De hoogtepunten van een boeiend jaar

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

De dagen worden korter. Het eindejaar nadert. Tijd voor introspectie en terugblik. Graag even de hoogtepunten van het afgelopen jaar op een rijtje.

Managementcitaat van het jaar

“Bedrijven zijn niet langer instituties, maar voortbrengsels van de kapitaalmarkten.” (John Kay)

Bedrijven worden meer dan ooit gekocht en verkocht alsof het pindanoten zijn. Werknemers worden maandenlang in het ongewisse gelaten wat de nieuwe spelregels zullen zijn. De nieuwe bazen moeten zo snel mogelijk hun te hoge prijs terugverdienen. Dealmakers zijn veel belangrijker dan ondernemers, managers, coaches.

Kunstwerken van het jaar

Mark Rothko: ‘White center (yellow, pink …)’, 1950 – verkocht voor 72,8 miljoen dollar (49,5 miljoen euro) en Francis Bacon: ‘Study for Innocent X’, 1962 – verkocht voor 52,7 miljoen dollar (35,8 miljoen euro).

Kunst volgt dezelfde trend als bedrijven. Wat echt telt, is hoeveel de gek er voor neerlegt. De artistieke waarde is secundair. Franse impressionisten zijn ‘out’ want ze brengen minder op. Het is zoals bij Hollywood: belangrijk is hoeveel je verdient en hoeveel paparazzi achter je aan zitten, niet hoe goed de film is.

Managementboek van het jaar

Nassim Taleb: The Black Swan. Nog steeds geen Nederlandstalige vertaling beschikbaar. Na dit boek kan je geen voorspelling meer lezen (‘de beurs zal in 2008 in rustigere wateren zeilen’), kan je geen arrogante zelfverklaarde profeet of goeroe meer aanhoren, en ben je meer dan ooit overtuigd: laat ik maar mezelf blijven. Er lopen al genoeg valse profeten rond.

Trainingsucces van het jaar

‘MBA in één dag’ trok ook zo’n 1200 nuchtere Vlamingen naar een wervelende show in Oostende. Ik had nooit gedacht dat er zo’n grote markt was voor ideeën uit het verre verleden. Maar de markt heeft altijd gelijk.

Inzicht van het jaar

Ook al van Nassim Taleb. Iedereen lacht met de Amerikaanse economie en schrijft heel stoute stukjes over het absolute gebrek aan innovatie van deze economie. De informatie is gezocht met Google, de software is die van Microsoft, de computer komt van Dell of HP (en als je tegendraads bent: Apple) en de scheldstukjes worden naar de uitgever gemaild via servers die draaien op Oracle.

Beste managementonderzoek van het jaar

McKinsey en London School of Economics, die wereldwijd 4000 bedrijven bestudeerden en ons verwittigen dat er al 15 % Chinese en Indische bedrijven zijn die beter gemanaged worden dan het gemiddelde Europese.

Nationaal politicus van het jaar

Met kilometers voorsprong: Yves Leterme. Hoe kan een man zo mooi de diepe kloof illustreren tussen gelijk hebben en gelijk krijgen?

Werkloze van het jaar

Inge Vervotte

Internationaal politicus van het jaar

Poetin. De enige democratisch verkozen politicus die op voorhand belooft dat er na zijn verkiezing niet veel van democratie zal te merken zijn. De anderen (behalve Chávez uiteraard) beloven het omgekeerde, maar doen hetzelfde.

Column van het jaar

(dit is de column die ik graag had geschreven, maar die door een ander is geschreven)

Geert Noels: “We deden een niet-wetenschappelijke onlinepoll bij de Trendsredactie en bij Petercam om een grafiek te kiezen die de meeste lezers zou aantrekken voor deze column. De stemming leverde … Paris Hilton op.”

Hype van het jaar

Opwarming van de aarde. De enige hype waar de beroepssceptici (wetenschappers) en de mensen die er echt iets van weten, zeggen dat het allemaal nog veel erger is dan de politici beweren of de journalisten schrijven.

Merkwaardigste (of domste?) uitspraak van het jaar

“De grootste bedreiging voor vrijheid, democratie, de vrije markt en voorspoed, komt van de ambitieuze milieubeweging.” (‘environmentalism’) (Vaclav Klaus, president van de Tsjechische Republiek)

Uitvinding van het jaar

WiTricity. Een MIT-team demonstreert snoerloze electriciteit. Je gsm laadt zich op door hem ‘s nachts op tafel te leggen! Als deze uitvinding het lab kan verlaten, wordt alles een snoerloos feest, van stofzuigen tot computergebruik.

Commercieel feit van het jaar

Fransen staan aan te schuiven in Parijs om een Amerikaans product (de iPhone) te mogen kopen. Als er mensen het woord ‘serial’ verdienen – naast een aantal serial killers – dan toch wel Steve Jobs, als ‘serial innovator’ of zoiets. Na de Mac, de iPod nu een telefoon die de mensen van Nokia diarree doet krijgen.

Beeld van het jaar

Belgische politici die na een bezoek aan de koning hun autoraampje naar beneden laten glijden: ‘Ik zei tegen de koning …’. Als dit nog wat verder gaat, wordt Jean-Marie De Decker volgend jaar onze politicus van het jaar. Die zegt tenminste op voorhand wat hij tegen de koning zal zeggen (Sire, u zou best verdwijnen)

Manager van het jaar

Binnenland: wachten tot 9 januari!

Buitenland: Stan O’Neal, de vorige CEO van Merrill-Lynch. Je bank met een risicoprofiel opladen dat ze nooit gewild heeft. Je bank 9 (16? 25?) miljard dollar doen verliezen en dan als afscheidscadeau 160 miljoen dollar meekrijgen. Dat zal door de Trendsmanager van het jaar moeilijk te evenaren zijn.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content