaar later investeerde het bedrijf fors om ook de hoofdleidingen te kunnen aanleggen voor klanten als Eandis, Vivaqua of Belgacom. Een nieuwe stap in het groeiproces kwam er dankzij de overname van Clinckx. Met zijn expertise in spanningsombouw kan EBN Tech zijn klanten nu een totaalpakket aanbieden.

Janssens Field Services Antwerpen

Opgericht in 2006 stelt Janssens Field Services (JFS) vandaag 450 mensen tewerk. “We hebben veel in the field geïnvesteerd. De eerste twee jaar hadden we geen verwarming op kantoor, enkel een klein vuurke. Ondertussen waren we wel het eerste installatiebedrijf dat al zijn medewerkers met een gps uitrustte”, zegt Koen Verbergt, samen met Christophe Vervroegen de eigenaar van JFS. Naast installatiewerken in de telecommarkt is JFS actief in de markt van betaalterminals, kassa- en betaalsystemen.

Online Internet (BeUp) Brussel

Net als Bezoom, maakt ook Online Internet (de vennootschap achter BeUp) deel uit van de Proximedia-groep. BeUp helpt bedrijven met de optimalisering van hun zoekresultaten via Google. Dat kan via AdWords, dat advertentieruimte biedt boven of naast de resultaten. Maar BeUp helpt bedrijven ook hoger te eindigen tussen de Google-zoekresultaten zelf. Dat kan bijvoorbeeld door trefwoorden beter te definiëren. Aan het hoofd van BeUp staat Emmanuel Wuyts, broer van Proximedia-oprichter Fabrice Wuyts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content