De Britse vloek

TOMMY FLEETWOOD Een speler van de nieuwe generatie aan de top van de golfsport. © BI

Het is een poos geleden dat de Britse Open nog eens werd gewonnen door een Engelse speler. Dat gebeurde het laatst in 1992, toen Nick Faldo de beste was op het parcours van Muirfield. Heel wat Engelse spelers koesteren de ambitie straks het tij te keren, van 20 tot 23 juli op het parcours van de Royal Birkdale. Het gaat goed met de Engelse golfsport. Niet minder dan zeven spelers staan in de top vijftig van de wereld. “Binnenkort heb ik een opvolger”, zegt Nick Faldo dan ook hardop.

Die opvolger kan weleens Tommy Fleetwood zijn. De winnaar van de recente Franse Open voert het klassement van de Race to Dubai aan en speelde nooit beter dan vandaag. Dit jaar won hij ook al in Abu Dhabi, en hij werd tweede in het WGC Mexico en de Shenzhen International. In de US Open finishte hij op een uitstekende vierde plaats.

Fleetwood, die er met zijn lange haar uitziet als een rockster, is nog maar 26 jaar. Samen met spelers als Jordan Spieth, Rickie Fowler, Jon Rahm, Justin Thomas en onze landgenoot Thomas Pieters vormt hij de nieuwe generatie aan de top van de golfsport. Hij is technisch zeer compleet, speelt krachtig en foutloos. Op het parcours van de Royal Birkdale, amper een uurtje rijden van waar hij woont, moet hij zijn natuurlijke kwaliteiten optimaal kunnen benutten. “Het zal raar aanvoelen niet in een hotel te verblijven en al mijn vrienden langs de fairways te zien staan”, zegt hij.

Fleetwood wordt bij de favorieten gerekend. Hij is er zich van bewust dat hij onder grote druk zal spelen. Maar daar is hij helemaal klaar voor. “De British is een monument”, weet hij. “Iedereen droomt ervan ooit dat toernooi te winnen. De stress zal dan ook een factor zijn. Maar golfen is in de eerste plaats een kwestie van zelfvertrouwen. Als de swing van bij de eerste afslag goed zit, dan is alles mogelijk.”

De Royal Birkdale werd aangelegd in 1889. Het is een legendarische links die al negen keer de Britse Open mocht organiseren. Op de erelijst staan namen als Arnold Palmer, Lee Trevino en Tom Watson. Meestal speelt het weer er een belangrijke rol. Zo kan de wind een probleem zijn, vooral als het terrein er droog bij ligt. Maar daar deinst Fleetwood als jongen van de streek niet voor terug. En hij is niet de enige Engelse speler die klaar is om de vloek te overwinnen. Ook Justin Rose, Paul Casey, Matthew Fitzpatrick, Ross Fisher en Lee Westwood voelen zich in staat om Nick Faldo op te volgen.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content