De grote fusie?
Karel Vinck verlaat de voorzittersstoel van het VEV. Jef Roos schiet volgende week in actie. Welke prioritaire aandachtspunten eisen de ondernemers van het VEV? Trends sprokkelde meningen bij Managers van het Jaar. Een fusie van de Vlaamse werkgeversorganisaties, e-business, mobiliteit en een voortzetting van de doorbraakstrategie scoren goed.
“Het Vlaams Economisch Verbond (VEV) moet de organisatie zijn van heel Vlaanderen. Desnoods moet een fusie worden overwogen met de handelskamers,” eist Aimé Desimpel, gewezen Manager van het Jaar.
De Managers van het Jaar beschikken over een helikoptervisie; zij zijn ten nauwste betrokken bij hun onderneming en verliezen daarbij de samenleving niet uit het oog. Op een fijn feest volgende week in de Brusselse La Tentation – de honk van de Spaanse Galiciërs in de hoofdstad – schuift Karel Vinck de voorzittershamer door naar Jef Roos. Wat verwachten vooraanstaande ondernemers van Jef Roos? De nieuwe VEV-voorzitter is gedelegeerd bestuurder van ALZ (Genk) – een Europese leider in het edelstaal -, en hoogleraar metaalkunde aan de KU Leuven.
Karel Vinck laat een testament achter voor Jef Roos: “Ten eerste zijn overal grondige aanpassingen nodig van de structuren en systemen. Voor materies als het sociaal overleg zal Jef Roos een leidende rol moeten spelen in de dialoog met het federaal niveau. Ten tweede kan hij een katalysator zijn voor de werkgevers om het maatschappelijk debat dat voorzien was in de oproep voor een Vlaamse Conferentie op gang te brengen. De Belgische Nobelprijswinnaar Chemie (1977) Ilya Prigogine heeft gezegd dat de complexiteit van de huidige wereld alleen kan worden geleid door visie en waarden. Welke zijn die visie en waarden voor Vlaanderen? Mijn mening is dat de nieuwe visie van de Vlaamse Beweging moet zijn: Vlaanderen in de topliga van de wereld brengen. Een derde prioriteit is het waken over de professionele uitmuntendheid van de studiedienst van het VEV en over de efficiëntie van de andere diensten, in ‘t bijzonder de ledenwerving.”
“De volgende jaren zal de concurrentiekracht van onze ondernemingen streng bewaakt moeten blijven. Jef Roos moet dat als zijn eerste opdracht zien. De verwezenlijking van de actieve welvaartsstaat kan echter maar als men het evenwicht blijft eerbiedigen tussen de vereisten van een – noodzakelijke – expansieve economie enerzijds en de sociale herverdeling anderzijds. De laatste ambitie kan de eerste echter snel bezwaren en de overheid tot nieuwe lasten inspireren, en dat in weerwil van de aangekondigde verlichting van de bedrijfslasten,” meent John Cordier van Telinfo, Telindus en Mobistar. “De schuldafbouw bij de overheid blijft daarbij even prioritair, zoals de Europese context trouwens vereist. Ik verwacht van het VEV dat het daarop, samen met de andere werkgeversorganisaties, scherp blijft toezien en zal prijzen, of afkeuren.” (…) “Vorming van jongeren en permanente opleiding van al actieve werknemers (of werklozen) blijft een levensnoodzakelijke en erg dringende opgave. Uit mijn eigen bedrijfservaring – onder meer bij Mobistar en Telindus – weet ik hoe schrijnend de nood is aan goed gevormde informatici. Maar de nood aan vorming is eveneens groot in andere sectoren.” Een van de lessen uit de jongste sociale conflicten, zegt Cordier, is de dringende noodzaak aan de homogenisering van bevoegdheden tussen het federale en het gemeenschaps- of gewestelijk niveau: “Het conflict in de welzijnssector is een treffende illustratie. Het gebrek aan homogenisering bemoeilijkt een doorzichtig overheidsmanagement. Het VEV heeft daarin vroeger een toonaangevende rol gespeeld. Het dient daarin, met zin voor redelijkheid, te volharden.”
Hugo Vandamme, gedelegeerd bestuurder van Barco: “Cruciaal voor het succes van een natie is dat alle bedrijven, organisaties en ook de overheid over goed opgeleide mensen beschikken, en dit niet alleen bij de start van hun carrière. Het VEV moet dat als groot actiepunt mee bevechten. Niettegenstaande wij aan onze universiteiten en hogescholen over goed onderwijs beschikken, moeten wij er nu voor zorgen dat ons onderwijs voorloopt op, én zelfs beter is dan het onderwijs in de rest van de wereld. Het is cruciaal dat hoger onderwijs en universiteiten programma’s van permanente vorming aanbieden aan iedereen gedurende de hele carrière. Bovendien moet ook de basisopleiding worden aangepast: studenten studeren niet meer af, maar moeten levenslang studeren. Dat betekent minder encyclopedisch onderwijs, meer klemtoon op creativiteit, meer daden, modernere opleidingswijzen”. (…) “Al vele jaren beseft iedereen dat technologie de drijvende kracht is achter de economie. Door de opkomst van de nieuwe economie is deze kracht nog groter geworden. Dit is echter in tegenstrijd met de vaststelling dat in Vlaanderen en in de rest van West-Europa minder leerlingen techniek studeren. Vandaar mijn tweede prioriteit voor Jef Roos: de hervorming van het middelbaar onderwijs met technologie in alle opleidingsrichtingen. Sterke technologierichtingen moeten als primussen worden behandeld en niet als mindere klasse, zoals vandaag het geval is.” (…) “Vlaanderen (België) heeft een tekort aan hooggeschoolden. Als gevolg moeten wij buitenlanders aantrekken, ook van buiten de Europese Unie. Bovendien verliezen wij in Vlaanderen en België hooggeschoolden aan het buitenland. Om deze redenen moeten er enerzijds inspanningen worden geleverd om de huidige braindrain te stoppen. Anderzijds dienen acties te worden opgestart om buitenlanders te lokken. Twee voorbeelden: lagere personenbelasting, en in de laatste jaren hoger onderwijs en universiteit cursussen in het Engels, waardoor Aziaten belangstelling krijgen.”
“Jef Roos moet het doorbraakconcept van Karel Vinck voortzetten,” pleit Luc De Bruyckere, gedelegeerd bestuurder Ter Beke: “Voorts hoort het VEV het voortouw te nemen bij duurzaam ondernemen. Het verbinden van economie, ecologie en het sociale is geen mode, maar een structurele trend waarin een zelfbewust Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid moet nemen.” (…) “Mijn nummer drie is de aansluiting van de Vlaamse ondernemingen bij de razendsnelle ontwikkeling van de e-wereld. We mogen de boot niet missen. Het VEV heeft de taak om de ondernemingen te sensibiliseren en de opleiding van de jongeren, maar ook – en vooral – de ouderen te bevorderen. Jef Roos kan dat aan en ik ben gaarne bereid om hem daarin ten volle te steunen.”
Aimé Desimpel kijkt naar de arbeidsmarkt: “De nieuwe VEV-voorzitter moet meehelpen om de werkloosheid beter aan te pakken door potentieel actieven die niet werken opnieuw aan de slag te krijgen. De discriminatie van bepaalde sectoren tegenover het buitenland moet worden weggewerkt. Ik denk aan de horeca en zijn probleem met de accijnzen en de aftrekbaarheid van de BTW. Last but not least: alle hens aan dek inzake mobiliteit. Er zijn tientallen verdedigbare maatregelen. Het VEV moet dat prioritair volgen en bespreekbaar houden. De mobiliteit in Vlaanderen is een drama.”
frans crols
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier