DE INVESTERINGSENGEL
Hij is 34, geboren en getogen Kortrijkzaan en, met de diploma’s toegepaste economie ( Universiteit Gent) en accountancy ( Vlerick) op zak, een doorwinterd cijferaar. “Manager corporate finance en fusies & overnames” bij Indosuez Bank België prijkt er officieel op z’n zakenkaartje. Bruno Accou oogt ook als een keurige investeringsbankier in maatpak. Maar z’n visie kadert eerder in een financiële nouvelle vague.
“Een aantal investeerders redeneren nog steeds erg traditioneel,” zei hij ooit in dit blad. “Ze kijken eerder naar de balans van een bedrijf, dan naar de markt waarin het evolueert. Door ons nu te veel toe te spitsen op bedrijven die het vandaag goed doen, dreigen we de marktsuccessen van morgen te ontlopen.”
Een opvallende stelling. Zo’n 15 maanden later brak Lernout & Hauspie Speech Products ( LHSP) met succes door op de Amerikaanse Nasdaq-beurs. Drie maanden later volgde Xeikon. Technofirma’s die nu verlies draaien, maar waarvan de winsthefboom indien het opzet lukt gigantisch belooft te worden. Bruno Accou was zowel bij de IPO ( initial public offering) van LHSP als Xeikon betrokken.
“In de beginfase heb ik zeker 50 % van mijn tijd in het LHSP-dossier geïnvesteerd. Nu krijg ik gelukkig assistentie van twee medewerkers,” merkt hij op. Veel privé-tijd rest er hem dus niet het gezin van Bruno Accou telt 5 kinderen en zelfs dan : “Eén van mijn hobby’s is samen met vrienden investeringsprojecten uitdokteren,” bekent hij. Veel concreets kwam daar voorlopig niet uit. “Ik ben pas 34, verdien goed mijn brood maar beschik nog niet over het gewenste startkapitaal.” Maar de goesting is er én blijft. “Dit is het interessante aan mijn beroep,” vindt hij. “Je komt mensen tegen en maakt vroeg of laat samen met hen plannen.”
Bruno Accou startte zijn loopbaan in ’85 bij de auditfirma Ernst & Young, dit na een korte etappe als assistent aan de universiteit. ” Eric De Lembre, nu voorzitter van E&Y en prof aan de Gentse unief, fungeerde toen zo’n beetje als mijn peter.”
Drie jaar later volgde de overstap naar textielgigant Sofinal-Cotesa, een klant van E&Y. “Je begint als controller en eindigt als deelnemer in het bedrijfsleven : de kick om het ook eens zélf te proberen, bekruipt je vroeg of laat.” Sofinal was toen in volle expansiefase. Bruno Accou kon doorgroeien tot het algemene management van Sofiprint een zelfstandig onderdeel van de Sofinal-groep en later tot manager van alle groepsfilialen en lid van het managementcomité.
Tot in ’93. Toen wenkte Indosuez. “Aspecten zoals fusies, overnames, externe groei en begeleiding van bedrijven in early development hebben mij altijd geboeid,” zegt hij. “Maar ik wilde mijn netwerking opkrikken : het zakenbankieren leek me een logische volgende stap.” En precies één van de eerste boterhammen die hij er op z’n bord kreeg, was Lernout & Hauspie. Een groeicarrière die waarheen kan leiden ? Bruno Accou : “Ik weet het niet, misschien kan een bescheiden rol als business angel ( nvdr privé-investeerders uit de industrie en financiële sector die jonge groeibedrijven helpen) me wel op termijn ooit in Europa perspectieven opleveren.”
BRUNO ACCOU (INDOSUEZ) Eén van mijn hobby’s is investeringsprojecten uitdokteren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier