De droom van Igor

Brasserie Voltaire in Heverlee brengt gevarieerde frivole kookkunst in een prachtig ingericht fabrieksgebouw.

Igor Sleuwaegen is jong en ondernemend : een combinatie die we in de horeca jammer genoeg te weinig tegenkomen. Igor volgde de beroepsschool in Mechelen en ging daarna aan de slag, onder meer bij een Zwitserse hotelketen en als uitbater van een cafetaria in een sportcentrum. Zijn eerste eigen zaak, Art-Mania aan de Oude Markt in Leuven, bracht genoeg op om zijn droom te verwezenlijken.

De geschikte locatie vond hij in Heverlee : een gebouw waarin oorspronkelijk een fabriekje was ondergebracht. Met deuren, muurbanken en lambriseringen uit een Leuvens klooster werd een pracht van een brasserie ingericht.

Brasserie Voltaire bestaat uit vier themavertrekken. Aan de straatkant is er het “boothuis”, gedecoreerd met een skiff en andere scheepselementen. Daarna komt het brasseriegedeelte, waar men terecht kan voor een natje en een droogje. Vervolgens is er de bibliotheek om rustig te tafelen, en aansluitend de populaire oranjerie met uitzicht op het door groen omgeven terras.

In de keuken staat Ronnie Desiron, die een degelijke opleiding kreeg in de Belle Epoque (Leuven) en De Bibliotheek (Blanden). Hij tekent voor een frivole keuken, met een gevarieerde spijskaart die geregeld avontuurlijke bereidingen bevat zoals garnalensoep met kokos en exotische specialiteiten (Afrikaanse zoetwatervis of antiloop).

Wij namen plaats in de krakende rieten tuinstoelen van de stemmige oranjerie en werden bediend door een vriendelijke, efficiënte jongeman in vrijetijdskleding. Onze keuze ging naar het menu all in, dat voor 1500 frank een keuze biedt uit voor-, hoofd- en nagerechten inclusief aperitief, aangepaste wijnen en koffie.

Als voorgerecht kozen wij carpaccio van zalm en zeeduivel, sierlijk gesneden op het bord gebracht in een zomerse vinaigrette met stukjes appel en tomaat. Ons gezelschap nam een pittig gekruid slaatje van reepjes groenten, krokant gebakken scampi en curry-vinaigrette.

Het hoofdgerecht bestond uit vijf gebakken medaillons van zeeduivel in een saus van Epernay-wijn met spinazie, witloof en wortel (de op de spijskaart aangekondigde asperges waren in hoge mate afwezig). Aan de overkant van de tafel verscheen het weldadig doorsudderde vlees van gebraden parelhoen, met brunoise van knolselder en tomaat en een paprikasaus met spekblokjes.

De maaltijd werd afgerond door zelfgemaakt noga-ijs met gekonfijt fruit op een spiegel van rood fruit en opgewarmde appelcake met fruitversiering. Voltaire is een gezellige brasserie waar gegoede burgers, professoren, dokters en zakenlui uit het industriepark Haasrode ontspannen komen eten voor een correcte prijs.

PIETER VAN DOVEREN

Igor Sleuwaegen Toverde een voormalig fabrieksgebouwtje in Heverlee om tot een pracht van een brasserie met vier themavertrekken.

Partner Content