DE GOUDEN JAREN ZIJN VOORBIJ
De prijzen van appartementen in Knokke komen uit een dal. Huizen doen het vrij goed en de markt herleeft. De hype van enkele jaren geleden is voorbij. Heist heeft het moeilijker.
Op de dijk in Knokke steeg de mediaanprijs voor een appartement vorig jaar met 15,3 procent (640.000 euro), nadat ze in 2014 (550.000 euro) een klap had gekregen. De huidige prijs zit exact op het niveau van vijf jaar geleden. In de rest van Knokke steeg de prijs van de appartementen vorig jaar licht (+3,1 % naar 405.000 euro). In vijf jaar bleef de reële prijs zo goed als stabiel (+8,3 % nominaal). Voor een huis betalen kopers in Knokke 550.000 euro (+5,8%). Dat blijkt uit de Notarisbaro-meter.
Het aantal transacties steeg vorig jaar met 14 procent, na het al sterke 2013. “Het volume neemt toe, maar de prijzen blijven stabiel”, ziet makelaar Alex Dewulf. “Er wordt weer verkocht in Knokke”, weet ook Philippe Muylle, de gedelegeerd bestuurder van Compagnie Het Zoute. “Maar we moeten ons geen illusies maken: de gouden jaren van voor de crisis komen niet meer terug.”
Volgens Muylle is er “veel overschot in de markt”. “Ooit was er een muur tussen hardleerse kopers van nieuwbouw en tweedehandsvastgoed”, zegt hij. “Maar die is gesloopt. Er is weinig te renoveren aan heel wat appartementen die te koop staan. Die zijn een vijftal jaar geleden speculatief gekocht door investeerders die dachten dat the sky the limit was. Niet, dus. Het gevolg is een dip op de woningmarkt.”
In Heist-aan-Zee zijn de mediaanprijzen zowat de helft lager dan in het mondaine Knokke. Een appartement op de dijk haalt een mediaanprijs van 280.000 euro. In 2014 waren er onvoldoende transacties om relevant te zijn, maar in 2013 lag de prijs 45.000 euro hoger. Over vijf jaar was er een daling met 9,5 procent. In het Heistse hinterland kost een appartement 285.000 euro (-8,6%). Ook daar daalden de prijzen over vijf jaar (-7,2%). De huizenmarkt verwerkte vorig jaar een lichte daling (-2,5 % naar 287.500 euro).
“Heist is voor heel wat jonge gezinnen een alternatief voor het dure Knokke”, aldus Dewulf. “Maar het blijft duur voor jonge mensen. Het vastgoed in Knokke is een accident waiting to happen. Vooral oudere mensen kunnen zich een woning in Knokke veroorloven. De lokale jongeren trekken naar Moerkerke, Maldegem of zelfs Sluis.”
Extreme prijzen voor nieuwbouw
Voor de nieuwbouwcijfers maakt de Crombrugghe & Partners geen onderscheid tussen Knokke en Heist-aan-Zee, laat staan dat er een uitsplitsing gebeurt voor Het Zoute. Toch zijn de prijzen extreem in vergelijking met de rest van de kust. Nieuwbouw haalt gemiddelde 6200 euro per vierkante meter. In Knokke-Heist is dat minstens 4500 euro. Daar kan die prijs zelfs oplopen tot 15.000 euro, wat voor de gemiddelde bebouwde oppervlakte (110 m2, ook een record) daar een prijskaartje van 16,5 miljoen euro geeft.
“Knokke is een mature markt”, besluit Muylle. “Een aantal Brusselse vastgoedontwikkelaars had geen werk meer in de hoofdstad omdat de vraag naar kantoren er in het slop zit. Ze besloten dan maar projecten op te zetten in Knokke. Het succes bleef uit. In het Zoute is er geen ruimte meer voor nieuwe ontwikkelingen en in de rest van Knokke is er een groot aanbod. Daarom richt Compagnie Het Zoute haar pijlen op Cadzand, net over de grens.”
HANS BROCKMANS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier