De beste beleggingsfondsen van 2009
Februari is als het ware de maand van de prijsuitreikingen: de Oscars, de Césars, de Citrons (de slechtste consumptieproducten die in het afgelopen jaar op de markt zijn gebracht – nee, dit is geen grap, dit klassement bestaat echt!)… en ook de bedrijfswereld ontsnapt er niet aan. Editie 2009 van de Cash Awards biedt alvast enkele verrassingen van formaat!
Goed nieuws: de meeste laureaten en genomineerden hebben in 2009 een tweecijferige of zelfs driecijferige performance neergezet! Dat was in 2008 nog heel anders. Toen hadden de meest verdienstelijke beheerders hun verliezen in het beste geval weten te beperken en waren er maar heel weinig categorieën in de fondsenmarkt die het jaar in het groen hadden kunnen afsluiten. Aangezien 2009 volledig in het teken stond van het herstel van de markten, heeft Cash ervoor gekozen om de fondsen uitsluitend te evalueren op basis van hun prestatie en om de beheerders te selecteren die het meeste profijt hebben kunnen halen uit de wederopstanding van de beurs. Voor het opstellen van ons klassement hebben we ons gebaseerd op de performancegegevens van het toonaangevende ratingbureau Morningstar. De opgenomen fondsen zijn beschikbaar voor particulieren in België via het klassieke bancaire distributienetwerk, onlinemakelaars en/of private bankers.
Een verschil tegenover 2008 is dat dit jaar de categorie ‘Meest innovatieve fonds’ uit het klassement is weggelaten: de beheermaatschappijen hebben zich vorig jaar hoofdzakelijk beperkt tot de lancering van klassieke fondsen van het defensieve type (obligaties, largecapaandelen, enzovoort) in reactie op de ‘redden wat te redden valt’-houding van particuliere beleggers. Volgens diverse ge-ruchten over nakende lanceringen zullen de beheermaatschappijen in 2010 opnieuw innovatiever uit de hoek komen.
Het thema opkomende landen, dat bij de laureaten van 2008 vrijwel volledig afwezig was, maakt een geslaagde comeback en domineert de categorieën beste aandelenfondsen op één, drie, vijf en tien jaar. We kunnen echter niet genoeg herhalen dat beleggen in dit thema alleen aangewezen is als uw beleggingshorizon voldoende lang is. Verrassend in deze categorie van aandelenfondsen gewijd aan verre oorden is dat – tegen alle verwachtingen in – niet China de hoofdprijs wegkaapt, maar Latijns-Amerika en Indonesië. In de sectorfondsen zijn het de grondstoffen en vooral goud die het best hebben gepresteerd. Ook dit thema – een van de favorieten van Cash – is gekoppeld aan de groei in de opkomende landen.
In tegenstelling tot vorig jaar lijkt het erop dat beheerders die aandelen selecteren op basis van de fundamentals van bedrijven het er beter van afgebracht hebben dan beheerders die zweren bij computeralgoritmen (‘kwantitatieve school’). Het debat over de superioriteit van de ene boven de andere methode is nog lang niet beslecht en in afwachting van sluitende bewijzen is het wellicht geen slecht idee om in uw portefeuille een mix van beheerders uit beide scholen op te nemen.
Tot slot geven we nog mee dat onze laureaten verschillende achtergronden hebben: enerzijds vinden we in het klassement grote beheermaatschappijen van Belgische of Amerikaanse origine, zoals Fortis Investments of Janus Capital, maar daarnaast zijn er ook een aantal minder bekende nichespelers die hoge plaatsen wegkapen, zoals de Luxemburgse instellingen Treetop en Cofibol (Placeuro-fonds). Dat laatste won zelfs twee prijzen, net als KBC Asset Management. De meest gelauwerde beheermaatschappij van 2009 is echter JPMorgan Asset Management, dat maar liefst drie prijzen in de wacht kon slepen! De maatschappij bevestigt hiermee haar talent (ze won ook vorig jaar al) op het gebied van het beheer van activa uit opkomende landen. De relatieve diversiteit van de genomineerden en laureaten onderstreept eens te meer hoe belangrijk het is voor beleggers om de beheerders in hun portefeuille te diversifiëren: het is tenslotte onmogelijk voor een beheermaatschappij om in alles uit te blinken! In afwachting van de verjaardagseditie (de tiende) van onze Awards, heeft Cash een best of van interviews samengesteld waarin de laureaten van 2009 ons inzicht geven in hun strategie voor de komende jaren. Veel leesgenot! (C)
Door Béatrice Denis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier