De comeback van Monty

De Schotse topspeler Colin ‘Monty’ Montgomerie is zijn natuurlijke talent nog niet kwijt én blaakt van ambitie.

Colin Montgomerie is sterk aan het seizoen begonnen. In Singapore werd hij tweede in de Caltex Masters, een toernooi dat hij vorig jaar won. Hij finishte nu dertien slagen onder de par, met onder andere een 65 de eerste dag. De week daarop, in de Heineken Classic in Melbourne, finishte hij elfde, maar liet hij de tweede dag opnieuw een zinderende 65 optekenen.

De Schot staat nu elfde in het Europese klassement en 71ste in de wereld. En blikt terug op achttien moeilijke maanden. Vooral privé ging hij door een dipje met zijn scheiding (de Montgomeries hebben drie kinderen, geboren tussen 1993 en 1998). Nu is hij erbovenop. Hij is afgeslankt, mentaal er opnieuw helemaal bovenop en hij heeft er vooral zin in. Montgomerie, die van 1993 tot 1999 zeven keer eerste werd in de Europese Tour, probeert opnieuw die lange driver op de golfbaan te toveren. Ook met de ijzers was hij destijds heel knap. Zijn twee recente scores van 65 geven aan dat hij opnieuw dicht bij het zinderende spel van weleer komt. “In de jaren negentig miste ik nooit een green en zelden een fairway. Het is nu aan mij om dat gevoel terug te vinden. En opnieuw een plaats in de toptwintig van de wereld af te dwingen.”

In de voor hem gouden jaren negentig won Colin Montgomerie 37 toernooien. Vanaf 1994 hoorde hij tot de absolute wereldtop, toen hij een plaats veroverde in de toptien van de World Ranking. Statistisch gezien was 1999 zijn indrukwekkendste jaar, met vijf overwinningen in de Europese Tour. Hij finishte toen ook constant in de toptwintig van de toernooien waaraan hij deelnam.

“Mijn fysieke conditie is nu beter dan destijds en ik heb ook geen last meer van de rug”, zegt Montgomerie. “Mentaal ben ik gehard. En in het dagelijks leven ben ik een gelukkig man. Ik zie dan ook geen enkele reden waarom ik niet opnieuw de oude zou kunnen worden. Ik heb deze winter hard gewerkt, onder andere op de Montgomerie, mijn terrein in Dubai. Ik ben er helemaal klaar voor.”

‘Monty’ is nu bijna 42 jaar en wil bewijzen dat hij nog altijd een knokker is. Zoals hij bij ieder optreden in de Ryder Cup liet zien. Een toernooi dat hem trouwens na aan het hart ligt: “De Ryder Cup is voor mij een absolute prioriteit. Is altijd zo geweest sinds het overlijden van mijn moeder, in 1991. Omdat zij dat het allermooiste toernooi vond en ze droomde ervan me te zien spelen met grote kampioenen als Severiano Ballesteros, Nick Faldo of Ian Woosnam. Ze vereerde die jongens.”

Colin Montgomerie is in de Britse sportwereld een soort embleem. Hij werd geboren in Schotland, maar groeide op in Yorkshire. Onlangs verleende koningin Elisabeth hem de felbegeerde OBE ( Officer of the British Empire). Hij oogst ook erkenning als ontwerper van golfbanen, omdat hij de natuurlijke aard van het terrein op een zeer ‘Schotse’ manier bewerkt.

John Baete

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content