DE DIGITALE GOLF
Er ligt nog brood op de plank voor Philips Hasselt, ondanks het gebrek aan succes van de cd-i of interactieve cd. Dat zegt “Mister Hasselt”, André Geboers.
De cd-i of interactieve compact disc heeft Philips niet het verhoopte succes opgeleverd. Een zegen of een vloek voor Hasselt, dat wereldwijd hét expertisecentrum is voor dit schijfje in de elektronicagroep ? “De kennis van de cd-i heeft Hasselt een resem aan nieuwsoortige applicaties opgeleverd,” meldt Philips-woordvoerder Julien Michiels. Enkele van die snufjes zijn de video cd, cd-recordable, digitale video disc ( dvd) en de set-top box of decoder voor de signalen van digitale televisie.
Philips Hasselt, nu zo’n 2000 werknemers groot (incl. een 600-tal tijdelijke), zag op tijd de “digitale” golf aanrollen die de sector van de elektronica, multimedia en telecom overspoelt. En dat is de verdienste van één man, zo zeggen velen : André Geboers (55j.), gemeenzaam “Mister Hasselt” genoemd, een ancien die zijn ogen de kost gaf toen hij nog bij de muziekuitgeverij Polygram werkte. “We worden een heuse kennisfabriek,” is nu zijn stokpaardje.
Zo verwacht de groep uit Eindhoven dat de markt voor apparaten van de cd-recordable (waarmee de inhoud van een schijfje één keer gekopieerd kan worden) in ’97 zal groeien tot 5,5 miljoen stuks. Rond de eeuwwisseling zou dit aantal moeten groeien tot 20 miljoen, wat een globale marktwaarde vertegenwoordigt van 130 à 185 miljard frank.
De fabriek in Hasselt is nauw betrokken bij de fabricage van dit soort drives. “Maar van zodra die productie een zeker volume bereikt voor de commodity-markt, krijgen we het moeilijk,” zegt André Geboers. “Dan verhuist de productielijn naar het Verre Oosten of Oost-Europa,” én moet Hasselt een ander beloftevol hightech-product in de pijplijn hebben steken zo luidt zijn redenering.
Vandaar het relatief hoge aantal tijdelijke werkkrachten in Hasselt. Philips wil dit jaar ook gecombineerde drives op de markt brengen : voor cd-recordable en cd-rewritable (meermaals overschrijfbaar). Geboers verwacht veel van de vervlechting waarbij diverse Philips-vestigingen elkaar in dit land ondersteunen. Hij verwijst naar het ITCL ( International Technology Centre) in Leuven, dat digitale schema’s op minuscule chips integreert, maar ook naar de tv-fabriek in Brugge, die steeds meer digitale toepassingen in zijn tv-toestellen moet inpassen.
Is er geen gevaar dat de cd-recordable dezelfde weg opgaat als de cd-i ? “Als je een platform of standaard op de wereldmarkt wil brengen, dan moet je, één, het eens zijn met de andere marktspelers en, twee, snel wezen,” merkt André Geboers op. Philips lijkt dus z’n lesje te hebben geleerd. De cd-rewritable wordt ondersteund door belangrijke fabrikanten als IBM, Hewlett-Packard, Mitsubishi, Sony, 3M en Matsushita. Ook inzake de dvd of digitale video disc “dé drager van de toekomst,” aldus Geboers mikt Philips op eenzelfde aanpak. Afwachten of de consument ditmaal mee in de boot springt.
ANDRÉ GEBOERS (PHILIPS HASSELT) Zag de digitale golf op tijd aanrollen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier