DE ALCHEMIST UIT LIMBURG
Totale dienstverlening in de eigen nichemarkt van drukvaten. Dat leidde tot de heropstanding van Decometa.
Zware afvloeiingen in 1992 en een belangrijke investering om het roer resoluut om te gooien. Die stap zette de nv Decometa uit Genk noodgedwongen in 1992, na jaren op een slabakkende metaalmarkt. “Vandaag is de toestand stabiel,” meldt trots gedelegeerd bestuurder Firmin Janssens. “Decometa is een voorbeeld van een lowtech-bedrijf dat ook hightech kan worden. Op voorwaarde dat er zich een productiviteits- en kwaliteitsverbetering voordoet.” In 1992 kromp het aantal werknemers van 124 naar 87. Het gros van de laaggeschoolde werknemers verdween. Decometa investeerde 60 miljoen frank, voornamelijk in een eigen studiebureau voor detail-engineering, uitgerust met een CAD/CAM-systeem. Het bedrijf spitste zich toe op drukvaten, pijpen, meng- en reactiekolommen. “We werken voornamelijk in opdracht van studiebureaus. Die hebben geen tijd en manschappen om detail-engineering uit te werken. Op basis van (werk)parameters berekenen en ontwerpen wij drukvaten en de installatie die erbij te pas komt.”
De eigen streek, Limburg, is goed voor nauwelijks 2% van de verkoop. In België blijft een vijfde van de omzet, die vorig jaar 310 miljoen bedroeg. Maar 80% verdwijnt wereldwijd. Vooral de voedingsoliënindustrie is een belangrijke klant voor Decometa. Aan Extraction De Smet, of het Duitse Lurgie, levert het Genkse bedrijf wereldwijd meng- en reactiekolommen die olijfolie ontgeuren. Ook Janssen Pharmaceutica gebruikt reactiekolommen van Decometa. Andere klanten zijn Fina, Sibelco, Solvay. “We moeten ons aanpassen aan de diverse normen van alle landen. Daarvoor ontwikkelden we een uitgebreid pakket van berekeningsmethodes,” meldt Firmin Janssens. Bij de strenge, want kwaliteitsbewuste oosterbuur haalde Decometa een DIN– en TUV-normering. Steeds gaat het om maatwerk, dat in de 7000 m² grote productiehallen wordt gemaakt. Het nabije Albertkanaal komt bij het vervoer goed van pas. Een vacuümontgasser voor de voedingsnijverheid, goed voor 107 ton gewicht, is tot vandaag het zwaarst gebouwde exemplaar.
De naam Decometa verwijst naar Degiet en Co. Metaalbouw, naar de naam van de stichter van het bedrijf. In 1953 werd Decometa opgericht, Firmin Janssens is vandaag de belangrijkste aandeelhouder van het familiebedrijf. Bij de start werkte de onderneming in onderaanneming voor de mijnen, het herstelde transportsystemen en pijlers voor de schachten. Ook toen ging het om zware, omvangrijke installaties. Maar dat is dan ook de enige overeenkomst met de activiteiten van vandaag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier