De albatros vliegt uit

GOLF NATIONAL Ieder onderdeeltje is een uitdaging voor de spelers. © GF

De Franse Open is een van de toptoernooien op het Europese vasteland. De editie 2018, die deze week wordt gespeeld, heeft zelfs nog wat meer uitstraling. Het evenement wordt georganiseerd op de Golf National, het parcours waar de volgende Ryder Cup wordt gespeeld. Van 28 tot 30 september zijn alle ogen gericht op de Albatros, het legendarische parcours nabij Parijs. Bovendien is de affiche van de Franse Open behoorlijk imposant. Niet alleen de meeste Europese topspelers komen aan de afslag, er zijn ook kleppers uit de Verenigde Staten, onder wie Justin Thomas. Voor de topspelers is de Franse Open de perfecte voorbereiding op de Ryder cup.

De Albatros is een atypische en moeilijke championshipcourse. Het terrein werd in 1990 ontworpen door de Franse architect Hubert Chesneau en zijn Amerikaanse collega Robert von Hagge, op terreinen in Guyancourt, ten zuiden van Parijs, die vroeger eigendom waren van het kasteel van Versailles. Het parcours is opvallend vlak, afgezoomd door kunstmatige duinen en zeer bereikbaar voor de wind. Hoewel het parcours zich een heel eind van de kust bevindt, lijkt het daardoor een beetje op een links, temeer omdat er een dichtgegroeide rough is. Er zijn ook heel wat waterplassen en bunkers die verstandig zijn ingeplant, rondom de heel snelle greens. Iedere onderdeeltje van het terrein is een uitdaging.

De Albatros, die tegelijk heel Brits en heel Amerikaans aanvoelt, is een parcours dat elk foutje afstraft. Om het onder de knie te krijgen zijn lef en beredenering nodig, en een combinatie van agressief en voorzichtig spel. Voor matchplay, de formule die wordt gehanteerd in de Ryder Cup, is de Albatros dan ook het ideale parcours. Vooral de laatste holes zijn verraderlijk. De greens van de 15, 16 en 18 zien eruit als schiereilandjes en verplichten de spelers om grote risico’s te nemen.

Het parcours is de eigendom van de Franse golffederatie. Toen Hubert Chesneau de Albatros tekende, speelde in zijn achterhoofd al het idee dat er grote toernooien zouden langskomen. Hij begon te werken op maagdelijke terreinen, liet ontelbare vrachtwagens aarde aanvoeren en creëerde zo een golfstadion met natuurlijke tribunes die hoog genoeg zijn om uitzicht te bieden op de meeste holes. Meer dan 60.000 toeschouwers kunnen er in ideale omstandigheden de duels van de Ryder Cup volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content