De beste restaurants van België

15.356 Belgische topmanagers werd gevraagd naar hun favoriete eethuis, hun voorkeurskeuken, hun lievelingswijnen… Het resultaat: de enige echte objectieve Trends-Top-Restaurantgids.

Restaurantgidsen: er zijn er genoeg en de ene is al meer geloofwaardig dan de ander. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: Michelin, GaultMillau, Knack Restaurantgids enzovoort weerspiegelen altijd de persoonlijke voorkeur van de samenstellers. Trends draaide, samen met ons Franstalige zusterblad Trends-Tendances, de rollen om en vroeg aan Belgische managers om zelf voor restaurantinspecteur te spelen en naar hartenlust te quoteren. Via e-mail verstuurden wij 15.356 enquêteformuleren naar hooggeplaatste kaderleden (10.995 Nederlandstaligen en 4361 Franstaligen).

In aanmerking kwamen de volgende bedrijfsfuncties uit de Trends Top 30.000: voorzitter van de raad van bestuur, gedelegeerd bestuurder, voorzitter of lid van het directiecomité, algemeen directeur, zaakvoerder, commercieel directeur, directeur financiën en directeur marketing. Maar liefst 1054 (zo’n 7 %) van de managers nam de moeite om op onze vragen te antwoorden en hun persoonlijke favorieten uit tien voorgestelde restaurantcategorieën toe te vertrouwen. Ter vergelijking: in 2005, bij de eerste editie van deze grootschalige enquête, verstuurden we 14.000 vragenlijsten. Toen namen 1377 (bijna 10 %) van de gecontacteerde bedrijfsleiders de moeite om te antwoorden. Linda Scheerlinck van Roularta Research verwerkte de enquêteresultaten en kwam met bijzonder interessante resultaten naar buiten. De Trends-Top-Restaurantgids is de enige gids die een uiterst scherp beeld geeft van de restaurantbeleving van onze managers.

Resultaten

De Trends-Top-Restaurantgids is samengesteld uit tien categorieën: beste gastronomisch restaurant, beste jong aanstormend talent, beste brasserie, meest inventieve restaurant, beste Italiaans restaurant, eethuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding, beste uitheemse restaurant, beste visrestaurant, beste wijnrestaurant en beste zakenrestaurant.

Om de managers en bedrijfsleiders op weg te helpen, stelden de restaurantjournalisten Pieter van Doveren (Trends) en Serge Tonneau (Tendances) tien aangeeflijsten samen. Daarbij werd gestreefd naar een evenredige verdeling tussen Vlaamse en Waalse restaurants. De kaderleden werd gevraagd om telkens één voorkeursrestaurant uit die aangeeflijsten te selecteren. Hun keuze mochten zij vervolgens aanvullen met maximaal twee voorkeursrestaurants die niet in de aangeeflijsten voorkwamen (de zogenaamde ‘open’ of ‘vrije keuze’). De resultaten vindt u hierna.

Pieter van Doveren Met medewerking van Serge Tonneau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content