De Britse kamelendokter
Voor de Brit Edwin Moses (54), voorzitter en CEO van het Gentse biofarmaceutische bedrijf Ablynx, was het afgelopen jaar erg belangrijk. Sinds een jaar noteert het immers op de Brusselse beurs Euronext. Ablynx wordt dus nauw in de gaten gehouden door het wereldje van de beleggers en analisten. Het bedrijf legt zich toe op het onderzoek naar en de ontwikkeling van nanobodies. Dat zijn zeer kleine innovatieve therapeutische eiwitten die het kenmerk hebben zeer stabiel te zijn. Van nature komen ze alleen voor bij ‘kameel-achtigen’ als lama’s en kamelen. Ablynx werkt voor zijn onderzoek samen met bedrijven als Boehringer Ingelheim, Merck Serono, Novartis en Wyeth. Het richt zich daarbij op ziekten als kanker, reumatoïde artritis, trombose en de ziekte van Alzheimer. In oorsprong is het bedrijf een spin-off van de VUB.
Edwin Moses behaalde in 1979 zijn doctoraat in de biochemie aan de Sheffield University en daarna nog een postgraduaat in het Duitse Regensburg in 1981. Nadien ging hij aan de slag bij het Britse Amersham en bij Cambridge Enzymetix. Hij was tot 1993 operationeel directeur van het Italiaanse Raggio-Italgene.
Een mijlpaal voor hem was zijn rol als CEO van de Britse universitaire start-up Oxford Asymmetry. Hij bestuurde het bedrijf van 1993 tot de verkoop in 2000 aan het Duitse Ibotec. Oxford Asymmetry verleende speciale diensten aan de farmaceutische nijverheid en de bio-industrie. “Dat was een succes. De onderneming kon met een zeer grote meerwaarde voor de aandeelhouders verkocht worden.” Door de verkoop kwam Moses ook terecht in de beheerraad van Ibotec en werd hij een gewilde onafhankelijk bestuurder in een serie Europese bedrijven. Zo kwam hij ook bij Ablynx, waar hij in 2004 voorzitter werd.
Edwin Moses: “De relatie met de mensen van Ablynx was zeer goed en bovendien kwam mijn ervaring met Oxford Asymmetry hun goed van pas. Ook dit was een universitaire start-up die succesvol was en naar de beurs wou gaan. Dat men mij vroeg om dit als CEO voor te bereiden en te doen slagen was dus ergens logisch. Voor mij was dit wel een erg mooie opportuniteit.”
De crisis is geen probleem dankzij de stevige financiële situatie van Ablynx: “We hebben meer dan 100 miljoen euro reserves, genoeg voor zeker drie jaar. Bovendien financieren wij ons nu deels via samenwerkingsverbanden met firma’s als Novartis en Wyeth. Die betalen ons onderzoek mee. En tegen 2012 zullen onze eerste commercieel bruikbare medicijnen er staan.”
Edwin Moses (54)
Is: CEO en voorzitter
van Ablynx NV
Vrije tijd: paardenrennen,
als toeschouwer en
mede-eigenaar, boeken en film
WVD
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier