DE GOEDKOOPSTE TAXI

In Antwerpen brengt Restotax voor 150 frank restaurantklanten van een bewaakte parking naar hun restaurant en terug.

Het oude Antwerpse stadscentrum wordt steeds auto-onvriendelijker. Dat is trouwens de bedoeling van het stadsbestuur. De restaurants rond de Grote Markt vinden dat niet zo leuk. Want de klanten komen minder talrijk. Een van die restauranthouders, Dirk Maes van Hollywood Witloof, denkt een oplossing gevonden te hebben met Restotax.

Sinds 4 november 1996 pendelen vier busjes voor acht personen tussen een bewaakte parking op de Scheldekaaien en het Antwerpse centrum. Ze brengen klanten naar hun geliefkoosd restaurant en halen ze later weer op. De klant kan zijn auto achterlaten op de parking van Restotax. 150 frank per wagen kost dat, tenminste als het restaurant aangesloten is bij Restotax. Indien dat niet het geval is, bedraagt de prijs 300 frank. Van de 80 potentiële restaurants in de regio Grote Markt zijn er nu 47 aangesloten. Dat kost hen 12.000 frank eenmalig instapgeld, en nog eens 100 frank per wagen.

“Het is een volledig nieuw systeem,” zegt Dirk Maes. “Iedereen die het gebruikt, is enthousiast. Op kruissnelheid denk ik zes à acht busjes nodig te hebben. Pieken worden momenteel opgevangen door het inschakelen van gewone taxi’s.” Maes’ break-even-punt is 200 auto’s per week. Naar eigen zeggen staat hij daar al dichtbij, ook al gaat het de ene dag beter dan de andere.

Maes mikt ook op bedrijven. Die kunnen firmakaarten aanschaffen waardoor hun personeel gratis van Restotax gebruik kan maken. “Daarmee hoop ik ook het middagverbruik rond de Grote Markt op te vijzelen. Nu is dat nagenoeg nihil.”

Op 31 maart 1997 volgt de evaluatie. “Als we goed draaien, wordt de eenpersoonsvennootschap waarmee ik nu werk een bvba en kopen we de busjes in plaats van ze te huren.”

Dirk Maes (40j.) studeerde burgerlijk ingenieur aan de KU-Leuven, en vertrok na zijn studies in ’80 naar New York waar hij zes maand voor een expeditiebedrijf werkte. Daarna kwam hij terug naar België en opende de Leuvense discotheek de Samambaia, die vandaag in andere handen nog steeds bestaat. In ’82 kwam hij naar Antwerpen waar hij een squashclub opende. Vijf jaar later startte hij een porseleinfirma, Novecento. Weer bijna vijf jaar later, eind ’91, trok Maes naar Parijs waar hij de verkoop deed voor de Wilrijkse firma Verbeelen, de grootste Belgische verdeler van horecaporselein. Eind ’92 stond Maes weer in Antwerpen en opende het restaurant Hollywood Witloof. Daar ontstond de idee van Restotax.

DIRK MAES (RESTOTAX) Voor 150 frank worden mensen naar het restaurant gebracht en weer opgehaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content