De camera-arm der wet
De ontwikkeling duurde anderhalf jaar. Nu is de start-up Solidbot klaar voor de grootschalige productie van zijn veiligheidstrailer met sensoren en een hydraulische arm voor permanente videobewaking.
De politie was een van de eerste klanten van het jonge bedrijf, opgericht in april 2014. Op de herdenking van de Eerste Wereldoorlog deze zomer in Luik schakelde de arm der wet twee Solidbots in bij de grootschalige bewaking van verschillende Europese staatshoofden. “We werden gevraagd ‘s morgens om vijf uur ter plaatse te zijn voor het evenement dat om elf uur begon”, vertelt Daniël Van Doveren (33), CEO van de vanuit Sint-Genesius-Rode opererende start-up voor mobiele camerabewaking. “De politie was terecht nerveus met die nieuwe technologie, maar voor zes uur waren beide toestellen op verschillende locaties geïnstalleerd en bedienbaar vanuit het crisiscentrum.”
De robuuste trailer is het resultaat van de samenwerking tussen de twee bedrijven van de managers van Solidbot. Digital IP Solutions levert al meer dan tien jaar veiligheidsoplossingen voor bedrijven en openbare instellingen. BigBentoBox is een softwarebedrijf gespecialiseerd in e-commerce en het opslaan van grote databanken, waaronder videobeelden in de veiligheidssector.
Bewaking zonder stroom
Het idee voor de Solidbot ontstond tijdens een marktonderzoek in Texas. Daar werden veel bedrijven in de olie- en gassector geconfronteerd met een gebrek aan adequate oplossingen voor de beveiliging van afgelegen olieputten. “Door de enorme afstanden kon er hooguit één keer per week een veiligheidsagent passeren”, zegt medeoprichter en CFO Bruno Bevernage. “Toch werd er geregeld duur materieel gestolen. Er was behoefte aan constante, autonome videobewaking in een gebied zonder stroom.”
Het team werkte achttien maanden aan een oplossing, met onder meer een benzinetank voor één maand autonomie. Er werd inmiddels een tiental Solidbots geproduceerd. Half november staat de productievestiging in het Waalse Mariembourg, tegen de Franse grens in de provincie Namen, klaar om voor het einde van het jaar honderd Solidbots af te werken. De afwerking is op maat: van het soort camera over de kleur tot de waarschuwingen die de klant ontvangt.
Solidbot mikt op de olie- en gassector, de politie, de bouw en evenementen. Daniël van Doveren: “Wij verkopen al onze trailers, maar verschillende van onze klanten verhuren de toestellen. Zo werken we voor de politiesamenwerkingen bijvoorbeeld met één vaste partner.” Omdat het bedrijf alle technologie — inclusief elektronica en software — in handen heeft, kan het snel inspelen op mogelijkheden van het internet der dingen. “We controleren alles, van perimeterdetectie, videoanalyse, geolokalisatie tot eventuele sabotage, vochtigheid, enzovoort. Met die meldingen kunnen we sneller reageren op de detectie.”
Het kapitaal van Solidbot is verdeeld onder vijf aandeelhouders, onder wie Daniël Van Doveren en Bruno Bevernage. Ondanks een kapitaalintensieve ontwikkelingsfase, is het bedrijf niet meteen op zoek naar investeerders. “We kunnen op eigen krachten verder”, zegt de Kortrijkzaan Bruno Bevernage. “Met Digital en BigBentoBox zijn we ook niet van niets begonnen, maar in de toekomst sluiten we niets uit.”
Het internet der dingen
Elke Solidbot die in Mariembourg van de band rolt, maakt deel uit van het internet der dingen. Dit wereldwijde netwerk bestaat momenteel uit zo’n tien miljard met elkaar verbonden apparaten die gegevens uitwisselen via de cloud (het netwerk van computers). Naast klassieke, met internet verbonden toestellen zoals smartphones, tablets of computers, komen daar nu ook een groot aantal huiselijke apparaten bij als koelkasten, wekkers, thermostaten en dus ook veiligheidscamera’s. Hoewel het internet nu al een tijdje bestaat, begint het internet der dingen pas nu op kruissnelheid te komen. Volgens Harmke De Groot van het Eindhovense Holst Centre, een dochter van het elektronica-onderzoekscentrum imec, zijn daar een aantal verklaringen voor: “De jongste jaren hebben enkele hardwareontwikkelingen de zaken in een stroomversnelling gebracht. De sensoren zijn kleiner geworden, de draadloze en mobiele infrastructuur is verbeterd en nieuwe dataminingtechnieken maken een betere analyse mogelijk van de gegevensstroom . Enkel de batterijen evolueren niet mee.”
De netwerktechnologiereus Cisco schat het aantal aangesloten toestellen tegen 2020 al op 50 miljard. De schat aan informatie die deze toestellen opleveren, moet ons leven makkelijker maken. Zo gaat in de toekomst de wekker vroeger af bij ernstige hinder op het woon-werktraject. Ook de verwarming slaat vroeger aan en u kunt nog op tijd een kop koffie meegraaien. Ook de Solidbot levert zijn bijdrage aan het internet der dingen: als de draadloze sensordetectoren beweging waarnemen op een bouwwerf waar een Solidbot staat, vertrekt een signaal dat er bezoek is op de werf. Via de videobeelden kun je dan nagaan of er al dan niet politieversterking nodig is.
SIMON VAN DORPE
“We kunnen op eigen krachten verder”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier