De Beukelaar wil meer Vrije Pers

Luc Huysmans senior writer bij Trends

Groep De Beukelaar zocht en vond kapitaal om de volledige eigendom van De Vrije Pers te krijgen.

De beursgenoteerde mediaholding Groep De Beukelaar – vanaf juni Think! Media – wil medeaandeelhouder Wim Schamp (8%) uitkopen uit uitgeverij De Vrije Pers ( P-Magazine, Ché, Lola en andere magazines). Het 30%-belang in Falcom, dat LCD-infoschermen voor het openbaar vervoer levert, wil de holding opvoeren tot een meerderheid.

De groep haalde daarom een kleine 95 miljoen frank op via een achtergestelde converteerbare obligatielening. Die obligaties kunnen na één jaar worden omgezet in aandelen – voor 5600 frank per stuk, zowat 2420 frank meer dan de huidige koers. Het is de bedoeling dat dat gebeurt voor de vervaldatum (9 april 2004), wat een winstverwatering van maximaal 6,43% voor de bestaande aandeelhouders meebrengt.

Geen bekende business angels of risicokapitaalverschaffers onder de inschrijvers, geeft secretaris-generaal Frank Van Damme van Groep De Beukelaar toe. “We wilden de operatie snel afronden, en gebruikten ons netwerk van mensen die eerder al interesse lieten blijken.”

De belangrijkste intekenaar op de obligatielening is Falcon Fund (50 miljoen frank). Dat investeringsvehikel werd in oktober vorig jaar opgericht door Koen Perdu en Luc Loose. Loose was tot de zomer van vorig jaar bestuurder bij onder meer TrustCapital Partners en Westfin. Falcon Fund heeft 1 miljard klaar voor vijftien tot twintig participaties.

Daarnaast tekent ook Herman Van Riet in voor 25 miljoen, via Varinvest. Van Riet, afkomstig uit de textielwereld, participeert ook al voor 12% in vastgoedpoot DB Invest van De Beukelaar.

Ten slotte is er Advisam, voluit Advise and Management (20 miljoen), het investeringsvehikel van Guy Warlop, destijds topman van de Zaventemse luchthavenuitbater BATC (tot eind 1992) en bestuurder bij Reynaers Aluminium (tot 1997) en Franki (tot 1998). De Beukelaar kan volgens zijn statuten nog eens 132 miljoen kapitaal ophalen voor maart 2002. Dat mag volgens Van Damme ook met “een redelijke zekerheid” worden verwacht. De groep wil via Falcom publiciteitsconcepten lanceren voor het openbaar vervoer in Nederland.

Luc Huysmans

Partner Content