De Belgische bloemenkoning van de paddocks

De Olympische Spelen van Barcelona, het Formule1-circus, het Masterstennis-toernooi van Hannover, Euro 2004… Yves Boschmans schopte het van bloemist om de hoek tot een bloemendecorateur die de grootste sportevenementen ter wereld mag opfleuren.

Yves Boschmans, een geboren en getogen Brusselaar, is de vaste bloemendecorateur van het Formule 1-circus. Met zijn bedrijf Araucaria stond hij ook in voor de bloemendecoratie van de Europese voetbalkampioenschappen van 2000 en 2004. En alles wijst erop dat Araucaria ook het bloemendecor van het Wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland zal mogen verzorgen.

Om maar te zeggen dat Yves Boschmans in zijn vak de absolute top heeft bereikt. En toch is hij de bescheidenheid zelve. Een discreet man, met een bijzonder eenvoudige stijl, sober gekleed. Voor grootspakerige verhalen of ingewikkelde theorieën ben je bij Yves Boschmans aan het verkeerde adres. Als we hem vragen van waar de naam Araucaria komt, antwoordt hij: “Ik wou gewoon een naam die begint met een ‘a’, om vooraan te staan in de Gouden Gids…”

Een mislukte start

Aanvankelijk wou het niet echt vlotten met de carrière van Yves Boschmans. Na zijn tuinbouwstudies begint Boschmans met tuinaanleg, maar hij komt al snel tot de vaststelling dat hij een job wil waarin hij meer van zichzelf kan leggen. Hij laat zich inwijden in de kunst van het bloemschikken en hij vestigt zich als bloemist in Schaarbeek. “Het werd een echte flop,” geeft hij toe. “Niemand snapte waar ik mee bezig was. Ik verpakte mijn boeketten in cellofaan, dat was toen nieuw. Te nieuw voor mijn klanten: ze keken me aan alsof ik van Mars kwam.”

Yves Boschmans geeft echter niet op en opent een nieuwe zaak in Ukkel. Een verstandige beslissing, zo blijkt, want hij krijgt snel positieve reacties. “Ik bouwde er een meer ruimdenkende clientèle op die me de kans gaf mijn horizon te verbreden,” vertelt hij. “Zo werkte ik veel samen met het Hilton-hotel en dat is mijn geluk geweest.” Hij krijgt enige naambekendheid en dat levert hem interessante ontmoetingen op. Zo maakt hij in 1991 kennis met Michel Fransquin, een evenementenarchitect. Samen met Fransquin ontwerpt hij zijn eerste grote project: de Donnay Indoor, een tennistoernooi in Vorst Nationaal.

Al heel vlug volgen de evenementen elkaar op. Zo krijgt hij de opdracht om de vip-ruimten in te richten voor de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Zijn ontwerp krijgt groen licht, waardoor hij voorgoed gelanceerd is in de wereld van de topsportevenementen. De volgende uitdaging is het Masterstennistoernooi in Hannover. “Ik denk dat de toenmalige toeschouwers het zich nog altijd herinneren, want het was een ongelofelijk prestigieus decor,” aldus Yves Boschmans.

In 1997 krijgt zijn carrière een nieuwe wending: hij biedt zijn diensten aan All Sport Management aan, het bedrijf dat de Formule 1-paddocks beheert. Een onmogelijke uitdaging, zo lijkt het, want deze vip-dorpen zijn een heel gesloten wereldje. Na een proefperiode wordt Araucaria evenwel de vaste leverancier voor alle Formule 1-wedstrijden, uitgezonderd die van Brazilië en Australië.

Elk land zijn eigen plant

Vandaag neemt het Belgische succesbedrijf die taak nog altijd op zich, het hele jaar door. Het is er zeven maanden per jaar mee zoet. Er komt dan ook enorm veel bij kijken, want in de paddocks neemt de fine fleur van de industriële en financiële wereld plaats. Elke grote prijs vergt ook een gigantische logistieke organisatie. “Als je een echt bloemendecor wilt ontwerpen, mag je echt niet op een plant meer of minder kijken,” legt Yves Boschmans uit. “Zo moeten voor een ‘kleine’ Grote Prijs zoals die van Monaco twee opleggers boordevol planten geladen worden. Voor Francorchamps zijn dat er maar liefst negen, deels omdat de vip-dorpen verspreid liggen over drie zones.”

Voor alle Europese Grote Prijzen worden de bloemen aangeleverd vanuit België, maar voor de rest van de wereld ligt dat anders. Araucaria heeft magazijnen in Sjanghai, Kuala Lumpur en Montreal. “Voor elke Grote Prijs ontwerp ik decors die passen bij de vegetatie van het land in kwestie,” zegt Boschmans. “Ik werk graag met exotische planten en maak er speciale crea- ties mee.”

Originaliteit is hét handelsmerk van Araucaria. Yves Boschmans: “Wellicht is het mijn geluk geweest dat ik het vak in de praktijk heb geleerd, zonder vooroordelen en zonder mijn stijl te laten dicteren door anderen. Vandaag kunnen we het ons niet veroorloven om onszelf te herhalen. Uiteraard werken we met een vast stramien, maar toch bedenken we telkens nieuwe variaties.”

Michel Verlinden

“Voor elke Grote Prijs ontwerp ik decors die passen bij de vegetatie van het land in kwestie.”

Alles wijst erop dat Araucaria ook het bloemendecor van het Wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland zal mogen verzorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content