DE HOOFDBIBLIOTHECARIS

Vlaamse bedrijven en bibliotheken zijn geen twee handen op één buik. Schulz Benelux, gespecialiseerd in de inrichting van bibliotheken, probeert ze alvast met elkaar in contact te brengen.

Hoe meer naar het noorden, hoe meer bibliotheken. Het blijft een waarheid als een koe. De vaststelling geldt bovendien evenzeer voor bedrijfsbibliotheken. De bvba Schulz Benelux, gespecialiseerd in de inrichting van bibliotheken, merkt het steeds weer. “In Nederland heeft zowat elk bedrijf een bibliotheek. Als je aan de receptie staat, zie je het bordje al hangen,” observeert zaakvoerder Luc Wolfs. “In België vindt men het hooguit nuttig om er eens over na te denken. Nochtans werven bedrijven steeds meer hooggeschoolden aan.”

Toch prijken enkele bedrijven op de klantenlijst van de bvba uit Holsbeek : Cera, Interbrew, IBM, Roche of Shell. Maar Schulz Benelux is voornamelijk gespecialiseerd in de inrichting van wetenschappelijke bibliotheken. In Eindhoven wordt, in samenwerking met Philips, “de modernste multimediale bibliotheek van de wereld” gebouwd. Luc Wolfs haalde daarvoor een order binnen van 20 miljoen frank. Niet slecht voor het 100 %-familiebedrijf, dat vorig jaar een omzet van 40 miljoen frank realiseerde. “Voor zo’n groot project werken we op basis van een commissie met onze Duitse moederfirma Schulz. Wij kunnen als kleine bvba geen bankgarantie leveren. De moeder levert het werk en het materieel, wij zorgen voor het ontwerp en de uitwerking.” Een samenwerking met het Duitse moederbedrijf gebeurt zelden. Schulz Benelux werkt volkomen onafhankelijk, het is geen filiaal. Maar Luc Wolfs heeft de exclusieve verdeling van de producten in de Benelux.

In het zestienjarig bestaan van het bedrijf werden 200 bibliotheken ingericht. De dienstverlening reikt van het ontwerp, via de boekenrekken, tot en met de vloerbekleding en het hangen van de gordijnen. Ook hoekjes voor kinderen worden door Schulz Benelux ingericht. De grootste order was de inrichting van de bibliotheek in Den Haag, die 1,2 miljoen boeken telt. “Aan de inrichting gaan soms eindeloze discussies met de bibliothecaris vooraf. Maar wij leren hen hoe ze een boek beter aan de man kunnen brengen.” Wetenschappelijke bibliotheken zijn meestal erg uniform ingedeeld. Dat maakt de operaties administratief en financieel interessanter.

Schulz Benelux telt acht werknemers. Het inrichten gebeurt meestal door uitzendkrachten, vooral om het fileprobleem te mijden. De files gaven ook de doorslag om vorig jaar het hoofdkantoor op te doeken. Het personeel werkt nu thuis. Permanente (elektronische) bereikbaarheid en efficiënter werken zijn de belangrijkste voordelen.

LUC WOLFS (SCHULZ BENELUX) In Nederland heeft zowat elk bedrijf een bibliotheek. In België vindt men het hooguit nuttig om er eens over na te denken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content