De interim-manager is populairder dan ooit
Bedrijven zetten steeds vaker interim-managers in. Daarvoor kunnen ze terecht bij Essensys. De bemiddelaar heeft pas een beoordelingssysteem gelanceerd, dat moet leiden tot een nog betere transparantie van het aanbod.
Interim-management zit in de lift”, zegt Michel Van Hemele, managing partner van Essensys. Het bedrijf met kantoren in Brussel, Antwerpen, Gent, Parijs en Amsterdam is in België de grootste leverancier van diensten voor executive interim-management. Daarnaast is het actief in executive search en management coaching. Essensys werkt samen met partners in heel Europa, en in november opent het zelfs een kantoor in het Indiase Pune. In 1992 werd het bedrijf opgestart als dochteronderneming van Ernst & Young, onder de naam ETM. Sinds de managementbuy-out in 2004 opereert het zelfstandig onder de naam Essensys.
Uitgebreid netwerk
Voor 2011 verwacht de dienstverlener een omzet van ongeveer 10 miljoen euro. “Onze klanten zijn zowel bedrijven, overheidsinstellingen als non-profitorganisaties”, zegt Michel Van Hemele. “We hebben in de loop der jaren een uitgebreid netwerk van 3800 hoogopgeleide interim-managers opgebouwd. Die worden zorgvuldig geselecteerd en hebben elk hun eigen specialiteiten. Ze opereren in diverse domeinen en worden doorgaans gedurende een zestal maanden ingezet.”
“Heel wat bedrijven hebben de afgelopen jaren nauwkeurig bestudeerd wat hun kernactiviteit is en wat ze kunnen uitbesteden”, zegt hij. “Maar ook de overheid doet steeds vaker een beroep op interim-managers. Die zijn dan ook gemakkelijk en snel inzetbaar wanneer iemand plots opstapt of ziek wordt. Als klant hoef je niet te twijfelen aan hun kwaliteiten: ze worden zorgvuldig gescreend en bovendien hebben we binnen de Federgon-federatie en samen met B-Management en Hudson een extern certificeringsysteem uitgewerkt. Onze eerste leden zijn zopas gescreend, en binnenkort volgt de rest.”
Zelfstandig
Vandaag worden niet alleen méér externe managers ingezet, ook de appreciatie van die dienstverlening neemt toe. Uit een recente studie van Federgon blijkt dat 89 procent van de gebruikers interim-management beschouwt als een belangrijke meerwaarde. En 93 procent geeft aan opnieuw te zullen kiezen voor tijdelijke oplossingen.
Ook aan de aanbodzijde neemt de populariteit van interim-management toe. “Steeds meer hoogopgeleiden kiezen voor het statuut van zelfstandige”, zegt Van Hemele. “Dat heeft uiteraard te maken met de aanzienlijke belastingdruk op de lonen in ons land: als zelfstandige interim-manager kan je vaak veel meer verdienen. Bovendien werkt de individualisering van onze maatschappij deze evolutie mee in de hand: hoger opgeleiden willen hun toekomst zelf in handen hebben.”
ROEL VAN ESPEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier