“De Europese beurs is een van de goedkoopste ter wereld!”
De markten hebben de voorbije weken heel wat bokkensprongen gemaakt. Nu tekenen er zich aan de horizon stilaan wat koopopportuniteiten af.
De capriolen van de markten hebben BNP Paribas Investment Partners niet uit het veld geslagen, integendeel. Jean Médecin, Investment Specialist bij BNP Paribas Investment Partners, somt de argumenten op die pleiten voor de Europese aandelenmarkt.
CASH. Wat zijn volgens u de toekomstige stuwende krachten van de Europese aandelenmarkt?
JEAN MÉDECIN. Het is relatief paradoxaal te zien dat beleggers hun kapitaal beleggen in staatspapier terwijl de crisis die hen zorgen baart precies betrekking heeft op de financieringscapaciteit (en terugbetalingscapaciteit) van die staten! De Europese aandelen bieden drie grote troeven. In de eerste plaats zijn ze op dit moment de goedkoopste ter wereld. Zo bedraagt de koers-winstverhouding van de EuroStoxx600-index 11,1 voor 2010, tegenover respectievelijk 13,2 en 15,5 voor de VS en China. Bovendien bedraagt het dividendrendement van de index 4,1 %, heel wat meer dan de 2,1 % in de VS en de 2 % in China. Aangezien de winstmarges van de bedrijven al ruimschoots hersteld zijn, mogen we dat dividendrendement gerust als duurzaam beschouwen. Het ligt bovendien ook gevoelig hoger dan de rendementen van Duitse of Belgische staatsobligaties. Een tweede aspect is dat de groeicyclus in Europa naar aloude gewoonte achterstand heeft op de Amerikaanse. Dat betekent dat een groot deel van de stijging nog voor ons ligt en dat de winstgroei geleidelijk zal versnellen. Ten slotte bieden de Europese aandelen tegelijkertijd de veiligheid dat ze noteren volgens de geldende (boekhoudkundige en juridische) normen en het voordeel dat ze behoren tot degene die het meest kunnen profiteren van de groei van de opkomende landen. Ze behalen er 20 % van hun winst.
Wat met de risico’s? De markt lijkt het op dit moment niet met u eens te zijn…
MÉDECIN. Momenteel staat de eerder sombere perceptie van de markt haaks op de fundamentals, die wel degelijk de goede kant opgaan. De macro-economische indicatoren evolueren in de juiste richting en hetzelfde geldt voor de bedrijfsresultaten, die niet alleen ondersteund worden door kostenbesparingen, maar ook door een herstel van de omzet. Wat niet wil zeggen dat er geen risico’s zijn… Wat de markten de meeste kopzorgen baart, is het normaliseringsproces van het fiscale en monetaire beleid. Om de crisis een halt toe te roepen, zijn de centrale banken en overheden een inschikkelijk monetair beleid gaan voeren en hebben ze uitzonderlijke en onconventionele maatregelen genomen, waaronder een expansief begrotingsbeleid. Vandaag bestaat de uitdaging erin om dat beleid of die maatregelen terug te brengen naar meer normale niveaus zonder de groei in de kiem te smoren. Dat is voor de markt de grote onbekende! Volgens ons zijn de overheden en de Europese Centrale Bank op de hoogte van die bezorgdheid en zullen de fiscale en andere aanpassingen daarom op een geleidelijke en bedachtzame manier verlopen. Het blijft niettemin een uitdaging en we zullen moeten afwachten hoe het in de praktijk zal uitdraaien.
Welke strategie moeten we in de huidige situatie volgen?
MÉDECIN. Wij kiezen voor kwaliteitsaandelen. Dat zijn aandelen van bedrijven met een sterke concurrentiepositie, die hun prijzen kunnen opleggen en die een kosteninflatie kunnen incasseren of kunnen doorrekenen aan hun klanten. Bedrijven die aan die voorwaarden voldoen, zijn beter in staat om hun eigen lot in handen te nemen, ongeacht het economische klimaat. Dat segment van de beurs is momenteel relatief aantrekkelijk: in de eerste fase van het herstel herpositioneerden beleggers zich bijna om het even waar op de markt, maar in de tweede fase – toen de groei zich begon te normaliseren – waren ze kieskeuriger en gaven ze de voorkeur aan bedrijven met een sterk en duurzaam winstpotentieel. Om die ‘kampioenen’ te identificeren, is het belangrijk om een uitstekende kennis te hebben van de bedrijven, met name van hun businessmodel, hun financiële organisatie enzovoort. In dat opzicht is het beter om te kiezen voor bedrijven waarvan de activiteiten volledig transparant zijn.
Wat die transparantie betreft: ik zie dat u banken in portefeuille hebt. Nochtans vinden sommigen hun werking en boekhouding allesbehalve transparant. Wat is uw mening daarover?
MÉDECIN. De verschillende financiële aandelen worden door de markt te veel over dezelfde kam geschoren. Hun activiteiten zijn zeer uiteenlopend en sommige banken hebben een sterk gediversifieerde geografische positionering. De bemiddelingsactiviteit (omzetten van kortetermijndeposito’s in langetermijnleningen) van de banken, om maar een voorbeeld te noemen, wacht volgens ons een mooie toekomst. Sommige actoren hebben de crisis zeer goed doorstaan, hebben geen behoefte gehad aan overheidssteun en zijn nu groter, rendabeler en stabieler, terwijl andere onder druk blijven staan. Ook hier dringt er zich dus een grondige analyse van hun verschillende businessmodels op om het onderscheid te kunnen maken. We willen niet dezelfde fout maken als de markt, die de neiging heeft om alle banken in hetzelfde hokje te stoppen.
Heeft u enkele praktische tips voor particulieren in deze woelige tijden?
MÉDECIN. Eerst en vooral uw risicoaversie en uw beleggingshorizon bepalen en daarna een spaarplan opstellen, met andere woorden, op regelmatige tijdstippen een identiek bedrag beleggen. Dat advies kan heel klassiek lijken, maar in deze turbulente tijden op de markt wil ik beleggers er toch nog eens aan herinneren. Het is immers moeilijk om het ideale instapmoment te bepalen. Als bijvoorbeeld de markt met 15 % is gedaald, is er dan een bodem bereikt of kan de daling zich nog voortzetten? Alleen de toekomst zal het ons leren! Planmatig beleggen maakt een spreiding van de instapmomenten mogelijk, waardoor het risico wordt gediversifieerd. Dat is nu belangrijker dan ooit, omdat de markt steeds meer op de korte termijn gericht is. Dat fenomeen kan worden verklaard door onder meer de werkwijze van makelaars, die de neiging hebben een kortetermijnvisie te hanteren om de rotatie van portefeuilles te versnellen (wat meer geld opbrengt als de klanten belegd willen blijven in dezelfde producten over een periode van drie tot vijf jaar). De opkomst van algoritmische tradingprogramma’s gebruikt door professionals is een andere factor. Die (bijzonder snelle) programma’s halen voordeel uit kleine prijsverschillen tussen effecten en voeren systematisch arbitragetransacties uit. Volgens bepaalde statistieken zouden ze zo’n 40 % vertegenwoordigen van alle transacties uitgevoerd op de New York Stock Exchange. Het gevolg is dat de gemiddelde bewaarperiode van een aandeel op de NYSE vandaag zeven maanden bedraagt, tegenover zeven jaar in de jaren zestig! De kortetermijnfactoren kunnen tijdelijke bijziendheid veroorzaken: ze hebben niets te maken met de fundamentals van een bedrijf, terwijl die precies centraal moeten staan in het beleggingsproces. Door snel handelen de voorkeur te geven, riskeert u het uiteindelijke doel uit het oog te verliezen en loopt u tevens het risico om een achterstand op de markten op te lopen. (C)
Door Béatrice Denis
“Aangezien de winstmarges van Europese bedrijven al ruimschoots hersteld zijn, kunnen we hun dividendrendement beschouwen als duurzaam. Het ligt hoger dan de rendementen van staatsobligaties.” Jean Médecin
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier