De energieclub van de Gentse haven

Om te anticiperen op de vele energie-uitdagingen richtte de Vereniging van Gentse Havengebonden Ondernemingen (VeGHO) de energieclub op.

Zowat 90 procent van het Gentse havenbedrijfsleven is vertegenwoordigd in VeGHO, een vereniging die de belangen van haar leden behartigt en de optimale randvoorwaarden voor hun bedrijvigheid creëert. “Wij proberen altijd alert te zijn voor de uitdagingen waar onze leden vroeg of laat mee te maken krijgen en die niet tot de corebusiness behoren”, zegt directeur Peter Van Severen.

“Gelet op het Vlaamse en Europese beleid – de 20-20-20 doelstellingen, de beleidsnota energie van Vlaams minister Freya Van den Bossche, enzovoort – moeten we zeker de nodige aandacht besteden aan energie. Bovendien is het voor onze leden, veelal industriële bedrijven, ook van economisch en strategisch belang. De stijgende energieprijzen, de afhankelijkheid van eindige fossiele brandstoffen, de kosten die ze binnenkort moeten dragen voor CO2-emissiecertificaten, enzovoort.”

“In de nabije toekomst is er ook de omwenteling van energieproductie en -consumptie. Van centrale productie wordt overgestapt naar een decentraal elektriciteitsweb en de slimme netten, smart grids. We mogen niet blind zijn voor al die zaken en dus hebben we de energieclub opgericht.”

De energieclub

Haar inspiratie haalde VeGHO bij het Interreg-project ANSWER, A North Sea Way to Energy-efficient Regions, waar ook de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Oost-Vlaanderen bij betrokken is. VeGHO krijgt input van de projectmanager en steun bij het uitschrijven van subsidieaanvragen. Vanuit dit project wordt bovendien een aantal seminaries of infosessies betaald. De reguliere werking van VeGHO wordt gefinancierd met de ledenbijdragen.

In september 2009 werd een eerste energienamiddag georganiseerd. “We hebben er de resultaten gepresenteerd van een haalbaarheidsonderzoek bij vijf ondernemingen tot investeringen in duurzame energietechnieken. Deze resultaten, zowel naar rationeel energiegebruik als naar investeringsmogelijkheden, openden de ogen van andere bedrijven. Ook VITO is langs geweest, zij brachten ons een overzicht van wat ons in de toekomst op energiegebied nog allemaal te wachten staat.”

Opleiding met resultaat

Een andere actie was een gratis opleiding, EN 16001. “Dat is de nieuwe Europese norm voor energiemanagementsys-temenen in bedrijven”, legt Van Severen uit. “De cursus vond begin dit jaar plaats en enkele weken geleden deden we een telefonische opvolging. Daaruit bleek dat nagenoeg alle bedrijven die de opleiding volgden met de methodiek aan de slag gaan. Ze meten hun verbruik, vergelijken machines, werken procedures opnieuw uit vanuit energetisch verantwoord oogpunt, enzovoort. Er worden dus prioriteiten gekozen en doelstellingen gedefinieerd. Begin 2011 zullen we dan ook een ervaringsuitwisseling organiseren.”

Dit najaar staat weer een energienamiddag op het programma, over de sensibilisering van werknemers.

Energievraag en -aanbod

Intussen probeert VeGHO ook een grootschalig project te lanceren. “Wij willen de energievraag en het eventuele aanbod in de hele Gentse haven in kaart brengen. Zo’n analyse zou de knelpunten en kansen naar boven brengen. Bovendien zou het ons de mogelijkheid bieden bedrijfoverschrijdend te werken: energiemanagement voor het gebied, samenwerking, afstemmen en uitwisselen tussen meerdere bedrijven. Misschien zelfs tussen bedrijven en de omgeving. De beschikbaarheid van de gegevens zou trouwens ook nuttig kunnen zijn als input voor de smart grids.”

Het probleem is financiering. “Hoewel iedereen overtuigd is van het nut van zo’n oefening, is het moeilijk de middelen ervoor te vinden. Zo’n inventarisering en analyse zijn een noodzakelijke voorwaarde voor verder innovatief onderzoek, maar worden niet gemakkelijk gesubsidieerd. Maar we laten ons niet ontmoedigen. De komende weken staan nog gesprekken met mogelijke partners gepland.”

Door Annick Claus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content