De comeback van Superclub?
De Britse Commodity Concepts & Finance Developers Group LLP (CCFDG) lokt via haar website www.ccfdg.com beleggers om te investeren in oliebronnen in de Amerikaanse staten Texas en Louisiana. De bronnen zijn eigendom van partners van CCFDG die hen op de site omschrijft als een “gereputeerde exploratiemaatschappij”. De belofte klinkt verleidelijk: “Na zes tot zeven kwartalen heb je de investering al terug. Met een gegarandeerde maandelijkse interestbetaling op je originele investering.”
Bij enkele door Trends getraceerde Belgische investeerders is een heel ander verhaal te horen. Dat mag niet echt verbazen, want elke informatie over die oliebronnen ontbreekt. Bellen naar het Britse telefoonnummer van de website levert ook al niets op. Volgens de site zijn de Nederlander Mike Vredegoor en de Belg Koen Van Peteghem directeurs. Mike Vredegoor werkt al meer dan vijftien jaar nauw samen met Maurits De Prins, het brein achter de geflopte videoketen Superclub, die hiervoor in 2002 wegens fraude en oplichting een effectieve celstraf kreeg van vier jaar. Koen Van Peteghem is een medewerker van De Prins uit de periode-Superclub en betrokken in de recente zaak met De Prins rond Landon Partners Corp, waarover een gerechtelijk onderzoek loopt.
Namen uit dossier-Superclub
Nog andere namen uit het dossier-Superclub duiken op. Zo zit CCFDG bij het Britse Wilton Group, een trustbeheerder opgericht door Tony Flanagan, die voordien bij Jeffcote & Donnison de zaakjes voor De Prins rond Superclub behandelde. Bij de directie vinden we ook nog Oil Concepts Investment uit Texas, een dochter van Oil Concepts Holding met als enige directeur Darrell F. Baldwin, de man uit Texas die voor De Prins in de VS Superclub en nadien een aantal andere activiteiten organiseerde. En er is Romerinvest uit Luxemburg, een bedrijf van Robert Scheers, een man die al partner van De Prins was, toen die nog in Brasschaat een friettent uitbaatte en kippenslachter Scheers er kippen leverde.
Bij de adviseurs van CCFDG komen nog meer bekende namen voor, zoals Integra International Accountants van revisor Johan De Mey, sinds Superclub de accountant van De Prins en ook betrokken in de zaak van Landon Partners. En er is het Texaanse Julian D. Nihill Lawyers, dat als advocatenkantoor namens De Prins optrad in diens klachten tegen Philips en Trends. Bij CCFDG is nergens een direct spoor van De Prins te vinden. Wie achter postbusvennootschappen als de Ierse Patton Securities en de Cypriotische Scilly Cay (allen directeur van CCFDG) zitten, blijft een mysterie.
Belgische slachtoffers?
Bij CCFDG lijken er wel al mogelijke slachtoffers te zijn. Voormalig textielondernemer Chris Heirwegh uit Temse: “Via mijn accountant Gaston Van Bogaert investeerde ik begin 2006 enkele tienduizenden euro in die zaak. Sindsdien hoorde ik niets meer van de CCFDG.” Ook Gaston Van Bogaert, net als Heirwegh aandeelhouder van CCFDG, hoorde niets meer van die zaak. “Ik deed die belegging na een gesprek in Hotel Serwir in Sint-Niklaas met mensen van die groep, onder wie een Brit. Ik stortte nadien het geld via de Wilton Group. Wel heb ik een vermoeden dat De Prins hierin zat.”
Tony Flanagan van de Wilton Group: “Over klanten wil ik niet praten. Wij kennen Gaston Van Bogaert, maar hebben van hem nooit een vraag over die zaak gekregen.”
Directeur Mike Vredegoor geeft toe dat er problemen zijn. Hij kwam al meer dan eens in opspraak in de Nederlandse media en zit nu in het pittoreske Vamos op Kreta, en is via Katapliktika Investments (Grieks voor Ongelooflijke Investments) directeur bij CCFDG. Plots blijken ook de oliebronnen verdwenen of blijken het nog maar boringen te zijn. Vredegoor in een gesprek met Het Financieele Dagblad: “Wij gaan landboringen doen. Verstand hiervan hebben we wel niet echt, maar we verkopen alleen een afgeleid financieel product. De expertise over de markt voor grondstoffen zit bij een Amerikaans bedrijf uit Texas. Wie dat is, zeggen we niet. Als de tijd rijp is, mag je foto’s komen maken van de boorprojecten. Verder blijkt het niet makkelijk om het in de Europese markt te plaatsen. We hebben iets minder dan 2 miljoen euro opgehaald. Maar we zijn nu bezig met een closing van een Britse belegger van 10 miljoen euro. In 2008 willen we 40 tot 50 miljoen euro opgehaald hebben. Met één aandeelhouder hebben we een probleem.”
Vredegoor ontkent met De Prins zaken te doen en weigert te onthullen wie allemaal aandeelhouder is van CCFDG. “Het is allemaal via trustmaatschappijen en getrapte constructies,” aldus de Nederlander. Of hoe het internet soms weinig klare wijn schenkt en kansen geeft voor allerlei merkwaardige en ‘Ongelooflijke Investeringen’.
Met dank aan Het Financieele Dagblad.
WVD n
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier