DE CIJFERMILJARDAIR

Trends/Cash verwelkomde gisteren Michael Bloomberg. De koppige Amerikaan was de eregast in de Beurs van Brussel bij de overhandiging van de eerste Cash & Belfox Awards, oorkondes voor de beste Belgische fondsenbeheerders. Hij bezoekt België niet voor prutserijen. Michael Bloomberg (56 j.) is een internationale uitgever die speelt in de ereliga van Bill Gates en Richard Branson. Hij boekt een jaaromzet van 1 miljard dollar, ontwierp in een snel tempo werelddiensten in de economisch-financiële sector (de markt voor real-time financial data bedraagt vandaag 393 miljard frank, 504 miljard in 2002), piloteert eigen jets, opende kantoren in zeventig steden, besteedt jaarlijks tientallen miljoenen dollar aan onderwijs en filantropie en poetst zijn imago als public relations voor het concern, dat hij stichtte en nog steeds voor 80% bezit ( Merrill Lynch kocht 20% en was de eerste klant in 1984 van zijn nieuwsoortige beursterminals). Michael Bloomberg leidt zeventien jaar de uitgeverij met de egonaam Bloomberg. Simpel. Eerlijkheidshalve startte hij de onderneming met de routineuze benoeming Innovative Market Systems en schakelde later over naar Bloomberg, omdat onder meer zijn eerste succesproduct, een klantvriendelijke terminal ( Enter is GO en Tab, Alt en Ctrl verdwenen van het klavier) voor wisselagenten en beursanalisten, spontaan “een Bloomberg” werd genoemd en hij voldoende zelfbewust was om op te merken dat zijn grote rivalen ook de naam dragen van hun stichters. Michael Bloomberg zette vrolijk, met een fiks rendement voor hemzelf, plus arbeidsvreugde voor zijn 3000 medewerkers, een neus naar zijn multinationale concurrenten, de Brit Reuters en de Amerikaan Dow Jones. De heren Reuter, Dow en Jones waren ooit kleine garnalen, zoals Michael Bloomberg. Zijn verhaal is de typische story van een nieuweling die zonder zich lam te cijferen aan businessplannen en advies te vragen van bankiers en risicokapitalisten, maar geleid door voldoende ervaring en een visie, monopolisten aanvalt ( “Consider banks and venture capitalists your worst enemies. They create doubts in entrepreneurs’ minds with their insistence on detailed game plans.”). Monopolisten die, uiteraard, de mug belachelijk maken, tot zij de bultjes van de duizenden steken, niet meer kunnen ontkennen.

Michael Bloomberg heeft nog maar vijftien jaar een verkoopbaar product. Toch leidt hij vandaag een sterk multimediabedrijf met twee poten, het winstgevende Bloomberg Financial Markets (on line financiële informatie) en een slappere, jonge nieuwsorganisatie met Bloomberg News (een gespecialiseerd nieuwsagentschap met klanten overal ter wereld, in België onder meer De Financieel-Economische Tijd), Bloomberg News Radio (rond-de-klok nieuwsdienst), Bloomberg Television (satellietteevee), Bloomberg Website en Bloomberg Personal Magazine (maandblad over persoonlijke financiën en lifestyle). Bloomberg levert verwerkte ( aggregate) gegevens en begint, onder druk van nieuwe concurrenten, eenvoudiger cijferpakketten te verkopen die de klanten zelf combineren.

Op 1 augustus 1981 hoorde Michael Bloomberg, dan general partner van de heetste firma van Wall Street, Salomon Brothers, de mare dat hij, 39 jaar oud, ontslagen werd. Troostend waren de 10 miljoen dollar, zijn deel van de opbrengst van de verkoop van de privé-onderneming Salomon Brothers aan de beursgenoteerde grondstoffenhandelaar Phibro. Michael Bloomberg was de zoon van eenvoudige, joodse mensen bij Boston. Fortuinen lagen niet in zijn wieg. Hij liep school aan een blue collar high school en verveelde zich tot in de laatste jaren te pletter. Dan ging het snel door een leraar die zijn intellectuele belangstelling prikkelde. Michael Bloomberg studeerde met beurzen aan de Johns Hopkins University en de Harvard Business School en door zijn bescheiden achtergrond had hij geen problemen om met zijn B-degree aan de voet van de ladder te beginnen in een branche die in de jaren zestig niet, zoals in de latere gogoyears, rekruteerde bij de topscholen. Wall Street was stof voor de pennenlikkers en Salomon Brothers de eerste voltijdse job van Michael Bloomberg. Op vijftien jaar klom hij naar een sterrenstatus bij één van de meest succesvolle effectenhandelaars van de VS. William Salomon en John Gutfreund, mythes in Wall Street, leerden Michael Bloomberg hard werken, ethiek en menslievendheid, schrijft hij in zijn autobiografie Bloomberg by Bloomberg: “Salomon was een meritocratie die doorduwers prees, excentriekelingen koesterde en zowel doctorandussen als drop-outs op gelijke voet behandelde.” Bloomberg liet de kaars aan beide einden branden. Had jarenlang een liefje in elke stad waar hij als aandelenhandelaar kwam, spendeerde dikke expense accounts, miste geen premières op Broadway, skiede met de jetset en had for 15 years a hell of a time.

In 1979 werd Bloombergs magische beklimming afgeleid naar een heuveltje, het departement Information Systems, enkele kamers met IBM’s en ongesofisticeerde programmatuur. Die stille poel bracht hem na zijn ontslag op de ideeën voor zijn tweede carrière: het ontwerpen van werktuigen om de groeiende dienstenindustrie die Wall Street was, rendabeler en doelgerichter te maken: “I would start a company that would help financial organisations. All I had to do was find a value-added service not currently available.” Met heel veel inspanningen verzamelde elke wisselhandelaar zijn eigen gegevens: koersen, rendementen, vervaldagen, klantendata. De sterkste gegevensverwerkers die op hun bureautjes lagen, waren (vijftien jaar geleden, wie wil het zich nog herinneren) zakrekenmachines, telramen en rekenlinealen. Het eerste product, een terminal, slorpte 4 miljoen dollar aan ontwikkelingsgeld op (van de spaarpot van 10 miljoen dollar). Maar, Michael Bloomberg: “Tot vandaag hebben wij nog geen concurrent, alhoewel beleggers sommige van onze gegevens en analyses elders kunnen krijgen, zijn de meeste kenmerken van ons financiële informatiesysteem nog steeds uniek. Neem onze verzameling van jaarbalansen van ondernemingen over heel de wereld. Veel landen hebben andere regels voor afschrijvingen. We huurden een consultant die ons alle boekhoudsystemen ter wereld aanleerde en in onze gegevensbank worden de data op een vergelijkbare basis opgeslagen.” Vandaag staan er 94.000 (jaargroei 30%) geleasde Bloombergs over de hele wereld. Aan 1200 dollar per maand zorgen zij voor een brede inkomensstroom. Nieuwe leveranciers dagen de starter van de jaren tachtig uit. Het Britse United News & Media levert sedert de lente strijd met Bloomberg, Reuters en Dow Jones met zijn wisselkoers- en obligatie-info via het Internet. United News vraagt 50 pond. Bridge (VS) controleert vandaag meer terminals in de Amerikaanse trading rooms dan Bloomberg. Michael is vandaag The King, de koningsmoordenaars wetten hun messen.

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content