De beste dissident

DUSTIN JOHNSON Ontving een startpremie van 150 miljoen dollar om te kiezen voor de LIV. © via Getty Images

Dustin Johnson is de eerste laureaat van het individuele kampioenschap van de LIV Golf Series Invitational, het dissidente circuit dat rijkelijk wordt gefinancierd door een Saudisch staatsfonds. In de eerste zeven toernooien finishte hij zes keer in de top tien. Het volstond om zijn naam op de erelijst van het controversiële kampioenschap te zetten. Johnson was een van de eerste spelers die zich lieten verleiden door de petrodollars. Hij kreeg een startpremie van 150 miljoen dollar om het Amerikaanse circuit in te ruilen voor de LIV. “Ons eerste seizoen had geen betere epiloog kunnen krijgen”, zei Greg Norman, de Australische baas van het nieuwe kampioenschap. “Dustin is een van de grootste spelers van het moment.”

Het neemt niet weg dat het eerste seizoen van de LIV Invitational geen sportief succes was. Het concept, met toernooien gespeeld over drie rondes (54 holes), zonder cut en in shotgunformat, is origineel en minder tijdrovend dan de traditionele competities over 72 holes in vier dagen. Maar voor veel golfliefhebbers is het veeleer een exhibitie dan een echt toernooi.

De vraag die de golfwereld zich stelt, is hoe het nu verder moet. De spanning en de conflicten sinds de geboorte van het nieuwe circuit zijn er nog altijd. Zenuwoorlog, verhitte persberichten, dreigementen of explosieve verklaringen: er gaat geen week voorbij zonder een nieuwe ontwikkeling. De topspelers die gezwicht zijn voor het Saudische geld, mogen nog altijd niet deelnemen aan toernooien van de Amerikaanse PGA Tour en de Europese DP World Tour. Ze kunnen ook niet worden geselecteerd voor de Ryder Cup en pakken geen punten voor de wereldranglijst.

Op dit moment is het nog lang niet zeker of er een compromis uit de bus komt. De krachtmeting tussen de betrokken partijen is nog lang niet voorbij. Sommige LIV-spelers zijn naar de rechter gestapt om recht op deelname aan toernooien van alle circuits af te dwingen. Bovendien snappen ze niet waarom het Saudische circuit niet meetelt voor de wereldranglijst.

Financieel hebben de spelers van de LIV Invitational veel minder reden tot klagen. In elk toernooi wordt 20 miljoen dollar verdeeld. De Spanjaard Eugenio Chacarra, amper 22 jaar en rechtstreeks van de Amerikaanse universiteit naar het dissidente circuit overgestapt, won het eerste toernooi in Bangkok en verdiende daarmee 4 miljoen dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content