De groeilanden landen niet

2012 was ook voor de opkomende markten een jaar vol onzekerheid. Die problemen zijn achter de rug. Volgens experts is het moment aangebroken om te beleggen in aandelen en obligaties uit de groeilanden, en in het bijzonder uit China.

LFP JKC China Value

ISIN-code: LU0415808285

De economieën van de ontwikkelde landen zitten in een malaise. Steeds meer westerse beleggers verleggen hun aandacht daarom naar de groeilanden. Maar 2012 was ook voor de opkomende markten een jaar vol onzekerheid. “Volgens onze waarderingsmethodes blijven die markten koopwaardig”, zegt Richard Titherington, de CIO van het opkomendemarktenteam van JP Morgan Asset Management. “Kopen tegen de huidige niveaus levert een uitstekend rendement op.”

“In ons wereldwijde fonds hebben we de opkomende markten de afgelopen jaren altijd overwogen”, stelt Stephen Dover, International CIO bij Franklin Templeton. “Veel andere fondsenbeheerders hebben die markten onderwogen, als we het economische gewicht van die landen in overweging nemen. De problemen in 2012 werden veroorzaakt door het feit dat de groei van de omzet zich niet heeft vertaald in een groei van de winst.”

Groeiende winst

Dat de winst achterbleef, heeft volgens de twee specialisten diverse oorzaken. De lonen stegen veel sneller dan de economie, vooral in grote landen als China en Brazilië. De bedrijven in de opkomende landen geven vaak ook voorrang aan de uitbreiding van hun wereldwijde marktaandeel, en dat gaat soms ten koste van de rentabiliteit. Bovendien zijn deze landen vaak veel afhankelijker van grondstoffen en zijn er meer investeringen nodig om economisch te kunnen groeien.

“Toch zijn de indexen vorig jaar omhoog gegaan met 15 procent, wat de waarderingsratio’s — die gedeeltelijk afhangen van de resultaten — heeft doen stijgen”, zegt Dover. “Voor 2013 verwachten we dat de winstgroei in de opkomende landen stijgt met 10 à 15 procent. De waarderingsratio’s verbeteren misschien niet, maar toch zouden de indexen het goed moeten doen.” Richard Titherington bevestigt dat “de winstgroei voor de opkomende markten belangrijker is dan de groei van het bruto binnenlands product (bbp). De rentabiliteit verbetert sinds enkele maanden. Als de opkomende markten willen blijven groeien, moet de winstgroei in de toekomst tussen 10 en 15 procent bedragen.”

China en Brazilië

Titherington denkt dat China en zijn financiële sector dit jaar tot de aantrekkelijkste opkomende markten behoren: “Ze profiteren als eerste van de stijging van de consumptie-uitgaven.” Ook Rusland heeft volgens hem troeven, terwijl “Mexico en Chili te duur zijn geworden”. Na 2013 moeten beleggers volgens hem regio’s zoals Turkije, Indonesië of Subsaharaans Afrika goed in de gaten houden, omdat ze bezig zijn aan een succesvolle economische overgang naar een minder inflatoir en een politiek stabieler klimaat. “Die drie regio’s vertegenwoordigen ongeveer 15 procent van ons fonds dat belegt in de opkomende landen.”

Stephen Dover is optimistisch over Brazilië: “2012 was een slecht jaar voor dat land door de daling van de grondstoffenprijzen. Grondstoffen lagen aan de basis van het economische herstel van Brazilië in de jaren 2000. Brazilië zal de groeicijfers van Zuidoost-Azië halen, maar het moreel van de bevolking krijgt wellicht een boost door twee wereldevenementen die in het land plaatsvinden: het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016.”

Volgens Dover zal Japan meer invloed hebben op de economieën in Zuidoost-Azië dan vroeger. “In het verleden hebben Japanse bedrijven veel geïnvesteerd in die regio’s. Het beleid van de regering om de yen te verzwakken, zal wellicht een positieve impact hebben op het land. Maar daar zouden andere Aziatische economieën nadeel van kunnen ondervinden — in het bijzonder Zuid-Korea, dat altijd voordeel heeft getrokken uit de sterke yen.”

Overproductie vermijden

Fabrice Jacob staat aan het hoofd van JK Capital Management, een beheersmaatschappij die zich heeft gespecialiseerd in de Aziatische markten. LFP JKC China Value, het belangrijkste fonds van de groep, dat door Morningstar werd bekroond met vijf sterren, wordt in Europa gecommercialiseerd door de Franse beheerder La Francaise AM. De elf experts van JK Capital Management richten zich vooral op negen Aziatische landen, gaande van Zuid-Korea over Indonesië tot China.

“De nieuwe leiders in China zullen hun hervormingen niet voor oktober dit jaar bekendmaken”, zegt Jacob. “Maar uit wat al bekend is, kunnen we de belangrijkste strategische pijlers van het nieuwe beleid al afleiden: het dichten van de welvaartskloof, het stimuleren van de binnenlandse consumptie om het economische evenwicht te bevorderen, de strijd tegen de corruptie en de hervorming van het financiële systeem. Het regime wil een obligatiemarkt ontwikkelen die als een brug kan dienen tussen de lokale regeringen, die moeten investeren, en de particulieren en de bedrijven, die veel sparen.”

“De Chinese economie blijft een planeconomie. De regering voert een beleid om de overproductie in bepaalde sectoren te vermijden, terwijl ze andere segmenten van de economie stimuleert. We moeten de dagelijkse beslissingen goed volgen. Daarnaast volgen we ook de manier waarop de bedrijven worden gemanaged. We zijn vooral alert voor de transacties die soms plaatsvinden tussen de bedrijfsleiders en hun bedrijf. Veel bedrijfsleiders lijken af en toe te vergeten dat hun onderneming op de beurs noteert. We bezoeken voortdurend bedrijven om hun bestuur te evalueren. In het verleden hebben we al heel vreemde dingen gezien.” Zoals een meubelfabrikant die boven zijn fabriek een nachtclub had gebouwd, om er klanten te ontvangen. Maar Jacob wijst er ook op dat de bedrijven grote inspanningen leveren in de strijd tegen de corruptie.

Volgens de beheerder zijn aandelen die in Hongkong noteren de beste manier om te beleggen in China. “Voor institutionele beheerders blijft dat de uitgelezen weg.”

Bedrijfsobligatiemarkt

“De bedrijfsobligatiemarkt in de opkomende landen is te groot geworden om ze nog langer te negeren”, zegt Alain-Nsiona Defise, het hoofd van het team Emerging Corporate van Pictet Asset Management. “De omvang ervan kan worden vergeleken met die van de Amerikaanse high-yieldmarkt (BB-rating en lager, nvdr). Er zijn meer dan 800 emissies, verdeeld over meer dan 350 uitgevers. Bovendien is de vraag bij de beleggers groot.”

Sinds het faillissement van Lehman Brothers is de wanbetalingsgraad op die obligatiemarkt lager of vergelijkbaar met die in de ontwikkelde landen. “Bovendien zijn de meeste beursgenoteerde bedrijven familieondernemingen die 10 à 15 procent van hun kapitalisatie op de markt hebben gebracht. Die worden op een zeer conservatieve manier beheerd. Beleggen in obligaties uit de opkomende landen hoeft dus niet meer risico’s in te houden dan andere obligatiebeleggingen.” De risico’s zijn vooral politiek of technisch, zoals een gebrek aan liquiditeit. Volgens Alain-Nsiona Defise “is de transparantie er enorm op vooruitgegaan. De bedrijven in de groeilanden hebben begrepen dat een duidelijke financiële structuur een absolute vereiste is als ze een bedrijf in de Verenigde Staten willen kopen of internationale beleggers willen aantrekken.”

Drie ontwikkelingspijlers

“Door te investeren in bedrijfsobligaties uit de opkomende landen kunnen beleggers profiteren van de economische bloei van die regio’s. Het wanbetalingsrisico zou lager moeten zijn dan in 2012, omdat we vandaag een beter idee hebben over hoe de Chinese groei evolueert. De spreads kunnen nog altijd verbeteren. Over het algemeen is het klimaat begin 2013 dus gunstiger voor bedrijfsobligaties uit de opkomende landen dan begin 2012.”

Alain-Nsiona Defise identificeert drie ontwikkelingspijlers voor deze markt, die zullen leiden tot een grotere diversificatie van de beschikbare beleggingsfondsen. “Om te beginnen, zal de bedrijfsobligatiemarkt emissies in lokale valuta aanbieden — een segment dat nog niet voldoende liquide is, weinig geografisch gediversifieerd is en nog onvoldoende openstaat voor buitenlandse beleggers. Ten tweede zullen er zich specifieke markten ontwikkelen voor investment-gradeobligaties (BBB-rating en hoger) en voor highyieldobligaties, terwijl de fondsen die beleggen in bedrijfspapier uit de opkomende landen geen onderscheid maken tussen die segmenten. En we zullen we obligatiefondsen zien verschijnen die zich specialiseren in een regio of een sector.”

FRÉDÉRIC DINEUR

“De bedrijfsobligatiemarkt in de opkomende landen is te groot geworden om ze nog langer te negeren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content