De beste vrouwen aan de afslag

LAURA GONZALEZ ESCALLON Alweer present op de laatste major van het jaar. © BI

De beste speelsters van de wereld komen deze week aan de afslag van het Evian Championship, het vijfde toernooi van de Grand Slam voor vrouwen. Het evenement werd voor het eerst georganiseerd in 1994, op initiatief van Antoine Riboud, de topman van Danone. Vandaag is het een van de belangrijkste toernooien van het seizoen. Zo krijgt deze 24ste editie 3,65 miljoen euro prijzengeld. In het vrouwencircuit doet alleen de US Open beter. “Het is altijd de bedoeling geweest met dit toernooi bij te dragen aan de promotie en de ontwikkeling van het vrouwengolf”, zegt Franck Riboud, die zoon van Antoine Riboud, die zijn vader is opgevolgd.

Het deelnemersveld ziet er opnieuw indrukwekkend uit. Met uitzondering van de Amerikaanse Michelle Wie, die herstelt van een blindedarmoperatie, komen alle topspeelsters aan de afslag. In de eerste vier majors ging de overwinning dit seizoen telkens naar een andere speelster. De Amerikaanse Daniele Kang won het KPMG Championship, waarna de Zuid-Koreaanse vrouwen de macht naar zich toe trokken: So Yeon Ryu won de ANA Inspiration, Sung Hyun Park de US Open en Kyung Kim de British Open.

Het Evian Championship bekroont ook de beste speelster van het jaar. Speciaal daarvoor is er de Rolex Annika Major Award. Michelle Wie sleepte die in 2014 in de wacht, Inbee Park in 2015 en Lydia Ko in 2016.

Net zoals in het mannencircuit was het algemene niveau bij de vrouwen nog nooit zo hoog als vandaag. De Aziatische speelsters domineren de wereldranking met acht speelsters in de top tien, maar de Amerikaanse Lexi Thompson (22 jaar) en de Canadese Brooke Henderson (19 jaar) zijn klaar om die hiërarchie serieus te verstoren. De Europese vrouwen, die onlangs in de Solheim Cup werden geklopt door hun Amerikaanse collega’s, zijn een beetje teruggevallen. De Zweedse Anna Nordqvist is de enige Europese speelster in de top twintig van de wereld.

Ons land wordt vertegenwoordigd door Laura Gonzalez Escallon, die voor het tweede jaar op rij een deelname voor de laatste major van het jaar heeft kunnen afdwingen. De Belgische van Colombiaanse afkomst is 26 en lid van de Royal Waterloo. In de internationale hiërarchie blijft ze klimmen dankzij haar puike prestaties in de LPGA Tour. Dat hoopt ze straks in Evian te kunnen bevestigen.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content