‘De groei zal opnieuw versnellen’
Na opnieuw een teleurstellend kwartaal verwacht Koen De Leus, de hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, een versnelling in de groei. “Als het vertrouwen bij de bedrijven terugkeert, kunnen alle motoren van de economie aanslaan.”
Na een zwak eerste kwartaal bleef de groei ook in de periode maart tot juni onder de verwachtingen. Wat is er aan de hand?
KOEN DE LEUS. “Met een groei van 0,3 procent bleef de economie inderdaad verrassend ver onder de verwachtingen. Wellicht speelde de duurdere dollar en vooral de hogere olieprijs ons parten. Daar blijft onze groei heel gevoelig voor, omdat we een olie-intensieve economie hebben en alles moeten importeren.
“Het vertrouwen bij de bedrijven en de consumenten is ook duidelijk gedaald. Daarin speelde de dreiging van een handelsoorlog een rol. Bij de bedrijven is de capaciteitsbezetting heel hoog, dus zijn er eigenlijk uitbreidingsinvesteringen nodig. Maar met de brexit en de handelsspanningen zijn er veel onzekerheden. Veel bedrijven stellen die belangrijke beslissing daarom uit.”
België is geen uitzondering, ook in de rest van Europa vallen de groeicijfers tegen.
DE LEUS. “In heel Europa staat het vertrouwen bij ondernemers onder druk, wat overal op de groei weegt. Al zijn de recentste data nog het resultaat van een rondvraag die afgenomen werd voor Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Amerikaanse president Donald Trump eind vorige maand een escalatie in de handelsspanningen wisten te vermijden.
“In de tweede helft van het jaar verwachten we een serieuze heropleving. We denken niet dat het tot een handelsoorlog komt en menen dat de relatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie kan normaliseren. Als dan het vertrouwen terugkeert, zullen bedrijven die uitbreidingsinvesteringen beginnen te doen. De consumptie blijft ook sterk, en die bepaalt toch tot 60 procent van de groei. Bovendien blijft lenen goedkoop door het monetair beleid. Dat zou betekenen dat alle motoren van de economie aanslaan. Ik zie geen reden waarom er geen versnelling in de groei kan komen.”
Geldt dat ook voor België?
DE LEUS. “Je kan natuurlijk maar zoveel groeien als het potentieel van de economie toelaat. Landen als Spanje en Portugal hebben hun potentiële groei een paar tienden van een procent kunnen verhogen met dank aan de hervormingen. In België moet vooral de werkzaamheidsgraad omhoog. Maar zeven op de tien Belgen op beroepsactieve leeftijd werken, dat zouden er acht moeten worden.
“Zoveel hervormingen zijn er niet gebeurd in ons land. De arbeidsdeal is een goed initiatief, maar hij komt wat laat in de regeerperiode. De regering had dat ook vroeger kunnen doen. Bovendien zijn de maatregelen erg gericht op de vacatures die niet ingevuld geraken, maar het beleid zou zich moeten richten op alle mensen die thuis zitten, dus ook bijvoorbeeld langdurig zieken en werklozen.”
Wat is uw prognose voor de Belgische economie?
DE LEUS. “Wij verwachten dit jaar een groei van 1,7 à 1,8 procent. We denken dat de economie stevig zal opleven in de tweede jaarhelft. Maar als Trump toch tarieven op de autosector heft, kan dat meteen een pak lager zijn.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier