‘De baan die ik altijd al graag wilde hebben’

© ILLUSTRATIE JENS CLAESSENS

Jos Donvil, de ex-CEO van BASE en VOO maar ook voetballiefhebber, volgt zijn hart. Hij wordt COO bij voetbalclub Anderlecht, nochtans een concurrent van zijn lievelingsclub Standard Luik. “Na het overlijden van mijn echtgenote kwam alles in een stroomversnelling.”

Na gesprekken met Wouter Vandenhaute, de voorzitter van de raad van bestuur, gaat Jos Donvil aan de slag als operationeel directeur bij Royal Sporting Club Anderlecht. De rolverdeling met CEO Karel Van Eetvelt werd al afgebakend. “Ik wil daar nog niet veel over kwijt. Maar het is duidelijk dat er dingen moeten veranderen”, zegt de nieuwe COO.

Vooral het overlijden van zijn echtgenote in april bewoog hem naar die carrièreswitch. “Dat was heel ingrijpend. Zoiets doet je helemaal anders naar het leven kijken”, zegt hij. “Ik droomde altijd al van een topfunctie in het professionele voetbal, en dat kwam na haar overlijden in een stroomversnelling. Ik heb voldoende bewezen dat ik in grote bedrijven de dingen op punt kan zetten, de organisatie en de processen scherper kan maken en de bedrijfscultuur kan aanwakkeren.”

Recht voor de raap

De Vlaams-Brabander Jos Donvil is niet de bekendste CEO, maar hij bekleedde wel veel topfuncties. Na zijn studie economie aan de KU Leuven werkte hij bijna een kwarteeuw voor Master Foods en Kraft Foods. Bij de maker van onder andere Mars begon hij als verkoper. “Die Amerikaanse producenten van consumentengoederen waren mijn leerschool. Hoe timmer je aan een bedrijfscultuur? Hoe zet je productieprocessen op punt? Hoe voer je de juiste marketingstrategie? Dat heb ik daar geleerd.”

In 2007 ging het richting telecommunicatie. Donvil werd verkoopdirecteur van BASE, en in 2012 werd hij CEO. Van een verre nummer drie werd de telecomoperator een leidende speler. BASE werd ook de hoofdsponsor van voetbalclub Standard Luik. In 2016 legde Telenet 1,3 miljard euro op tafel voor de overname. Donvil had de te dominante marktpositie en de te hoge prijzen van de Mechelse telecomonderneming toen al jaren bestookt. Ook de regelgever toonde zich volgens Donvil te laks, terwijl de overheid telecom als een geldkoe beschouwde.

Want Jos Donvil neemt geen blad voor de mond. Hij is recht voor de raap. Een beetje zoals zijn voetbalstijl – hij speelde jarenlang bij Dilbeek. “Ik was technisch niet zo begaafd. Geen grote dribbelaar. Maar ik was fysiek heel goed, met een groot loopvermogen en ik kon goed lange passen geven. Ook in het zakenleven ben ik een doordrijver. Ik wil dingen veranderen. Ik zal niet terugdeinzen voor moeilijke beslissingen, wat niet betekent dat ik een brutale manager ben.” Een collega-zakenman omschrijft hem als bescheiden. Voorzichtig, geen tafelspringer. Een goede operationele leider, die dicht bij de mensen staat, met een focus op marketing en verkoop.

In beeld bij bpost en Proximus

Toch staat Jos Donvil graag aan het roer. Na de verkoop van BASE aan Telenet hengelde hij openlijk naar de topfunctie bij de Mechelse onderneming. CEO John Porter liet verstaan dat zijn stoel niet vrij zou komen. In september 2016 werd Donvil dan CEO van VOO, het bedrijf dat internet en televisie aanbiedt via de kabel in Franstalig België. VOO werd de nieuwe hoofdsponsor van Standard Luik.

Donvil wilde nog hogerop. Vorig najaar viel zijn naam als mogelijke CEO van bpost en Proximus. Hij greep naast beide functies. Bij bpost was Donvil volgens diverse bronnen de favoriet van François Cornelis, de voorzitter van de raad van bestuur. Donvil is sinds 2017 niet-uitvoerend bestuurder bij bpost, maar die functie bleef hij uitoefenen. Bij VOO was Donvil nog tot in augustus actief. Daarna werd hij even de CFO van de holding boven VOO, de Waalse intercommunale Nethys.

Vanaf donderdag 1 oktober maakt Donvil van zijn hobby zijn beroep. Hij is al de voorzitter van FC Wambeek Ternat. Die club in eerste provinciale promoveerde twee keer in de voorbije vier jaar. Ook zijn vader Roger, een voormalige hoofdinspecteur van de politie in Brussel, was sterk ingebed in het lokale verenigingsleven in Dilbeek, zowel in het voetbal als in de lokale harmonie.

Jos Donvil (61)

Was: CEO van VOO

Wordt: operationeel directeur RSC Anderlecht

Vrije tijd: voetballen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content