De F-35 is goed voor onze begroting
HET AMERIKAANSE Lockheed Martin (F-35) en het Europese consortium Eurofighter (Typhoon), de twee overgebleven concurrenten voor de aankoop van gevechtsvliegtuigen, hebben bij de federale regering hun ‘ best and final offer‘ ingediend. Ook het Franse Dassault (Rafale) hoopt nog een kans te maken op het miljardencontract, ook al heeft het de procedure niet gevolgd. Dassault blijft druk zetten via president Emmanuel Macron en zwaait met 20 miljard euro aan compensaties, een weinig geloofwaardige belofte. Hopelijk houdt de Wetstraat het hoofd koel en wordt het Franse voorstel afgeserveerd. Want Dassault alsnog het contract toekennen staat garant voor miljardenclaims van de andere twee spelers die de aanbestedingsprocedure wel correct hebben gevolgd.
De besparingen bij het Belgische leger werken de Amerikanen danig op de zenuwen.
Een beslissing van de regering wordt verwacht voor de NAVO-top in Brussel begin juli. Verrassingen zijn niet uitgesloten, maar F-35 van Lockheed Martin heeft de meeste kansen. Kiezen voor het Amerikaanse vliegtuig zou ook de spanningen ontmijnen met de Verenigde Staten over de ondermaatse Belgische defensie-uitgaven. Ondanks de geplande aankoop van vliegtuigen, pantservoertuigen en mijnenvegers (samen voor 10 miljard euro) zal het Belgische defensiebudget tegen 2030 nog altijd maar 1,3 procent van het bbp bedragen. Een stuk minder dan de 2 procent die de VS vragen. De besparingen bij het Belgische leger werken de Amerikanen danig op de zenuwen. Maar vanuit het Pentagon kwam onlangs de boodschap dat men daar niet te veel meer zou over zeuren mocht ons land voor de F-35 kiezen.
Dat zou een goede zaak zijn. Door de vergrijzing en onze precaire overheidsfinanciën is het optrekken van het defensiebudget richting 2 procent van het bbp een aartsmoeilijke opdracht. Minder druk vanuit de VS is dan mooi meegenomen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier