De apotheker die van hamburgers houdt

Twaalf maanden geleden werd de Brusselse apotheker en expert in financieel management Nicolas Van Brandt CFO van Quick. Meteen mocht hij alle zeilen bijzetten, toen er plots kopers voor de hamburgerketen opdoken. De interesse leidde uiteindelijk niet tot een overname.

In plaats van zachtjesaan in zijn nieuwe job bij Quick te kunnen groeien, kwam chief financial officer Nicolas Van Brandt onverwacht in een heksenketel terecht. Amper een paar maanden nadat hij in de CFO-stoel had plaatsgenomen, stonden er institutionele investeerders voor de deur, die interesse hadden om de hamburgerketen over te nemen. In ijltempo doorworstelde hij balansen en kasstroomtabellen om aan de potentiële kopers een getrouw beeld van Quick te kunnen schetsen. Tot dan had Van Brandt (35) zijn weekends voor de familie gereserveerd, maar door die uitzonderlijke omstandigheden moest hij dat principe laten vallen. Juli en augustus 2004 waren allesbehalve vakantiemaanden.

Na twee maanden vond CEO Jean-Paul Brayer dat de geïnteresseerden lang genoeg de tijd hadden gekregen om in de potten van Quick te kijken en hij brak de onderhandelingen af. De GIB-groep, die sinds 2002 in handen is van Ackermans & van Haaren en de Nationale Portefeuille Maatschappij van Albert Frère, blijft de referentieaandeelhouder met 57,88 % van de aandelen.

Dat er midden vorig jaar geïnteresseerden opdoken voor de fastfoodketen, was niet meteen een verrassing. Het jaar voordien had Quick met succes een kapitaalverhoging van 66,5 miljoen euro doorgevoerd, waardoor de krakkemikkige balans een facelift onderging. “Vroeger waren wij vragende partij voor extra middelen, maar nu komen de banken uit eigen beweging hun diensten aanbieden,” kan Van Brandt nauwelijks een binnenpretje onderdrukken. De aandeelhouders die inschreven op die kapitaalverhoging hebben hun investering niet beklaagd. Dankzij de goede resultaten ging het aandeel al fors hoger. Bovendien kregen ze vorig jaar al een (symbolisch) dividend.

Sinds twee maanden mag Quick ook pronken met het Next Prime-kwaliteitslabel van Euronext. “Het label was geen doel op zich,” aldus Van Brandt, die afstudeerde als apotheker en die opleiding aanvulde met een Master in Financiën aan de Solvay Business School. “Zodra je aan bepaalde criteria voldoet, maak je automatisch deel uit van het kwaliteitslabel. Bij Quick beschouwen we het als een vorm van waardering voor de kwaliteit van onze rapportering.”

Eén jaar na zijn verhuizing van L’Oréal naar Quick vindt Van Brandt niet dat hij bepaalde zaken heeft onderschat. “Ik had toch al wat internationale ervaring en daarnaast ben ik goed ingelicht door Jean-Paul Brayer en mijn voorganger.” De grootste verrassing was de ambiance binnen de groep. Elke dag stapt hij met een grote glimlach zijn kantoor binnen. Dat hij daardoor minder tijd heeft om zijn golfkwaliteiten aan te scherpen, heeft hij er graag voor over. “Vorig jaar ben ik er niet in geslaagd om mijn handicap te verbeteren, maar hij is toch ook niet slechter geworden,” lacht de sportieve Brusselaar.

D.V.T.

Amper een paar maanden nadat hij in de CFO-stoel had plaatsgenomen, stonden er institutionele investeerders voor de deur om de keten over te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content