De collega’s van Ubizen

Met de regelmaat van een klok razen virussen door het internet. Toch hebben ook de bedrijven die het net beveiligen op de beurs klappen gekregen. Zakenbank Lehman Brothers verwacht in elk geval dat e-security het komende jaar een van de best presterende technologiesectoren zal worden.

Trend Micro (TMIC)

Trend Micro ontwikkelt antivirussoftware. De aandelen van dit Japanse bedrijf noteren zowel op de beurs van Tokio als op Nasdaq. In het boekjaar 1999 ging 67% van de omzet naar internetservers, de rest naar desktops. De nettowinst van Trend Micro steeg vorig jaar met 91,5% tot iets meer dan 4,7 miljard yen. De omzet was 58,9% hoger op 21,83 miljard yen, vooral dankzij een sterke vraag naar antivirussoftware. Voor dit jaar wordt een omzet van 30 miljard yen verwacht en een nettowinst van 4,8 miljard yen. De groeiprognoses voor het lopende boekjaar zijn dus eerder conservatief, wat te maken heeft met de toegenomen onzekerheid in de informaticasector.

De koers van Trend Micro is in 2001 al in waarde verdubbeld, echter nadat het aandeel een sterke daling achter de rug had.

RSA Security (RSAS)

RSA Security maakte beter dan verwachte resultaten bekend voor het vierde kwartaal van 2000. De winst per aandeel kwam uit op 0,27 dollar. De analisten hadden op 1 dollarcent minder gerekend. De omzet steeg van 62 miljoen naar 78,1 miljoen dollar. Lehman Brothers heeft nog steeds een koopadvies voor RSA Security, met een koersdoel van 65 dollar. Het aandeel heeft op Nasdaq tot dusver relatief goed standgehouden. In tegenstelling tot veel andere internetbedrijven is deze firma winstgevend.

Internet Security Systems (ISSX)

Ook Internet Security Systems heeft kwartaalresultaten bekendgemaakt die de verwachtingen overtroffen. De nettowinst per aandeel bedroeg 0,14 dollar, tegenover 0,08 dollar over dezelfde periode een jaar eerder. De omzet ging van 36,2 naar 59,7 miljoen dollar.

Op de huidige koersniveaus noteert het aandeel tegen een koers-winstverhouding van ruim 175, waarmee Internet Security Systems royaal wordt betaald. Lehman Brothers heeft niettemin een sterk koopadvies, met een koersdoel van 80 dollar. Dat koersdoel is inmiddels al binnen bereik gekomen.

Symantec (SYMC)

Symantec is vooral bekend om zijn Norton-virusjagers. Ook dit bedrijf boerde goed tijdens het laatste kwartaal. De winst per aandeel bedroeg 0,78 dollar, terwijl de markt maar op 0,73 dollar per aandeel had gerekend. Toch heeft Symantec in december 2000 gewaarschuwd dat de voorraden bij de distributeurs blijven liggen, hetgeen wijst op een vertraging op de markt. Hetzelfde probleem deed zich trouwens ook voor bij concurrent Network Associates. Op korte termijn kunnen de zaken dus even wat minder gaan. Na een forse correctie in de koers noteert het aandeel nu tegen een koers-winstverhouding van minder dan twintig. Lehman Brothers heeft voor dit aandeel een neutraal advies.

Jos Sterk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content