DE KAARTJESVERKOPER

De wereld van Esco draait om vijf- en achteneenhalve centimeter, de maat van plastic voor kredietkaarten. De markt neemt zienderogen toe.

De stempels van de pvc-stansmachines van de bvba Esco uit Mol zijn uniek in de wereld. “Eén stempel kost anderhalf miljoen frank en zorgt voor een productie van 25.000 kaarten per dag. We hebben ze speciaal laten ontwikkelen,” vertelt zaakvoerder Wim van de Esschert. In 1994 vestigde de Nederlander zich met zijn vrouw en medezaakvoerder Hanneke Muilman in Mol. Voort aan koos van de Esschert, die al tien jaar in de kaartenbusiness actief was, België als uitvalsbasis. Gestart werd met vrij eenvoudige ziekenhuiskaarten uit pvc voor de identificatie en registratie van patiënten. “Daarvan maken we er tien miljoen per jaar. In Nederland hebben we een marktaandeel van 50%.”

Al in 1995 creëerde het bedrijf extra toegevoegde waarde. Sindsdien werpt Esco zich ook op handelingkaarten (zoals toegangskaarten voor beurzen en klantenkaarten). Deze producten zijn gesofisticeerder, ze bevatten ook een magneetstrip en een hologram. Omdat Esco de techniek voor deze toepassingen nog niet zelf bezit, worden ze uitbesteed.

“In 1996 werden we officieel distributeur van Datacard-machines. Het Amerikaanse bedrijf is wereldwijd marktleider in de productie van personalisatiemachines. Het was een logische stap om ook de randapparatuur te verkopen om de kaarten te bewerken.” De machines van Datacard worden, bijvoorbeeld, ingezet bij Gemplus om de SIS-kaart te coderen. De meest complexe toestellen kosten 20 miljoen frank. Ook aan de andere servicebureaus in België, Giesecke & De Vrient en Cards Encoding Cy, levert Esco de apparatuur. “We zijn geen concurrenten,” vindt Wim van de Esschert. “De servicebureaus personaliseren. Wij leveren kaarten en randapparatuur. Pas als we ook coderen, zouden we concurrenten zijn.”

Esco mikt op zijn sterk uitgebouwde technische dienst. Bij 150 bedrijven in België en Luxemburg heeft de familiezaak uit Mol apparatuur staan, onderhoudscontract inbegrepen. Bovendien zit er nog rek in de markt van de kaarten. Wereldwijd werden in 1996 855 miljoen chipkaarten bedrukt. In 2000 klimt het aantal naar drie miljard. Wim van de Esschert voelt de groei. Volgend jaar wordt het personeelsbestand van tien verdubbeld. Wellicht klimt de omzet (70 miljoen frank in 1997) dan naar 120 miljoen frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content