De fouten in onze voorspellingen van vorig jaar

© AFP

Zoals gewoonlijk kregen we in De Wereld in 2013 ons deel van treffers en missers, evenals een aantal dat tussen beide in ligt.

Zoals gewoonlijk kregen we in De Wereld in 2013 ons deel van treffers en missers, evenals een aantal dat tussen beide in ligt.

Eerst de treffers. Wat de economie betreft hadden we in grote lijnen gelijk. We verwachtten een duidelijker herstel in de Verenigde Staten, bijna geen groei in de eurozone, een behoorlijke expansie in China, maar een kwijnende groei in India. We zagen de impact van Shinzo Abes beleid in Japan over het hoofd, maar we hadden het bij het rechte eind over de Britse groei. Wij schatten dat de economische vooruitzichten zonniger waren dan de meeste mensen dachten.

Onze vooruitblik op de wetenschappelijke evaluatie van de klimaatverandering door een internationaal panel vatte goed samen wat het een jaar later in zijn rapport zou neerleggen. We speculeerden ook dat Microsoft en Nokia zouden fusioneren in 2013. We stipten ook de privacykwestie aan als een toenemend probleem voor ondernemingen als Google, maar we misten wel de onthullingen over de massale bewakingsprogramma’s van de Verenigde Staten.

Sommige voorspellingen kunnen tegelijk juist en fout blijken. We dachten terecht dat paus Benedictus met aanzienlijke moeilijkheden zou te kampen krijgen, maar we konden ons niet voorstellen dat hij zou aftreden. We verwachtten dat Angela Merkel de Duitse verkiezingen zou winnen en dat een nieuwe kleine partij sterk naar voren zou treden _ wij dachten dat de Piraten die partij zouden zijn en niet de eurosceptische Alternative für Deutschland. We namen aan dat de Verenigde Staten in het begin van het jaar de ‘fiscal cliff’ zouden vermijden, maar dat het in de herfst tot een bevriezing van de overheid zou komen, hadden we niet verwacht.

En dan de duidelijke missers. En daar waren enkele kleppers bij. Niet voor de eerste keer onderschatten we het uithoudingsvermogen van president Bashar Assad van Syrië. We voorzagen niet de tragische toetsing van Obama’s ‘rode lijn’ over het gebruik van chemische wapens. We zagen de militaire coup in Egypte niet aankomen. En we maakten geen melding van de winnaar van de Iraanse presidentsverkiezingen, Hassan Rohani.

Daniel Franklin De auteur is samensteller van De Wereld in 2014

Partner Content