De erfgenaam van PetroFina

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Total blijft investeren in België. Toch is het niet vanzelfsprekend om investeringen naar ons land te halen.

Met 4570 werknemers is Total een van de grote werkgevers in ons land. Het merendeel, 3130 medewerkers, is aan de slag bij Total Petrochemicals & Refining, tot twee jaar geleden beter bekend als PetroFina. Er staan 1440 mensen op de loonlijst van Marketing & Services, waar onder meer de bijna 500 tankstations van de groep onder vallen. 15 mensen werken voor Gas en Power, een nieuwe entiteit die gas levert aan professionele gebruikers.

“We zijn trots dat we in België de erfgenaam van PetroFina zijn, maar we ontwikkelen hier ook nieuwe activiteiten”, liet Patrick Pouyanné, de Franse topman van Total België, onlangs weten. Hij hield het niet bij woorden: in september werd begonnen met een investering van ruim 1 miljard euro in de Antwerpse vestiging, waarvan 700 miljoen in de raffinaderij en 300 miljoen euro in de bijbehorende chemische installaties.

Europese top

Toch speelde Antwerpen vorig jaar zijn titel van belangrijkste geïntegreerde productieplatform van de groep kwijt aan Satorp, in Saudi-Arabië, waar de Franse groep een joint venture heeft met het overheidsbedrijf Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld. Maar, stelt Pouyanné gerust, door de vernieuwingen blijft Antwerpen tot de Europese top behoren. Dat is belangrijk, gezien de overcapaciteit op de gestaag krimpende Europese raffinagemarkt.

Maar Pouyanné is ook kritisch over het Belgische energiebeleid. “Loonkosten vertegenwoordigen een kwart van onze kosten, energie 40 procent. Sommige energiekeuzes in dit land, zoals de subsidies aan hernieuwbare energie, zijn te duur. Duitsland heeft een energiebeleid voor grote ondernemingen, Frankrijk beschikt nog altijd over kernenergie. Dat speelt een rol in het concurrentievermogen.”

40 miljoen voor Féluy

Ook Féluy kreeg zijn deel van de koek. In de grootste polypropyleenfabriek van Europa wordt 40 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe productielijn voor polystyreen. Met Total Petrochemicals Research Féluy is ook het belangrijkste onderzoekscentrum van de tak raffinagechemie in Wallonië gevestigd. Het heeft meer dan 450 werknemers en een jaarbudget van zowat 100 miljoen euro. “Europa moet zich richten op technologische innovatie, om nieuwe markten te ontdekken.”

Maar het is niet vanzelfsprekend om investeringen naar ons land te halen. Voor de bouw van een fabriek voor de productie van polymeren op basis van suiker ligt ons land in de weegschaal met Frankrijk en andere landen. “Die fabriek zal komen op een plaats waar er suiker en voldoende geschikt personeel zijn, maar uiteraard houden we ook rekening met de loonkosten.”

Vanuit het hoofdkwartier van Total Petrochemicals & Refining in Brussel worden nog enkele andere bedrijven aangestuurd. Zo is er Rosier, een fabriek voor meststoffen in het Waalse Moustier. Het Brusselse Bostik Belux verkoopt lijmen en kleefmiddelen, terwijl Paulstra Silentbloc in Nijvel actief is in industrieel trillingendempend rubber van het merk Hutchinson. Arteco ten slotte, een joint venture met Chevron Texaco in Schoten, produceert antivriesmiddelen.

LUC HUYSMANS

Door de vernieuwingen blijft Antwerpen tot de Europese top behoren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content