De blaffende baggeraar

Gery De Cloedt kan het bloed van andere baggeraars wel drinken. Ook daarom vertraagde hij lange tijd het baggercontract voor de verdieping van de Schelde. En hoewel zijn vader baggerbedrijf Decloedt ooit aan DEME verkocht, gaat hij nu met zijn eigen Group De Cloedt opnieuw de concurrentie aan.

Vorige week maakte Gery De Cloedt bekend dat zijn gelijknamige baggerbedrijf meedingt naar het baggercontract van het Deurganckdok. “Als er ooit een openbare aanbesteding komt, dan ben ik tien keer goedkoper”, provoceerde hij in De Tijd. Daarmee komt De Cloedt in aanvaring met de combinatie DEME-Jan De Nul, die dit contract voor haar rekening neemt. Beide waren onbereikbaar voor commentaar.

Eddy Bruyninckx van het Antwerpse havenbedrijf juicht meer concurrentie toe. “Lagere prijzen hebben tot gevolg dat die havenkredieten dan gebruikt kunnen worden voor andere projecten”, zegt hij. “Gery De Cloedt is met zijn ervaring de juiste man op de juiste plaats om die concurrentie aan te wakkeren. Hoe ik hem het best beschrijf? Bestaat er nog een sterkere term dan flamboyant?”

Een West-Vlaamse dynastie

Het baggerbedrijf Decloedt werd 135 jaar geleden opgericht. Gery De Cloedt vertegenwoordigt de vijfde generatie van de baggerfamilie, wier fortuin geschat wordt op 100 miljoen euro. Zijn vader Jean-Jacques De Cloedt pendelde lang tussen een aantal baggergroepen om er zijn familiebedrijf onder te brengen. Oorspronkelijk participeerde hij in Dredging International en was hij zelfs bestuurder bij de bouwgroep CFE, die in de baggeraar participeerde. In 1989 werden de banden met Dredging verbroken. In 1991 fuseerden Dredging International en Decloedt echter om DEME te vormen. De familie De Cloedt behield 18 procent in deze groep, terwijl CFE en Ackermans & van Haaren (AvH) elk 39 procent behielden. Toen AvH DEME en zijn bouwbedrijf Van Laere wou fuseren met de Nederlandse bouw- en baggergroep HBG, om zo wereldleider te worden, zocht hij heil bij Boskalis. De ondertussen legendarische baggeroorlog leidde uiteindelijk tot een duur vergelijk. De familie De Cloedt werd uitgekocht voor 80 miljoen euro.

Vader De Cloedt werd in 1998 geridderd wegens zijn verdiensten in de vzw Koninklijk Werk Ibis. Deze vereniging biedt onderwijs aan minder gegoede jongeren in Oostende. Ook Gery De Cloedt is in deze vzw actief. “Een echte ondernemer”, zo beschrijft reder Willy Versluys hem. “Hij wil vooruit zonder zich te bekommeren om de onmiddellijke praktische beslommeringen. Die lost hij later op.” Ondanks het feit dat hij in Brussel woont, ontkent hij zijn West-Vlaamse roots niet. “Af en toe klinkt er een sappig Oostendse bon mot in zijn uitleg”, aldus Versluys. “Het Oostends is dan ook zijn tweede taal, na het Frans.”

Terriër in maatpak

De 41-jarige ingenieur Gery De Cloedt bouwde vanaf 2000 Group De Cloedt uit op basis van de bedrijven die niet opgingen in DEME, terwijl zijn broer Jean – met wie de banden zijn verbroken – zich toelegde op vastgoedpromotie. Group De Cloedt werd de voorbije jaren een belangrijke speler in de productie en verkoop van granulaten (zand en kalksteen, bijvoorbeeld). De groep heeft ook een poot in Nederland (Granumix), Denemarken (Thyboron Nordso Ral) en Frankrijk (CFG). Daarnaast is ze ook actief in de betonsector met bedrijven als Tanghe, C & CB en Devamix. Group De Cloedt heeft ook een milieutak (BSV in Harelbeke en Bioterra in Opglabbeek), die zich bezighoudt met de bodemsanering en -verwerking. Wereldwijd boekt de groep met bijna 400 medewerkers 130 miljoen euro omzet.

In 2007 werden voor het eerst in 17 jaar baggeractiviteiten gestart in Oostende. Group De Cloedt dook een kwart onder de prijs van concurrent DEME voor zandophoping voor het strand. Vorig jaar verkreeg de groep van het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid een contract voor het ruimen van olie bij grote olierampen in de Noordzee. Het bestudeert een investering in een sleephopper.

Kortom: baggeraar De Cloedt heeft de intentie de luis in de pels te worden van de grote baggerbedrijven. Gery De Cloedt vertikt het om het bedrijf van naam te veranderen, hoewel DEME nog steeds actief is met Baggerwerken Decloedt.

Gery De Cloedt is in zijn vrije tijd een polospeler. Zijn 40 paarden grazen op de Hedwigepolder. De familie kocht dit stuk grond van meer dan 300 hectare na de Eerste Wereldoorlog uit een openbare verkoop (na een onteigening van de oorspronkelijke familie Arenberg). Het was een favoriet jachtterrein van Leopold II.

Den Haag bood tevergeefs geld omdat het terrein ontpolderd moest worden in het kader van de werken van de Scheldeverdieping. De “terriër in een maatkostuum”, zoals de Nederlandse pers hem noemde, weigerde en startte een juridische strijd tegen de ontpoldering. Bruyninckx: “Dat heeft de verdieping veel vertraagd. Zijn drijfveer: hij gunt andere baggeraars de uitdieping van de Schelde niet. Hij kan hun bloed wel drinken.”

Door Hans brockmans, illustratie Daan rosseels

Hij ontkent zijn West-Vlaamse roots niet. Het Oostends is dan ook zijn tweede taal, na het Frans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content