De chique lichtjes van de Schelde

Wie bij Kreon lampen wil kopen, komt bedrogen uit. Het verkoopt naar eigen zeggen sfeer en emotie. Tja, daar sta je dan met je kapotte tl-buis.

“We proberen licht met architectuur te combineren en maken daarbij gebruik van eenvoudige, onopvallende toestellen,” zegt sales and marketing manager Philippe van Doormaal (30) van lichtdesigner Kreon. “Licht zit voornamelijk ingebouwd in de grond, in de muur. We verkopen geen lampen, maar licht dat een ondersteunende sfeer creëert.”

Andere verlichtingsproducenten verkopen meestal opbouwarmaturen, die gebruikers kunnen plaatsen waar en wanneer ze maar willen. Wie de inbouwarmaturen van Kreon in huis wil halen, kan maar beter wat vroeger en dieper over zijn interieurproject nadenken.

Oprichter van Kreon is huidig art director en architect Jan van Lierde (46), die in 1983 met een winkel begon. Als architect vond hij moeilijk geschikte verlichting. Met de budgetten van klanten schuimde hij beurzen af, op zoek naar bruikbaar materiaal. In 1986 had hij er genoeg van: “Ik vond dat ik ook via eigen ontwerpen creativiteit kon inbouwen. Kreon slorpte van dan af zo veel tijd op dat ik mijn activiteiten als architect opzijschoof.”

Kreon groeide tot het Mekka van de designverlichting uit. Het werkte de verlichting uit voor de beroemde opera van Sydney, het Jewish Museum in Berlijn en de Reebok Concept Shop in Singapore. 80% van de omzet komt echter uit Italië, België, Duitsland, Nederland en Oostenrijk. General manager Dirk Bruyninckx (47) vindt het flatterend dat Italië hun grootste exportland is: “Italië is immers de bakermat van het design.”

In 1999 haalde Kreon met zijn 40 werknemers een omzet van 420 miljoen frank en een brutowinst van 13 miljoen. Voor 2000 wordt naar een omzet van 520 miljoen gestreefd; de winst wordt op 25 miljoen geschat. In juli van dit jaar werden de aandelen overgenomen door Jos Vaessen van Vasco en Limeparts.

De productontwikkeling, administratie en ‘sales & marketing’ zijn in Antwerpen gevestigd. De productie ligt grotendeels bij het zusterbedrijf Vektron in Opglabbeek. Daar staan een twintigtal werknemers, onder wie 13 arbeiders, voor de productie van Kreon in. Kreon werkt ook met producenten in het buitenland. Samen haalden Kreon en Vektron in 1999 een omzet van 580 miljoen frank. Voor 2000 moet dat 800 miljoen worden.

Met zo’n reputatie is navolging wellicht onvermijdelijk? “Een jaar nadat wij een product lanceren, komt de concurrentie met een kopie aandragen,” zegt Van Lierde. “Maar ons originele imago blijft architecten aantrekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content