De buurlanden: meer internet voor minder geld
België ligt aan de basis van ADSL en bijna nergens anders zijn er zoveel gezinnen met een breedbandaansluiting. Prima, maar in de buurlanden krijgen de abonnees wel véél meer internet voor beduidend minder geld.
Vooral in Nederland woedt een opbod tussen internetproviders. Vanaf juli pakt TweakDSL zelfs uit met een abonnement dat het onderste uit de kan haalt van wat momenteel technisch mogelijk is. Dat betekent surfen met een snelheid van 24 megabit en zelf gegevens kunnen versturen met 1 megabit per seconde: respectievelijk zes en vijf keer sneller dan een standaard ADSL Go van Belgacom die per maand evenveel kost. Vergeten we even dat TweakDSL ook gratis telefoongesprekken naar alle vaste nummers in Nederland aanbiedt.
Bij Versatel kan men in Nederland rekenen op snelheden van 20 megabit voor dezelfde 39,95 euro per maand. En wie zijn internetmodem aan de televisie aansluit, kan een jaar lang kijken naar alle voetbalwedstrijden uit de eredivisie. In België geraakt Versatel niet verder dan aansluitingen van 1 megabit voor 30 euro per maand.
Spotgoedkoop
Het bundelen van een internetaansluiting met gratis telefoongesprekken of tv-uitzendingen kreeg de hippe naam Triple Play. In Frankrijk biedt Free al een spotgoedkope internetverbinding met gratis telefonie en een pakket televisiezenders aan. Klanten kunnen surfen met 20 megabit, ongelimiteerd bellen naar elke vaste lijn in Frankrijk en kijken naar bijna 80 regionale, nationale en internationale televisiekanalen voor 29,99 euro per maand. Telefoneren en televisiekijken gebeurt via de klassieke toestellen.
Jaloers? Er schuilen ook adders onder het gras. Zo zijn de snelste formules vaak alleen in de grotere steden beschikbaar, omdat de aanbieders gebruikmaken van eigen apparatuur in de telefooncentrale. Ze gaan niet via het netwerk van KPN of France Télécom. Alternatieve operatoren zullen echter alleen dáár neerstrijken, waar er snel veel klanten aangetrokken kunnen worden.
Meer problemen
Een test: we voerden bij Versatel het adres van een kennis in de buurt van Breda in. Resultaat: de snelst mogelijke verbinding klokt momenteel af op 2 megabit en kost net geen 30 euro per maand. Free biedt zijn diensten in principe wel overal aan. Maar enkel waar de operator eigen apparatuur plaatste, kan men surfen met volle snelheid én televisiekijken. Gratis telefoneren kan overal.
Ondertussen klagen abonnees van Free wel over storingen bij het tv-kijken en onderbroken telefoongesprekken. De provider antwoordt laconiek dat men eigenlijk alleen internet aanbiedt, de andere diensten zijn nu eenmaal gratis. Ander pikant detail: wie telefoneert via ADSL, blijkt niet altijd even vlot bereikbaar, want sommige gsm-operatoren laten geen gesprekken naar Free-klanten toe.
Ook de prijzen zijn niet altijd even doorzichtig: zo klagen abonnees van Wanadoo in Frankrijk dat er bovenop hun abonnementsgeld 3 euro per maand aangerekend wordt voor de huur van een modem. Het toestel kopen is niet mogelijk. Concurrent Cegetel verhoogt na het eerste jaar zijn tarieven met 5 euro per maand. Ook TweakDSL in Nederland geeft aan dat zijn snelste abonnement het eerste jaar “uitzonderlijk slechts 39,95 euro per maand” kost.
Nederlandse en Franse internetters kunnen wel vrank en vrij surfen zonder te moeten letten op de hoeveelheid gegevens, terwijl een provider als Telenet er streng op toekijkt dat u per 30 dagen niet meer dan 10 gigabyte binnenhaalt en/of verstuurt. Dat wordt steeds lastiger nu we bijvoorbeeld de mogelijkheden van digitale fotografie ontdekt hebben. Alternatieve aanbieders als EDPnet of RealDSL stellen wel ongelimiteerde abonnementen voor, maar dan duurder. Barst de concurrentie hier dan niet los?
Raphael Cockx
Supersnelle abonnementen zijn niet overal beschikbaar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier