De geest is uit de fles
Het Amerikaanse ministerie van Handel overspeelde zijn hand, toen het op 15 april voor zeven jaar de levering van cruciale Amerikaanse technologie aan de Chinese telecomfabrikant ZTE verbood. ZTE had personeel dat het Amerikaanse embargo tegen Iran en Noord-Korea had omzeild, niet bestraft. Maar zo’n nucleair wapen brengt collateral damage mee. Chinese fabrikanten zoals Oppo zullen zich nu dubbel plooien om alternatieven te vinden voor technologie van Amerikaanse bedrijven zoals Qualcomm, dat vorig jaar 65 procent van zijn licentieinkomsten uit China haalde. Het onderstreept het gelijk van de Chinese nummer één Huawei om eigen knowhow te ontwikkelen, en niet zoals ZTE in de Verenigde Staten te shoppen.
De regering-Trump schiet zichzelf in de voet met haar ban tegen de Chinese telecomfabrikant ZTE.
De regering-Trump, die tegelijk met de ban tegen ZTE een handelsultimatum aan China stelde, schiet zichzelf zo in de voet. De Verenigde Staten eisen onder meer dat China in twee jaar zijn handelsdeficit met de Verenigde Staten met 200 miljard dollar of 53 procent afbouwt. De ZTE-affaire kan alleen betekenen dat China zijn afhankelijkheid van Amerikaanse halfgeleiders zal proberen te verkleinen.
President Trump heeft getwitterd dat hij met zijn Chinese collega Xi werkt aan een oplossing om het faillissement van ZTE te vermijden. Maar de geest is uit de fles. Een product uit twee onafhankelijke bronnen betrekken was altijd al wijs. Nu de VS zich als een onverantwoordelijke tiran hebben getoond, wordt dat in de telecombranche een must. Het is koren op de molen voor president Xi’s Made in China 2025-project om Chinese bedrijven op hun thuismarkt dominant te maken. Huawei geldt als voorbeeld. Beleggers stuurden de aandelen van Nokia en Ericsson hoger na de ZTE-affaire. Ze moeten voorzichtig zijn met wat ze wensen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier