De GSM-misleider

Van uw kantoor naar een GSM bellen is duur. De bedrijven merken het aan hun rekeningen voor de vaste telefoon. Een oplossing voor het probleem? Verbind de telefooncentrale aan een toestel dat een GSM-oproep simuleert.

Niet alleen GSM-abonnees betalen de factuur van hun portable. Ook de abonnees van het vaste Belgacom-net betalen mee. Sinds 1993, het jaar dat Proximus als eerste GSM-netwerk in België van start ging, houden de telefoonrekeningen gelijke tred met het succes van de GSM. Een zonaal gesprek op het vaste telefoonnet van Belgacom kost overdag 2 frank per minuut, terwijl een oproep naar een GSM-toestel tot 16 frank per minuut oploopt.

Er zijn twee mogelijkheden om dat probleem te omzeilen: een GSM gebruiken of een FCT ( Fixed Cellular Terminal) aan uw telefooncentrale koppelen. Het tarief van portable naar portable van dezelfde provider is niet zo hoog: 4 tot 6 frank per minuut. Indien u iemand op een ander net moet bellen, wordt het een stuk duurder: Proximus rekent hiervoor tot 26 frank per minuut.

OPROEP SIMULEREN.

De tweede methode, FCT, komt erop neer een gesprek van portable naar portable te simuleren en zo de goedkopere tarieven te genieten. Dit is geen illegaal achterpoortje. In feite is de FCT een vaste GSM, goedgekeurd sinds 1 januari 1998. Mobistar verkoopt het systeem trouwens zelf.

Hoe werkt het? De FCT wordt aan een telefooncentrale gekoppeld. Het toestel, dat eruitziet als een doos met een antenne, bevat een GSM-zend- en ontvangtoestel en een SIM-kaart van de provider. Om de uitgaande oproepen naar het goedkopere netwerk te sturen, moet de centrale worden geprogrammeerd en met een LCR-functie uitgerust (LCR: Least Cost Routing, routing naar het goedkoopste netwerk). Wanneer een gebruiker van een vast toestel een GSM-nummer belt (0477, 075, 0495, …) wordt dat nummer herkend en via de FCT met de SIM-kaart van het gebruikte netwerk doorgestuurd. De doorschakeling duurt enkele seconden en vertraagt de connectie.

HELEMAAL WETTELIJK.

De providers hebben geen probleem met het gebruik van de FCT, die zo’n 30.000 frank per stuk kost. Het gaat immers om het optimaal benutten van bestaande tarieven. De besparing bedraagt zo’n 10 frank per minuut, wat betekent dat u de kostprijs van één FCT er na 50 uren uit hebt. Een bedrijf met 150 vaste toestellen wint de kost van twee FCT’s in ongeveer vier maanden terug. Bouwbedrijven en beveiligingsfirma’s zijn voorbeelden van ondernemingen die veel baat hebben bij het systeem.

Om de rentabiliteit van het systeem te bepalen, moet het bedrijf zijn telefoonverkeer analyseren en rekening houden met de beperkingen van de FCT. Elk toestel bevat een SIM-kaart en vereist dus een abonnement bij een provider. Er moet één FCT per mobilofonienetwerk aangesloten zijn (Proximus, Mobistar, straks KPN Orange). En elke FCT kan maar één telefoongesprek tegelijk aan. Van zodra er meer oproepen zijn, schakelt de centrale automatisch over naar het vaste telefoonnet. Eventueel moet de centrale voor de FCT worden ge(her)programmeerd.

OOK BIJ MOBISTAR.

Ericsson was de eerste fabrikant die, een jaar geleden, met een FCT op de markt kwam. Anderen, zoals Matra Communication of Lucent Technologies, zijn gevolgd. De Simbox van Mobistar (54.000 frank) komt van Ericsson. Volgens Stefan Vekeman, product manager bij Ericsson, verkoopt zijn merk in België maandelijks zo’n 300 FCT’s.

Voorlopig is de investering rendabel, maar alles hangt af van de evolutie van de tarieven. De prijzen in de mobiele telefonie zijn in vijf jaar tijd met 55% gedaald. In de vaste telefonie is de prijs van een oproep van een vast toestel naar een GSM gedaald van 35 frank per minuut naar 16 frank.

FDA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content